Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Здоров´я і школа: чи можливо поєднати?

Здоров´я і школа: чи можливо поєднати?

Цього року Львівський медичний університет провів вже 3-є масштабне скринінгове дослідження здоров'я дітей шкільного віку. Результати невтішні: левова частка дітей закінчує школу з хронічними захворюваннями, яких можна було уникнути.

У перші роки навчання відбувається зміна фізичної, розумової та соціальної активності – так дитина адаптується до систематичного навчання. Через цю напругу і відбувається зростання хронічних патологій і захворювань. Уникнути цього можна, якщо дотримуватися рівноваги між навчальним навантаженням і вільним часом дитини.

До речі, тепер батькам буде допомагати і програма «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів». Цього року проект запущений в 10 країнах Фондом Mondelēz International Foundation, де активно впроваджуються рекомендації для шкіл щодо реалізації активностей для поліпшення фізичного здоров'я, харчування дітей та дизайну шкіл. В Україні програма стартувала за участю Міністерства молоді та спорту України та центру «Розвиток КСВ». Пілотний етап вже привернув 70 шкіл з Київської та Сумської областей, 30 з яких брали активну участь.

Програма побудована так, щоб дітям було максимально цікаво пізнавати, як важливо дбати про своє здоров'я. Кожна школа створює свій унікальний міні-проект і втілює його в життя разом з вчителями і батьками: в травні-червні учасники готували сніданки для мам на День матері, вирощували овочі на підвіконні, проводили фестивалі танців разом з батьками, ставали в планку з учителями на уроках і садили дерева, створювали ігрові зони в шкільному дворі.

Так діти отримують позитивні емоції, корисні звички і лідерські якості. І це ще не все: програма дає можливість виграти гранти на обладнання в школах сучасних STEM-лабораторій (STEM: Science, Technology, Engineering and Mathematics) - 130 000, 90 000 і 40 000 грн. Журі – представники Міністерства молоді та спорту, Міністерства освіти і науки, Національного Олімпійського комітету та Інституту модернізації змісту освіти.

На урочистій церемонії 13 червня п'яти школам-переможцям першого етапу програми були вручені гранти: три головні призи, а також гранти на 25 000 грн. Для фіналістів зірки спорту Наталія Добринська і Ілля Кваша, і фахівець з медитації Гліб Ходоровський провели захоплюючі майстер-класи.

Вже у вересні програма стартує по всій Україні, щоб стати національним рухом і спонукати якомога більше дітей пам'ятати про головну цінність у житті – здоров'я.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас