Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як фарбувати яйця до Великодня

Як фарбувати яйця до Великодня

Фарбовані яйця не тільки подають до святкового великоднього столу, їх прийнято було дарувати один одному весь Великодній тиждень. Яйце з давніх-давен було символом народження і оновлення життя. На цьому уявленні засновано безліч звичаїв, що існували у різних народів. Наприклад, в деяких місцевостях Росії закладали в фундамент яйце, щоб кипіла робота у будівельників, а щастя і благополуччя не покинули його майбутніх господарів.


Є кілька версій про те, звідки бере свій початок звичай дарувати і фарбувати яйця на Великдень. Легенда свідчить, що на Великдень Марія Магдалина подала Римському Імператору Тіверію яйце, пофарбоване в червоний колір - колір крові, пролитої Христом на хресті. На яйці було написано "Х.В.", тобто "Христос Воскрес!"

Цьому є і більш раціональне пояснення. Раніше під час 40-денного посту, починаючи з середи першого тижня, було заборонено їсти яйця. Але оскільки несучки ніяк не хотіли пристосовуватися до церковного календаря, то яйця, знесені під час посту, треба було якимось чином зберегти, щоб вони не зіпсувалися. Для цього їх варили. А щоб надалі не переплутати варені і сирі яйця, в воду для варіння додавали рослини, що містили натуральні барвники.

На Великдень на Русі фарбовані яйця прийнято було укладати на свіжу пророслу зелень вівса, пшениці, а іноді на ніжно-зелені крихітні листочки крес-салату, які спеціально заздалегідь пророщували для свята.

На великодніх народних гуляннях часто влаштовувалися ігри з яйцями. Наприклад, у селах "катали" яйця. Вибирали невелику рівну ділянку землі, і втоптували її, щоб ділянка була якомога рівнішою. У землі робили неглибокі лунки. Кожен з учасників приносив свої розписні яйця, які розкладали по лунках. Завданням кожного учасника було викотити вподобане йому яєчко з лунки - тоді він ставав переможцем. Яйця викочували з допомогою спеціального тканинного м'яча зі сплющеними боками, схожого на колесо.

Оскільки існував звичай зберігати яйця цілий рік до наступного Великодня, з часом яйця стали робити з дерева і розписувати їх орнаментами, узорами. Пізніше з'явилися яйця з порцеляни, срібла, з дорогоцінними каменями.

ЯК ФАРБУВАТИ ЯЙЦЯ

• Для фарбування яєць найкраще використовувати лушпиння цибулі, яке збирають заздалегідь. В залежності від кольору лушпиння яйця виходять від світло-рудого до темно-коричневого кольору. Якщо ви хочете, щоб колір був більш насиченим, лушпиння треба взяти побільше, і варити його близько півгодини до того, як у відвар опустите яйця. Майже фіолетові яйця виходять від лушпиння червоної цибулі. Фарбувати можна і березовим листям або харчовими барвниками.

• Щоб яйця при варінні не лопнули, їх треба близько години потримати в теплі або при кімнатній температурі, при варінні у воду можна додати столову ложку солі.

• У деяких сім'ях зберігається звичай фарбування яєць "у цяточку". Для цього мокрі яйця обвалюють у сухому рисі, загортають у марлю (кінці марлі треба щільно зав'язати ниткою, щоб рис прилип до яйця) і далі варять у цибулевийому лушпинні звичайним способом.

• Щоб пофарбовані яйця блищали, їх витирають насухо і змазують соняшниковою олією.

• Можна варити яйця, обмотані різнобарвними нитками, тоді на них виходять цікаві розводи. • Щоб яйця були пофарбовані зсередини, а не зовні, потрібно відварити їх 3 хвилини, потім дістати і у деяких місцях проткнути шкаралупу голкою, а потім кип'ятити ще 1-1,5 вилини у міцній заварці з додаванням гвоздики, кориці і коріандру.

• Щоб швидко пофарбувати яйця, відваріть їх протягом 10 хв з яким-небудь овочем: шпинат (зелений) або порізаний буряк (яскраво-червоний колір). Для мармурового ефекту, оберніть яйця в лушпиння цибулі і зверху зав'яжіть який-небудь бавовняно-паперовий матеріал.

НАТУРАЛЬНІ ФАРБИ ДЛЯ ЯЄЦЬ

Охра

4 чашки червоного цибулиння. Варити яйця 30-60 хвилин. В залежності від часу замочування, яйця стануть від яскраво-червоних до темно-червоних.

Позолота

Додати в гарячу воду 2-3 ст л куркуми, закип'ятити, щоб колір був інтенсивнішим.

Рожевий

Замочити варені яйця в журавлиний або буряковий сік.

Фіолетовий

Додати в гарячу воду квіти фіалок і замочити на ніч. Якщо додати у воду трохи лимонного соку, вийде лавандовий колір.

Синій

Два качана дрібно порізаної червонокачанної капусти, 500 мл води і 6 ст л білого оцту. Замочити на ніч, щоб вийшов глибокий синій колір.

Зелений

Додати в суміш для отримання фіолетового кольору 1 ч л соди або відварити яйця зі шпинатом.

Лавандовий

Замочити яйця у виноградний сік.

Пастельні тони

Для ніжно-рожевого і синього натерти шкаралупу жменею чорниці або журавлини.

Бежевий

4 чашки жовтого цибулиння. Кип'ятити 30-60 хв. Кількість лушпиння і тривалість кип'ятіння впливають на насиченість кольору.

Темно-коричневий

Відварити яйця в 250 мл кави.

Значення символів, що використовуються при розписі пасхальних яєць

Сосна - символ здоров'я.

Чорний колір - колір скорботи. На чорну основу обов'язково наносили яскравий малюнок. Дитині робили писанку на вишневому тлі, а не на чорному.

Голуб - символ душі.

Сіточка - символ долі.

Білий колір - початок всіх початків: доля, яка будується на небі.

Жовта сіточка - символ сонця і долі, яка будується тут.

Дубок - символ сили.

Крапочки - символ родючості.

Сливи - символ любові.

Хміль - символ родючості.

Будь-яка ягідка - символ родючості; матері.

Квіточки - символ дівоцтва.

За матеріалами kuking.net

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас