Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Безсоння під час вагітності: як швидше заснути?

Безсоння під час вагітності: як швидше заснути?
 

Для багатьох вагітних жінок дуже знайомою є ситуація, коли, незважаючи на відчуття повної спустошеності і шаленої втоми, коли ноги просто не тримають, а з рук усе валиться, - вирішуєш відпочити, а сон просто не іде. Заважає все, кожна поза є незручною і заснути ніяк не вдається. Також, вагітним добре виспатись заважають часті походи в туалет вночі, позиви в сечовому міхурі просто дратують своєю частотою. Як же бути? Адже сон – це єдиний природній спосіб відновити сили. Ми дамо вам кілька корисних порад, які допоможуть впоратись із безсонням під час вагітності.

Важливість повноцінного сну під час вагітності

Сон володіє відновлювальною функцією, оскільки стимулює ріст клітин, що є надзвичайно важливим під час вагітності. Він стимулює роботу імунної системи, яка є ослабленою, коли жінка носить під серцем маля. А ще, сприяє боротьбі організму з негативним впливом токсинів. Також, сон прекрасно знімає стрес.

Як знайти зручну позу для сну?

Кожна вагітна стикалася з ситуацією, коли просто неможливо вибрати зручну позу, в якій можна комфортно заснути. На животі спати неможливо, на спині – небезпечно (адже вага живота може перекрити рух крові та кисню по судинах, які дають живлення плоду), на боку заснути теж не завжди зручно, особливо у третьому триместрі, адже великий живіт тягне в будь-якому положенні. Тому справжнім спасінням можуть стати додаткові подушки. Спробуйте знайти зручну позу, лігши на лівий бік (так ви забезпечуєте притік крові і живильних речовин до плоду), праву ногу зігніть в коліні і підкладіть одну, або кілька подушок (в залежності від їх розміру) під коліно чи стегно, щоби підтримати їх. До речі, таке положення також нормалізує роботу нирок.

Як допомогти собі швидше заснути?

Окрім поради з подушками, ви можете скористатись й іншими нашими підказками:

• Використовуйте метод поступового розслаблення м’язів, який допоможе полегшити біль і напругу.

• Під час розслаблення концентруйтесь на своєму диханні, постарайтесь максимально вирівняти його.

• Перед сном ви можете приготувати для себе теплий молочний напій, почитати книгу – це також допоможе швидше заснути.

• Добре, якщо ви ведете активний спосіб життя під час вагітності, займаєтесь спортом (звісно, йдеться про спеціальні вправи для вагітних) – це також забезпечить вам міцний сон. Єдине, не варто займатись спортом менш ніж за 3 години до сну.

• Останній прийом їжі має також відбуватись не пізніше, ніж за 2-3 години до засинання, інакше можуть виникнути проблеми з травленням, які проженуть сон.

• Підготуйте свою спальню належним чином: приберіть все, що нагадує вам про роботу, про незавершені справи. Добре провітріть приміщення, змініть постільну білизну (інколи це теж сприяє швидшому засинанню).

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Декретна відпустка: підводні камені

Ця стаття - розповідь молодої сучасної мами про свою вагітність і про те, як їй вдалося вирішити для себе серйозну проблему, з якою стикається більшість матерей: проблему ізоляції від суспільства, звуження кругу інтересів, втрати друзів під час пізньої вагітності та догляду за дитиною.

Безсоння під час вагітності

Поширена проблема серед вагітних жінок - безсоння. У цій статті ви дізнаєтеся, чому не спиться і як з цим боротися.