Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Прийшов час прощатися, або відлучаємо малюка від грудей (частина 1)

Прийшов час прощатися, або відлучаємо малюка від грудей (частина 1)
 

Момент наступив…

Годування грудьми – один з найприємніших ритуалів, які мама щодня здійснює, доглядаючи за своїм маленьким скарбом. Море ласки і ніжності, любові і тепла Ви даруєте дитині, та ще й яка смакота і користь! Але період грудного годування мусить закінчитись, як і будь-який інший етап в житті немовляти. Як зрозуміти, що момент наступив?..


Інволюція (згасання лактації) зазвичай наступає після того, як дитині виповниться 1 рік і 3 місяці. За нормальної лактації цей термін має закінчитись на 1,5 – 2, 5 році життя, якщо ж наступила вагітність чи трапився гормональний розлад – між 9 і 14 місяцем життя дитини. Одна з ознак інволюції: протягом доби розлуки з малям груди не наповнюються, не з’являється відчуття важкості, немає бажання звільнити молочні залози від молока. Тривалість процесу інволюції – приблизно 2 місяці.

Чи знаєте Ви, що до фізіологічного завершення лактації (інволюції) грудне молоко змінює свій склад (щось подібне відбувається, коли грудне годування лише розпочалося, про це Ви детальніше можете прочитати в попередніх статтях про грудне вигодовування). Воно (грудне молоко) наповнюється великою кількістю імуноглобулінів і антитіл. І, відмовляючись від грудей природнім способом, тобто слідуючи фізіологічному згасанню лактації, а не викликаючи його штучно, малюк «запасається» великою кількістю корисних речовин, які захистять його від хвороб. Можемо знову захоплюватись мудрістю природи, наскільки все продумано для нашого добра і зручності! Проте – це в ідеальному випадку. А в житті буває по-різному: мамі потрібно терміново виходити на роботу, лікування препаратами, прийом яких несумісний з грудним вигодовуванням і безліч інших життєвих ситуацій, які часом важко передбачити. Але ж відлучити від грудей потрібно. Отже, як краще це зробити, читайте у наступній статті.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас