Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Нестача грудного молока

Дівчина з плакатом у руках

Нестача грудного молока - реальна проблема чи результат побоювань молодих мам? Проблема браку молока зараз досить поширена в Україні, та вона найчастіше не пов´язана з екологією чи ще якимись непереборними причинами...

Однією з найчастіших причин для неспокою молодої мами є підозра на брак молока в тих випадках, коли:
1. Відмічається явний неспокій дитини і плач в час або відразу після годування
2. Коли вона відчуває повне спорожнення грудних залоз ще при активному смоктанні дитини.
Нерідко тимчасове зменшення грудного молока буває пов´язано з фізичним стомленням матери, ще частіше — з нервовою напругою і тривогою, а також унаслідок неправильної техніки годування.

Попередженню нестачи вироблення грудного молока сприяє правильне повноцінне харчування матери, хоч би мінімальний відпочинок і мінімальне звільнення від буденних тривог і неприємностей. У сім´ї повинні бути таке оточення, така людина, яка узяла б на себе частину турбот і підтримала малодосвідчену молоду маму (тато, бабуся, няня, старий добрий друг і ін.). У турботах по догляду за дитиною жінка часто забуває про себе, вчасно не харчується, не висипається вночі, мало відпочиває і знаходиться в постійній тривозі за свою дитину.

Для матерей, що вигодовують грудьми, дуже часто характерні побоювання мати недостатню для дитини кількість грудного молока. Проте, випадки, коли у матерей дійсно замало грудного молока, зустрічаються дуже рідко. Визначити, чи достатню кількість молока отримує дитина чи ні, дуже просто, спостерігаючи за надбавкою у вазі. Якщо дитина має адекватне збільшення у вазі (відповідно встановлених для неї вікових нормах), мати може бути абсолютно впевнена, що її дитина отримує необхідну кількість грудного молока. Висновок: частіше зважуйте дитину.

У більшості випадків проблеми виникають у результаті неправильної техніки годування грудьми. Рекомендації частіших і триваліших годувань грудьми зазвичай все благополучно вирішують. Необхідно пам´ятати, що грудне вигодовування є відмінним прикладом закону попиту і пропозиції: чим більше дитина годується грудьми, тим більше у матері виробляється молока.

«Попит народжує пропозицію.» (К.Маркс і Ф.Енгельс)

Нерідко зменшення кількості молока виникає без усякої видимої зовнішньої причини. Такі випадки іноді називають «лактаційною кризою», що є наслідком циркуляції гормонів в організмі матери. Найчастіше такий криз спостерігається в перших 3 міс. годування грудьми, але іноді може спостерігатися і в 5-8 міс. Періодичність — близько 1,5 міс.
Тривалість тимчасової нестачи грудного молока при кризі найчастіше буває близько 3-4, рідко 6-8 днів. Для здорової дитини криза небезпеки не представляє. Неприпустимо, щоб вже на початку кризу робилися спроби догодування дитини з пляшки, і ставилася під загрозу можливість продовження грудного вигодовування. Усі вищеперераховані причини нестачи грудного молока лише теоретичні міркування. На практиці все набагато простіше. Головне, все розкласти по поличках і Ви самі відповісте на всі свої питання.

Отже, існує всього 2 основних ознаки недостатнього надходження до дитини грудного молока:
1. (основна) Погана надбавка у вазі дитини.
Перевірте, як дитина додає у вазі. В середньому дитина повинна додавати у вазі в такому порядку: 1-й місяць — 600 гр., 2-й і 3-й — по 800 гр., 4-й — 750 гр.. І далі, на кожен місяць віднімаємо від попереднього значення по 50 гр. Додавати щомісячно по 1 кг зовсім не обов´язково. Необхідно порівняти нинішнє значення ваги дитини з попереднім. У разі відсутності недавніх записів про вимірювання ваги, необхідно зважити дитину зараз, а через 3-4 дні визначитися з динамікою ваги.
2. «Голодний» плач після закінчення годування грудьми. Без коментарів.

Тобто при підозрі на брак грудного молока, в першу чергу, необхідно зважити дитину і оцінити динаміку його ваги протягом 3-х днів (повторне зважування через 3—4 дні). Нестачу грудного молока потрібно ще довести!

В очікуванні результатів повторного зважування слід критично переглянути якість виконання вами умов успішного вигодування, відзначених у статті «Правила успішного годування грудьми» з додатковим посиленням уваги на кожному правилі, тобто додатково слідувати наступним рекомендаціям:

1. Збільшити калорійність добового меню мами (за умови достатності загального об´єму її раціону). А власне, що ви їсте?
а) критично перегляньте свій раціон, додайте молочні й кисломолочні продукти
б) за 30 хвилин перед кожним «великим» годуванням з´їжте що-небудь (заздалегідь плануйте свій режим харчування), запивши до 200 мл рідини (вода, компот, трав´яний чай, молоко)
в) введіть у свій раціон спеціальний чай і напої, стимулюючі вироблення грудного молока (не зупиняйтесь тільки на одному напої):
• трав´яний чай для годуючих матерей
• морквяний сік (по півстакана 2-3 рази на день).
• терта морква з молоком або сливками. У стакан кладуть 3-4 столових ложки тертої моркви, заливають теплим молоком (або сливками) і випивають по 1 стакану 2-3 рази на день.
• напій з насіння салату. Для приготування 1 л напою беруть 15 г насіння, 100 гр. цукру, 1 лимон середньої величини або 2 гр. лимонної кислоти. Заливають водою, варять на дуже слабкому вогні 5-10 хвилин, проціджують і випивають по півстакана 2-3 рази на день.
• квас із тмину. Хліб житній, різаний невеликими шматочками, сушать, злегка підсмажують, заливають водою і залишають на 3-4 ч. Після цього проціджують, додають дріжджі, цукор, тмин і ставлять в тепле місце для бродіння на 10-12 ч. На 1 кг чорного хліба - 40 г тмину, 500 г цукру, 25 г дріжджів і 10 л води.
• настій насіння кропу. Одну столову ложку насіння кропу заливають гарячою водою (1 стакан), наполягають 2 ч. П´ють по півстакана на прийом 2 рази на день. Іноді випивають по столовій ложці 6 разів на день, залежно від переносимості настою.
• спеціальні молочні суміші для тих, що годують грудьми, стимулюючі вироблення грудного молока, звичайні молочні суміші (по 200 мл 1-2 разів на день).
• прийом лікарських препаратів природного походження, стимулюючих притоку грудного молока («апилак», пивні дріжджі і ін.), після консультації з лікарем.

2. Приділяйте більше уваги якості техніки годування грудьми. Часто поспішність при докладенні дитини до грудей, помилки при вигодовуванні можуть приводити до недостатності грудного молока. Спробуйте прикладати дитину то до одних, то до інших грудей:
Перший спосіб. Ви пропонуєте дитині одні груди (звичайні близько 10 хв.) і закінчуєте годування, прикладаючи її до інших грудей. У наступне годування ви поступаєте навпаки.
Другий спосіб. Пропонуйте дитині одні груди до тих пір, поки смоктання не стане млявим, а очки почнуть закриватися (зазвичай через 5 хв.). Не звертайте уваги на годинник, постарайтеся уловити момент, коли вона почне втрачати інтерес до смоктання. Відніміть дитину від грудей, дайте їй відригнути повітря, а потім прикладете до інших грудей. Хай малюк смокче, поки він робить це енергійно, потім знову відніміть його від грудей, відригніть повітря ще раз і повторите все спочатку, включаючи докладення то до одних, то до інших грудей. Таке годування покращує вироблення висококалорійної складової молока, оскільки при переході від одної груди до іншої стимулюється вироблення молока. Цей метод особливо ефективний, якщо дитина багато спить і мляво смокче. Зміна грудей не дає малюку заснути, а процедура відрижки повітря звільняє місце для молока в шлунку дитини. Третій спосіб. Після того, як Ви погодуєте дитину, і вона виглядатиме задоволеною, не кладіть її спати, а поносіть на руках в напіввертикальному положенні. Допоможіть малюку відригнути повітря і через 20 хвилин погодуйте ще раз.

3. При підозрі на недостатність грудного молока необхідно уважніше оцінювати поведінку дитини. Тут цілком ефективним може опинитися виконання матіррю рекомендацій з корекції такої поведінкової ситуації, як у разі «ледачого сосуна». Враховуючи те, що однією з частих причин нестачи грудного молока (гіпогалактиї) може бути стала звичка дитини обмежуватися тільки доступнішим первинним молоком (перша досяжна порція), тому педагогічно вірним буде проходження правилу «чим більше він з´їсть за одне годування, тим більший час залишатиметься ситим і спокійним». Тобто максимальна сконцентрированість матері на кожному годуванні (звичайно, без зайвого насильства над малюком) збільшує ефективність власне грудного вигодовування і покращує прогноз його тривалості.

4. Змініть режим вигодовування дитини. Починайте пропонувати груди частіше, по першому плачу дитини (при збільшенні надходження молока поступово повернетеся до налагодженого режиму харчування), максимально знаходьтеся поряд з дитиною.

5. Частіше зціджуйте молоко, практично після кожного годування (максимальний режим зціджування — через кожних 3 години).

6. Ховайте пустушку.

7. Критично перегляньте свій режим дня. Відволічіться від проблем, менше думайте про кількість грудного молока. І, нарешті, пригадаєте про себе кохану: • відведіть більше часу відпочинку, прогулянкам на свіжому повітрі
• почніть читати нову книгу, перегляньте старі журнали
• пригадайте про контрастні душі, теплі заспокійливі ванни
• максимальний час носіть дитину в перев´язі (метод «кенгуру»), спіть з нею поряд, старайтеся частіше контактувати з дитиною «шкіра до шкіри».

(дитячий лікар Яловчук А.В.)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Для маленьких книголюбів: завжди є що почитати

У наш світ дитину приводить мама. Вона дбайливо та ніжно супроводжує її на життєвому шляху. Та є інший світ, світ пригод, подорожей і різних чудернацьких подій. І шлях у цей чарівний світ відкривають книжки. Вони надихають, розважають, навчають і переносять у простір фантазій і безмежних думок.

Літні комплекти: свіжі образи для стильних чоловіків

Літо – час яскравих вражень і безтурботного відпочинку. І щоб ваші образи були такими ж яскравими, як літній день, ми пропонуємо колекцію літніх комплектів у нашому магазині. Забудьте про нудність і стриманість – цього літа ви будете виглядати стильно і вишукано в наших свіжих літніх комплектах сорочок і шортів!

Готуємо маленькі подаруночки на Великдень з дитиною: великодні морквинки

Поки малеча сидить вдома, у вас є відмінна можливість зайнятися з нею творчістю. А що може бути цікавішим, ніж підготовка до світлого свята Великодня? Ми пропонуємо вам не просто обмінюватися крашанками, а підготувати разом з малюком такі ось маленькі подаруночки родичам і друзям – великодні морквини, в які можна заховати як декоровані до Великодня яйця, так і солодощі.

Сезонні розлади сну та як з ними впоратися

Зміна сезонів може суттєво впливати на наш сон та загальний стан здоров'я. В особливості, це стосується переходу від осені до зими, коли дні стають коротшими та темнішими. Такі зміни можуть призводити до сезонного афективного розладу (САР), стану, що часто характеризується підвищеною втомою, зниженням настрою та змінами у шаблоні сну.

При використаннi матерiалiв з порталу mama-tato.com.ua активне посилання на нас обов'язкове.
|
Copyright 2007-2024 Mama-tato.com.ua
Усі права захищено.
All rights reserverd.
Система Orphus