Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Молочні зубки: видаляти чи чекати, поки випадуть? (частина 2)

Молочні зубки: видаляти чи чекати, поки випадуть? (частина 2)
 

Не сприймайте видалення молочного зуба як швидке рішення

Деякі батьки вважають за краще видаляти дитині молочні зуби, просто тому що вони дитячі і випадуть в будь-якому випадку. Як ми вже говорили раніше, молочні зубки надзвичайно важливі для дитячого організму, і передчасне їх видалення може призвести до ускладнень в зростанні і правильному розміщенні постійних зубів.



Не ставте діагноз самостійно

Стоматолог – єдиний, хто може прийняти рішення з приводу необхідності видалення молочного зуба. Таке рішення залежить від безлічі факторів і враховує короткострокові і довгострокові наслідки обраного варіанту. Фактори, на основі яких приймається дане рішення – це вік дитини, розвиток зубів і щелепи, прогноз, як скоро з'явиться постійний зуб, і чи є він взагалі, чи вдасться його відновити. Також для діагностики можуть знадобитися додаткові засоби, наприклад, рентген зуба. Причому, для діагностики дитячих зубів дитину краще все ж вести до дитячого стоматолога, адже він спеціалізується саме на цьому.

Не думайте, що видалення молочного зуба виправить скупченість зубів в майбутньому

Класичний сценарій (особливо для передніх різців): у дитини випадає верхній різець, а постійний зуб більше молочного, і йому нікуди рости. Поширена помилка батьків – видалення сусіднього зуба, щоб звільнити місце, щоб дорослий зуб виріс рівним. Насправді ж видалення молочного зуба ніколи не скоректує скупченість зубів. Тому, щоб уникнути зміщення зубного ряду, дайте всім молочним зубкам випасти у свій час, а дорослим – вирости самостійно. Якщо ж зубкам і далі не буде вистачати місця, зверніться до ортодонта.

Не думайте, що всі молочні зубки, які рекомендуються до видалення, проблемні

Іноді проблемним може бути постійний зуб, який може розвиватися в неправильному положенні. Дантист визначить це, зробивши рентген, можливо, навіть за роки до того, як зуб почне різатися. Найчастіше через нестачу місця неправильно розвиваються верхні ікла – в даному випадку лікар може рекомендувати видалити молочний зуб раніше, щоб постійне ікло могло встати на своє місце. Таке своєчасне видалення молочного зуба може позбавити необхідності тривалого ортодонтичного лікування в більш дорослому віці. В даному випадку це необхідно, так як видалення навіть здорового дитячого зуба позбавить проблем з дорослими зубами в майбутньому.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас