Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як навчити малюка полюбити здорову їжу?

Як навчити малюка полюбити здорову їжу?
 

Всім батькам хотілося б, аби їхні діти із задоволенням (а не з примусу) їли здорову їжу, надавали перевагу овочам та фруктам над цукерками, пили молоко і соки замість газованої води, просили приготувати їм рагу замість піци. Як прищепити малюку навички здорового харчування?



Насправді, самі батьки часто провокують ті проблеми, які потім відчайдушно намагаються вирішити, те саме із традиціями харчування. Адже саме батьки вирішують, що запропонувати дитині, коли запропонувати (слідуючи якомусь режиму: сніданок, обід, вечеря, а не довільно протягом дня), де запропонувати (на кухні, сидячи за столом, чи лежачи перед екраном телевізора або комп’ютера). Дитина ж вирішує: чи буде вона їсти і скільки з’їсть. Малюк відмовляється їсти – це не означає, що йому одразу потрібно пропонувати щось інше, те, що точно сподобається. Можна просто трохи зачекати, дати малечі побігати, пограти, іншими словами – дати зголодніти.

Не варто поділяти їжу на хорошу і погану, натомість розповідайте дитині, що здорова їжа допоможе їй вирости сильною, великою, завдяки їй малюк зможе швидше бігати і більше гратися, краще вчитися в школі (чого не скажеш чіпси і картоплю-фрі).

Гарний спосіб зацікавити малюка до споживання домашньої їжі – залучити його до приготування страв. Коли дитина з вами у магазині – обирайте продукти спільно, говоріть з нею про те, що смачненького можна приготувати з того чи іншого продукту. Малюки дуже люблять допомагати дорослим, робити «дорослі справи», тож попросіть крихітку помити овочі і фрукти, вимішати салат, подати вам спеції, накрити на стіл – зробити щось нескладне для її віку.

А от класичні фрази, типу: «не з’їси овочі – не отримаєш десерту» лише погіршить ситуацію, адже таке твердження повідомляє малюку, що він повинен з’їсти щось несмачне для того, щоби отримати справді смачненьке. Замість цього постарайтеся, щоби овочі асоціювались у дитини з чимось приємним.

Ваші смаки щодо їжі та традиції харчування, які існують в вашій сім’ї – чи не ключовий момент при формування смаків дитини. Малюк захоче те, що їсть його мама або тато, тож якщо ви хочете, аби ваша дитина із задоволенням їла здорову їжу – ви самі повинні її споживати. Також варто прищепити дитині розуміння того, що їдять лише на кухні, сидячи за столом, правильно використовуючи столові прибори, серветки і т. д. – саме так має виглядати щоденний процес (чи то ритуал) харчування в вашій сім’ї. Не варто дивуватись чи злитись, коли чадо виявляє бажання їсти перед телевізором, або ж напівлежачи, чи брати їжу руками, якщо так, наприклад, робить тато чи інша людина, яка є авторитетом для нього.

Малюк відмовляється їсти здорову їжу? Проявіть терпіння. Допоможіть йому зрозуміти, що саме викликає таку реакцію: колір страви, її запах, смак, текстура, температура… Проекспериментуйте із способом приготування, формою, запропонуйте дитині те, що виглядає привабливо – проявіть фантазію.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас