Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Масаж для немовлят: частина 1

Масаж для немовлят: частина 1
 

Масаж – чудова процедура профілактики і лікування. Але коли йдеться про масаж, який мама робить своїй крихітці, - то це не стільки лікувальна процедура, а швидше можливість поспілкуватися з дитиною мовою дотиків, висловити свою любов і ніжність.



Важливі деталі

Постарайтеся правильно вибрати час, коли проводитиметься масаж. Важливо, щоб і Ви і малюк були в доброму настрої. Дитина має бути активною і ситою (але після їжі має пройти не менше години). Виберіть затишний куточок, влаштуйте місце для дитини так, аби Вам не довелось надто низько нахилятися над нею під час проведення масажу. Поверхня, на якій лежатиме дитя має бути достатньо твердою (можна використовувати сповивальний столик). Потурбуйтеся, щоб кімната, де проводитиметься ця приємна процедура, була провітреною (влітку масаж можна проводити на свіжому повітрі), оптимальна температура – 18-20 °С. Тривалість сеансу – 10-15 хв. Перші сеанси можна проводити через 3-4 тижні після народження дитини. Не робіть масаж дитині, яка хворіє, має підвищену температуру тіла. Поки не зажила пупкова ранка – уникайте дотиків до животика.

При традиційному європейському масажі всі рухи направлені від краю до центру (від кінцівок до серця), вони повинні бути легкими і плавними. Слідкуйте за реакцією дитини, довіртесь і власним, материнським інстинктам, вони підкажуть Вам, чи все правильно. З часом Ви зрозумієте, масаж яких ділянок тіла найбільше подобається Вашому малюку, тому надалі варто буде починати з них.

Налаштування…

Перед початком проведення процедури зігрійте долоні, трохи потерши ними. Для кращого ковзання рук можна обробити долоні тальком, або використовувати олію (але не перестарайтеся, шкіра дитини має дихати), найбільш підходящою буде персикова, мигдалева чи інша Ваша улюблена олія. Ваші нігті мають бути коротко підстрижені, всі персні і інші прикраси варто зняти з рук, щоб випадково не подряпати ніжну шкіру малечі. Доречно буде включити приємну музику. Налаштуйтеся на спілкування, посміхайтеся і розмовляйте з дитиною під час проведення масажу, коментуйте свої дії («Зараз трішки розімнемо пальчики…», «А тепер черга ніжок…»).

Роздягніть дитину, зніміть підгузник.

В наступній статті ми детально опишемо саму процедуру масажу, запропонуємо послідовність масажних рухів.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас