Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Перші кроки дитини: головне не поспішати!

Перші кроки дитини: головне не поспішати!

Уже в той момент, коли дитина робить свій перший переворот зі спинки на животик, він готується до ходіння. Спираючись на ручки, вона виявляє новий ракурс. Піднімає головочку і розглядає все навколо. Наступний етап - встати на карачки. М'язи спини зміцнюються, координація рухів поліпшується.


Приблизно в 7-8 місяців карапуз зробить свою першу спробу піднятися на ніжки, тримаючись за опору.

Я так хочу!

Піднімати крихітку, тримаючи її за ручки, можна хіба що під час зарядки. І то не навантажуючи хребет і ніжки.

А так дозволь малюку самому опанувати своїм тілом, зробити тисячу і одну спробу піднятися, захотіти зробити це без маминої допомоги. Чому не варто поспішати? Рано. Так, дійсно, малюк у вертикальному положенні буде топати. Але це рефлекс, а не вміння! Без тебе він подібне не повторить!

М'язова система може зміцніти виключно при самостійних тренуваннях. Якщо ж ти виконуєш все за карапуза, ризикуєш поспіхом нашкодити йому. Стопа ще не зміцніла і не може витримати вагу малюка, литкові м'язи слабенькі. При таких даних малюк сам не встане, але буде намагатися і одночасно давати помірне навантаження на всі групи м'язів. Коли буде готовий, підтягнеться і підніметься.



Як маятник

І ось дитина стоїть в ліжечку, тримаючись за спинку. Але она не статична, а розгойдується з боку в бік, як ведмежа. Молодець, правильно тренується! Наступне завдання, яке малюк сам для себе придумає - навчитися присідати. Потім з цього положення сідати. Це дуже складно. Як, втім, і знову піднятися.

Іноді можеш спостерігати таку картину: малюк злиться на самого себе, раптово завмирає в неприродній позі і жалібно плаче. Що ж, буває. Допоможи дитині сісти (хоча її це може ще більше засмутити), пожалій. Але не роби за неї! Раз, другий - і карапуз не захоче працювати. Адже зараз він поставив перед собою мету і прагне підкорити одну з головних вершин.

Психологи стверджують, що якраз зараз і закладається прагнення до перемоги, вміння не здаватися. Як тільки у дитини вийде задумане, вона відчує віру в себе. Погодься, це надзвичайно важливо!

Радимо тобі не використовувати всілякі пристосування для навчання ходьбі. Ходунки не дозволяють розрахувати і правильно розподілити навантаження, зміщують акцент з зусилля на розвагу. Що ж до віжок, то вони взагалі дають помилкове відчуття безпеки. Дитині починає здаватися, що впасти неможливо. Куди ефективніше іграшки, які спонукають дитину топати. Нехай возить такі перед або за собою.

За матеріалами tvoymalysh.com.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Чому ми кричимо на своїх дітей?

Ми всі цілком адекватні люди і люблячі батьки. Але, на жаль, бувають такі моменти, коли ми кричимо на своє чадо. І не просто кричимо, а репетуємо, що, в принципі, нам не властиво. Ви можете просто, не стримуючи себе накричати і вилаяти свого малюка, а потім шкодувати про скоєне. Однак, крик - це не найкраща альтернатива у вихованні, до того ж дитина може звикнути до вашого крику і взагалі на вас ніяк не реагувати.

Як виробити у дитини самостійність

Ми бажаємо бачити своїх дітей самостійними і відповідальними. Адже самостійність - це дуже важлива й цінна якість, необхідна кожній людині в житті, і виховувати її необхідно з раннього дитинства. Найчастіше дітки прагнуть самі зробити щось самостійно. І для батьків головним завданням є підтримка їх у цьому.

Чи вміє ваша дитина концентрувати увагу?

Вирішальне значення для результатів будь-якої праці має здатність концентрувати увагу. Дитина, яка вміє уважно слухати вчителя в школі, легше засвоює матеріал і витрачає менше часу для виконання домашніх завдань. Завдяки цьому має більше часу на відпочинок і розваги.

Як характер мами впливає на дитину?

Ні для кого не секрет, що багато в чому виховання і розвиток дитини безпосередньо залежить від того, яким характером володіє її мама. Безумовно, виховуючи свою дитину, любляча мама намагається прищепити їй тільки найкращі і правильні життєві цінності, зробити дитину доброю, працьовитою і розумною людиною. Але іноді буває, що захоплюючись якимись стереотипами, мами забувають про головні правила розвитку та виховання своєї дитини. Отже, давай дізнаємося, яким характером володієш ти, і яку дитину ти в результаті виростиш?