Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Неочікувані результати статистики з приводу раку молочної залози

Неочікувані результати статистики з приводу раку молочної залози

Доктор Пер-Хенрик Цаль (Per-Henrik Zahl) з Норвезького інституту охорони здоров´я (Folkehelseinstituttet) та його колеги із США та Норвегії отримали несподівані результати при зборі статистики по раку молочної залози. Порівнявши дані маммограм за шестирічний період, медики відзначили, що в ряді випадків злоякісні пухлини зникали без будь-якого лікування, повідомляє Reuters з матеріалами публікації в Archives of Internal Medicine.

У якості відправної точки дослідження були взяті медичні картки 120 тис. норвезьких пацієнток у віці від 50 до 64 років. Ці жінки проходили обстеження за допомогою рентгена кожні два роки, як їм і було рекомендовано лікуючим лікарем. Інша група пацієнток (110 тис. чоловік) проходила обстеження лише один раз за шість років - і саме серед цієї групи були відзначені випадки розсмоктування пухлин без медичного втручання. Доктор Цаль та колеги підрахували, що у першій групі інвазивне зростання пухлин було на 22% більшим, ніж у другій групі.

«Все, що ми можемо сказати на даний момент - це те, що деякі пухлини зникли самі собою, без будь-якого лікування. Ми не змогли виявити їх сліди на більш пізніх маммограмах. Але я поки що не бачу біологічного пояснення цьому явищу», - зізнається Пер-Хенрик Цаль. Як і слід було очікувати, провідні фахівці в області ракових захворювань поставилися до цієї статистикою недовірливо. «Те, що пухлина може зникнути сама по собі - досить смілива гіпотеза. Але, на жаль, у нас не так багато фактів, що підтверджують її», - прокоментував норвезьке дослідження доктор Ерік Уайнер (Eric Winer) з Американського товариства клінічної онкології (American Society of Clinical Oncology, ASCO).

За даними Американського ракового товариства (American Cancer Society), рак грудей щорічно забирає життя 465 тис. жінок в усьому світі, при цьому реєструється 1,3 млн нових випадків цього захворювання. Професор Валері Берел (Valerie Beral) з Оксфордського університету (Oxford University), Велика Британія, та її колеги працюють над створенням щеплення від цього захворювання. Раніше дослідниця довела, що пологи і грудне вигодовування запобігають раку молочної залози.

За матеріалами likar.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас