Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Який режим прийому препаратів із вмістом заліза, є найкращим для вагітних?

Який режим прийому препаратів із вмістом заліза, є найкращим для вагітних?

Анемія часто супроводжує вагітність, особливо у мешканок країн, що розвиваються, які за допомогою дієти не можуть задовольнити збільшену потребу в залізі материнського організму і плода. За приблизними оцінками, такий стан спостерігається у 42% вагітних.


Традиційно для профілактики гестаційної анемії вживають дієтичні добавки, що містять залізо. Приймати їх рекомендують щодня протягом усього періоду вагітності. Але дотримання цих рекомендацій найчастіше не представляється можливим через побічні ефекти даних препаратів, таких як нудота і запор. Це змушує вагітних відмовлятися від щоденного прийому дієтичних добавок на користь нерегулярного, кілька разів на тиждень.

Для оцінки користі і шкоди для вагітної та плода нерегулярного прийому дієтичних добавок із залізом і їх поєднання з фолієвою кислотою та іншими вітамінами і мінералами вченими з Кокранівської групи, присвяченої вагітності та пологам, проведено систематичний огляд і метааналіз досліджень з даного питання. Отримані результати опубліковані в липневому випуску Кокранівської бази даних систематичних оглядів.

На даний огляд включені 18 рандомізованих контрольованих досліджень з 13 країн. У кожному з них проводилося порівняння ефективності регулярного і нерегулярного прийому залізовмісних препаратів. У 3 дослідженнях застосовували препарати, що містять тільки залізо, в 12 - залізо і фолієву кислоту, в інших - залізо і вітамінно-мінеральні комплекси. Тижнева доза заліза становила 80-200 мг, фолієвої кислоти - 400-3500 мг.



Жодне дослідження не продемонструвало статистично значущих відмінностей у впливі дієтичних добавок на розвиток плода при їх регулярному або нерегулярному вживанні. Так, низька маса тіла при народженні була присутня у 5,6% дітей при нерегулярному та у 7% - при регулярному прийомі (відносний ризик (ОР) 0,96; 95% довірчий інтервал (ДІ) 0,61-1,52). Середня маса тіла при народженні у немовлят з двох груп відрізнялася в середньому на 8,62 г (95% ДІ -52,76 ... +35,52 г). У жодному з досліджень не повідомлялося про неонатальні смерті або вроджені аномалії.

Учені не виявили відмінностей в ефективності різних режимів прийому препаратів і щодо материнського організму. Кількість випадків анемії була приблизно рівною в обох групах (ОР 1,22; 95% ДІ 0,84-1,80). Однак частота побічних ефектів у групі жінок, які не кожен день приймали препарати, була значно нижче (ОР 0,56; 95% ДІ 0,37-0,84), до того ж у них рідше зазначався підвищений вміст гемоглобіну (> 130 г / л) в II і III триместрах вагітності (ВР 0,48; 95% ДІ 0,35-0,67).

Дослідники не виявили переваг застосування комплексу заліза і фолієвої кислоти в порівнянні з монопрепаратами заліза (ОР 0,71; 95% ДІ 0,08-6,63). У жодному з досліджень не повідомлялося про материнські смерті, тяжкі випадки анемії або інфікування в період вагітності.

Вчені вважають, що буде розумно рекомендувати вагітним з низьким ризиком розвитку анемії приймати препарати, що містять залізо, з частотою 1-3 рази на тиждень.

За матеріалами umj.com.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас