Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вагітність взимку: що варто і не варто робити майбутній мамі (частина 2)

Вагітність взимку: що варто і не варто робити майбутній мамі (частина 2)
 

У минулій частині статті ми говорили про те, як майбутній мамі створити грамотний базовий гардероб на зиму, як одягатися і взуватися, щоб захистити себе від зимових небезпек. Тепер же поговоримо про здоров'я і догляд за собою в зимовий період. Що в цьому випадку радять експерти?

Вагітність взимку: здоров'я та догляд за собою

Не бійтеся приймати ліки від застуди

Якщо ви захворіли, краще прийміть щось, головне – проконсультуйтеся з лікарем, які медикаменти безпечні для майбутньої мами і малюка (уникайте в складі препаратів ехінацеї і цинку, так як їх вплив на організм вагітних ще не до кінця вивчений). А потім просто відсидьтеся вдома.

Під час вагітності ваша імунна система пригнічується, тому будь-яке захворювання може протікати довше. Плюс, приплив крові в кровоносних судинах посилюється, особливо навколо носових пазух, тому ніс може бути закладений ще сильніше.

Також зверніть увагу на наступне: так як застуда буде тривати довше, будьте уважні, щоб вона не перейшла в пневмонію. Сильний кашель і температура можуть бути симптомами запалення легенів. Якщо ви турбуєтеся, що це може бути пневмонія, або якщо вас морозить, і це не проходить, зверніться до лікаря.

Що ж стосується прийому вітамінів взимку, вам не потрібно буде ніяких вітамінних препаратів, крім тих, що ви вже приймаєте. Якщо ви п'єте пренатальні вітаміни – цього цілком достатньо.

Використовуйте свої лікарняні

Звичайно ж, не потрібно ходити на роботу з нежиттю і кашлем. Побудьте вдома і дайте своїй імунній системі перезавантажитися. Зараз – не час геройствувати, тому уважно прислухайтеся до свого організму. Плюс, під час вагітності ви напевно будете хворіти сильніше, тому ви не зможете ефективно працювати, навіть якщо приїдете в офіс. Замість цього дайте собі відлежатися під ковдрою пару днів і налягайте на гарячі чаї і курячий супчик – за це ваш організм вам буде надмірно вдячний!

Пийте більше води

Проблема сверблячого животика, від якої страждають багато майбутніх матусь (так як шкіра на животі інтенсивно розтягується), може ще сильніше посилитися взимку, так як в період холодів шкіра ще більш суха. Просто інтенсивно зволожуйте її звичайним кремом або бальзамом для тіла, але також переконайтеся, що п'єте достатньо води, щоб зволожувати шкіру і зсередини.

Не виходьте з дому без зволожуючого крему

Холодне зимове повітря і так пересушує шкіру, тому щоранку користуйтеся хорошим зволожуючим кремом. Також врахуйте, що гормональні зміни під час вагітності можуть по-різному впливати на шкіру: у одних може з'явитися акне, у інших шкіра може стати пересушеною і навіть свербіти.

Не забувайте і про захист від сонця. Взимку воно відбивається від снігу і також впливає на шкіру. А під час вагітності вона стає ще більш уразливою до ультрафіолету. Крім стандартного набору (надмірна сухість, зморшки, ризик раку) ви також можете заробити знебарвлення шкіри або гіперпігментацію. Тому сонцезахисний SPF фактор повинен бути присутнім у вашій косметиці по догляду або використовуватися додатково.

Тренуйтеся вдома

Не дозволяйте низьким температурам заважати вам залишатися у формі. Пошукайте в Інтернеті відео тренування для вагітних з йогою, пілатесом, легким кардіо. Експерти постійно говорять про те, як важливо тренуватися під час вагітності. І зараз настійно рекомендують приділяти фізичній активності хоча б 150 хвилин на тиждень (це 5 днів занять по півгодини). Заняття спортом допоможуть не тільки скинути зайві кіло, що набираються майбутньою мамою, а й полегшити пологи. Плюс, тренування підніматимуть вам настрій!

Попередня частина статті 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас