Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи потрібно відвідувати лікаря-уролога з дитиною?!

Чи потрібно відвідувати лікаря-уролога з дитиною?!
 

Багато людей звикли вважати, що уролог – це лікар, який займається чоловічим здоров'ям. Це звичайно так, але ж на урологічні хвороби страждають і жінки, а також діти і підлітки. При чому, якщо говорити про дітей, то за статистикою, приблизно кожна третя дитина страждає від урологічного захворювання. Як зрозуміти, що у вашої дитини проблеми з урології, і не пропустити важливий «перший дзвіночок»?

Найпоширеніше захворювання у дітей – це нетримання сечі (енурез), про це знають всі батьки. Але крім цього дитина також може страждати і від інших захворювань верхніх і нижніх сечових шляхів. І в силу того, що нирки – парний орган, на ранніх стадіях захворювання може проходити повністю безсимптомно, а при розвитку може викликати пієлонефрит.

Як зрозуміти батькам, коли потрібно звернутися до уролога?

Як правило, виникнення урологічних захворювань має яскраво виражену симптоматику – це болюче прискорене сечовипускання, ниючий біль в області попереку і живота. Також симптомами можуть бути зміна кольору і запаху сечі у дитини, зміна результатів аналізів або незрозуміле підвищення температури. У всіх цих випадках варто негайно звернутися до дитячого лікаря-уролога.

У хлопчиків може виникати асиметрія мошонки, точніше її збільшення або зменшення, а також звуження крайньої плоті – фімоз. Якщо і ви помітили щось подібне, то постарайтеся поводитися, ніби нічого не сталося, щоб дитина теж почувалася себе спокійно, і як можна швидше покажіть малюка дитячому урологу.

Що стосується неконтрольованого сечовипускання вночі і/або вдень, то до 2-х років це вважається нормою, і тому не варто сприймати це всерйоз. Після двох років варто звертати увагу, але не панікувати – деякі діти періодично можуть відчувати мимовільне сечовипускання і до 5 років. А вже з 5 років і старше нетримання сечі вважається захворюванням, яке необхідно лікувати.

Що лікує дитячий лікар-уролог

Дитяча урологія, як галузь медицини, займається різними порушеннями сечовидільної системи, починаючи від верхніх сечових шляхів, включаючи нирки і сечоводи, і закінчуючи нижніми, в тому числі – сечового міхура і уретри. На додаток, дитяча урологія включає і відхилення в розвитку зовнішніх статевих органів у хлопчиків і дівчаток.

Завдяки сучасній діагностиці, на сьогоднішній день можливе раннє діагностування вроджених відхилень сечовидільної системи і статевих органів, навіть при відсутності симптомів. Таким чином, можна діагностувати і визначити показання до лікування навіть для найменших дітей таких складних захворювань сечової системи і статевих органів, як гідронефроз, уретероцеле, мегауретер, фімоз, варикоцеле, кіста сім'яного канатика, пахова грижа та інше.

Як не пропустити перші ознаки захворювання або відхилення у сечостатевій системі?

Сечостатева система потребує особливої уваги з боку батьків. Так, як стверджують лікарі, кожна третя дитина страждає тими чи іншими відхиленнями в роботі сечостатевої системи, і раннє виявлення навіть складного захворювання або відхилення – це практично завжди запорука успішного лікування і повного одужання юного пацієнта. Як можна визначити початок захворювання? Будьте уважні до своїх дітей – це головне правило.

Крім того, деякі відхилення в роботі і захворювання на ранніх стадіях, як ми вже говорили, можуть протікати безсимптомно і без будь-яких змін у складі сечі, так що навіть за допомогою аналізів їх визначити просто неможливо. Виявити їх можна тільки за допомогою інструментальних методів діагностики. Тому дитячі лікарі-урологи настійно рекомендують проходити УЗД нирок і сечового міхура відразу після народження і у віці 1 року. Також регулярно проходити аналіз сечі, особливо перед важливими подіями, як похід в садок або школу, при проведенні щеплень і також у віці 1 року, хлопчикам по досягненню підліткового віку необхідно пройти огляд у фахівця.

Будьте уважні до здоров'я своєї дитини, і нехай ваш малюк ніколи не хворіє!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас