Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи безпечно їсти суші під час вагітності?

Чи безпечно їсти суші під час вагітності?
 

Дізнавшись про вагітність, кожна мама починає перейматися безліччю питань, особливо щодо того, як не нашкодити майбутній дитині. Що можна робити, а чого не можна? Що можна їсти, а від чого на період вагітності слід відмовитися? Суші вважаються однією з найбільш спірних страв у даному питанні.



Тут все не так вже й складно – ви можете їсти суші та інші страви з риби і морепродуктів під час вагітності. Але вам обов'язково слід знати про деякі нюанси вживання даного делікатесу, якщо ви «в цікавому положенні». Насамперед: риба обов'язково повинна пройти термічну обробку – вона повинна бути попередньо приготованою або замороженою. Також під час вагітності слід обмежувати себе у вживанні тунця і жирних сортів риби (не повністю виключити, а їсти потроху).

Суші з магазинів і ресторанів

У готових суші, пропонованих магазинами та ресторанами, зберігається технологія обробки риби і морепродуктів, завдяки чому вони є абсолютно безпечними. Тому, якщо у вас є улюблений заклад, де ви завжди замовляєте суші і якому довіряєте, ви можете сміливо продовжувати користуватися його послугами навіть під час вагітності.

Суші з сирої риби

Іноді в м'ясі сирої риби (наприклад, в лососі) містяться маленькі паразити (такі як анізакіди), якими можна заразитися. Мова йде про дику рибу, а не вирощену в штучному водоймищі. Це захворювання називається анізакідоз і супроводжується наступними симптомами: сильний біль у животі, нудота і блювота, діарея. Протікає анізакідоз болісно і неприємно. Також сира риба, заражена даним паразитом, може викликати алергічні реакції.

Щоб уникнути всіх цих неприємностей, рибу для суші необхідно термічно обробити – приготувати або заморозити. Після цього ви спокійно можете насолоджуватися улюбленим японським делікатесом. Вагітність – ще не привід відмовляти собі в цьому задоволенні.

Суші з приготованої риби

Деяка риба готується перш, ніж «потрапити» в суші. Наприклад, копчений лосось, смажений вугор, а також мариновані морепродукти – все це безпечно для вас і вашого малюка. У цьому випадку рибу не потрібно заморожувати. Суші з начинкою з риби, яка пройшла один з перерахованих вище способів приготування – найкращий спосіб насолоджуватися улюбленою японською стравою без ризику для вас і вашого малюка.

Суші з морепродуктами

Є безліч рецептів суші з морепродуктами: креветками, м'ясом крабів, гребінцями і т.д. Під час вагітності вкрай не рекомендується їсти сирі морепродукти – в них можуть міститися небезпечні віруси і бактерії, які можуть призвести до харчового отруєння. Тому, кожен раз, бажаючи замовити суші з морепродуктами, уточніть, чи сирі вони там, чи приготовані. Суші домашнього приготування Якщо ви вирішили приготувати суші самостійно, то зможете достовірно переконатися в їхній безпеці. Морепродукти обов'язково слід попередньо відварити, обсмажити або протушкувати, рибу – приготувати або заморозити протягом як мінімум чотирьох днів.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас