Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Прийшов час прощатися, або відлучаємо малюка від грудей (частина 2)

Прийшов час прощатися, або відлучаємо малюка від грудей (частина 2)
 

Незалежно від того, відмовляєтесь Ви від грудного вигодовування, слідуючи фізіологічному процесу інволюції, чи, можливо, виникли непередбачувані обставини і потрібно відлучити дитину від грудей раніше – правило одне: процес відмови від грудного вигодовування повинен відбуватися поступово.

 
В першу чергу, дотримання цієї умови є важливим для дитини, адже вона настільки прив’язана до Вас! І грудне молоко – це набагато більше для маляти, ніж просто смачна їжа, а сам процес годування асоціюється з тим, що все гаразд, мама поруч, «я в безпеці». Для Вашого організму поступовість теж має неабияке значення, адже різні радикальні і некоректні методи можуть призвести до проблем з молочними залозами (лактостазу чи навіть маститу).

Отже, з чого почати?

Спочатку відмовтеся від одного годування. Часто матері спершу «відміняють» саме нічне годування (я теж належу до їх числа, до речі). Тут вам не обійтись без допомоги чоловіка (або іншого члена родини, що живе з Вами). Адже малюк, прокинувшись вночі, буде просити цицю, і коли Ви візьмете його на руки чи покладете біля себе аби заспокоїти – дитина відчуватиме запах молока, і це тільки ускладнюватиме ситуацію. Тому Вам доречніше буде вийти в іншу кімнату, а чоловік нехай заспокоїть маля. Можна запропонувати крихітці ромашковий (чи будь-який інший) чай, але не пропонуйте їжі (суміші), адже таким чином Ви просто заміните груди пляшечкою, малюк не зможе відвикнути їсти уночі. Проте інколи можна почути аргумент, що дітям, все ж, простіше відмовитись від ранішніх годувань грудьми. Починати одразу з нічного, яке так гарно заспокоює і налаштовує на сон – занадто велика травма. Тут вже мама сама вирішує, враховуючи, звісно, реакцію дитини на введення нових правил.

Коли Вам вдасться розпрощатися з одним годуванням, «приступайте до ліквідації» наступного (наприклад обіднього, чи будь-якого іншого). Замість грудей запропонуйте маленькому гурману щось смачненьке із страв прикорму, які він полюбляє найбільше (до речі, смачні рецепти таких страв читайте у розділі «Їжа: корисно та смачно»).

Таким чином, поступово відмовляючись від годувань, молоко перестане прибувати інтенсивно (як Ви, мабуть, знаєте, у грудному годуванні - як в економіці: попит породжує пропозицію, тобто чим більше молока ссе дитина – тим більше його прибуває і навпаки). Але кожен випадок – індивідуальний. У деяких жінок лактація є дуже сильна, і обійтися без препаратів, які пригнічують її (лактацію) неможливо. Це я до того, що в таких делікатних справах краще проконсультуватися з лікарем – Вашим гінекологом. Він контролюватиме процес, допоможе, якщо виникнуть труднощі.

Упродовж всього періоду відлучення від грудей намагайтеся уникати стресів для дитини як, наприклад, тривалих подорожей, переїзду на нове місце проживання або початку привчання до горщика.

Автор: Марта Павлюк 

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Популярні міфи про грудне вигодовування (частина 4)

Народження дитини в сім'ї – це величезне щастя. Така подія не може і не повинна залишатися без уваги. Всі знають, що поява маленького члена сім'ї – це серйозне випробування для молодих батьків, тому багато хто намагається допомогти хоча б порадою. Напевно, звідси і народжується ця величезна кількість міфів, пов'язаних з вихованням та доглядом за дітьми, в тому числі і з грудним вигодовуванням. Сьогодні ми продовжимо тему найпопулярніших міфів про грудне вигодовування.

Популярні міфи про грудне вигодовування (частина 3)

Як правильно годувати? Скільки дитині потрібно молока? Чи вистачає малюкові молока, чи, можливо, його потрібно догодовувати? Всі ці питання нерідко турбують молодих мам. На цю тему існує величезна безліч статей і наукових досліджень, але як і раніше тема грудного вигодовування оповита величезною кількістю міфів і помилок. Сьогодні, в продовження циклу статей про найпопулярніші міфи про грудне вигодовування ми розглянемо ці питання більш детально.

Популярні міфи про грудне вигодовування (частина 2)

Кожна жінка мріє залишатися привабливою за будь-яких обставин. Але вагітність нерідко вносить свої «корективи" у бажані 90-60-90. Що ж стосується фігури новоспеченої матусі та грудного вигодовування, тут є також свої міфи. Давайте спробуємо розібратися в цьому питанні, в продовження циклу наших статей про найпопулярніші міфи про годування грудьми.

Розвиток дитини по місяцях: 12 місяць життя

За дванадцятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі не менше 350 г; збільшення в рості – 1,5 см.

Вітаємо! Ваш малюк прожив перший, дуже важливий рік свого життя і святкує Перший День Народження! Він підріс та змужнів, за рік дитина потроює свою початкову вагу, психічний розвиток також проходить блискавичний шлях.