Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Коли варто вводити перший прикорм?

Коли варто вводити перший прикорм?
 

Тема прикорму часто провокує багато дискусій і суперечок. Сперечаються і стосовно того, коли починати його (прикорм) вводити, що саме обрати для першої страви, і як це правильно робити, аби не нашкодити крихітці. Спробуємо допомогти розгубленій матусі, яка заплуталась серед порад, які лунають звідусіль. Отже…


Коли?..

6 місяців – оптимальний вік для введення першого прикорму, ось Вам відповідь. Чому саме 6, а не 2,3 чи 5? До півроку розвивається ферментативна система дитини, що відповідає за правильне травлення та розщеплення їжі. Але ж всі вже, напевне, чули історії від своєї мами приблизно наступного змісту: «Ти в 4 місяці вже сік морквяний пила, а у 5 – овочевим пюре з жовтком ласувала!». Чому ж тепер педіатри радять не поспішати?

У ті часи (коли Вас, 4-місячну, годували морквяним соком), люди ще не знали про адаптовані суміші, які збагачені вітамінами і мінералами для повноцінного розвитку дитини, а декретна відпустка тривала дуже коротко (це я до того, що в таких умовах було важко зберегти грудне годування). Отже діток годували або сумішами (які не мали ще далеко того складу, який мають сучасні), або кип’ятили коров’яче молоко (в процесі кип’ятіння, ні для кого не секрет, зникає багато корисного, що містить продукт, який кип’ятять).

Якщо над цим замислитись – стає зрозуміло, чому вводити соки-пюре починали так рано. Дітям бракувало вітамінів, мінералів, що проявлялось у вигляді гіповітамінозу, рахіту, зниженні рівня гемоглобіну та ін. Саме з цієї причини введення прикорму відбувалося так рано. Сьогодні ж ситуація, слава Богу, дещо інша. Мама може придбати якісну адаптовану суміш, або успішно годувати своє дитя грудьми, адже ніхто не вимагає, щоб вона виходила на роботу через тиждень після пологів. Та й харчування середньостатистичної матері-годувальниці стало дещо кращим (вже не дефіцит м'ясо чи риба і т.п.), що позитивно впливає на якість материнського молока.

Часи дійсно змінилися. Не варто поспішати з прикормом. Не хвилюйтеся, Ваша дитина отримує все необхідне для неї разом з грудним молоком (чи сумішшю), а от експерименти з раннім введенням соків (чи будь чого іншого) можуть привести до алергії, чи порушень травлення.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Введення першого прикорму: з чого почати?

Стосовно цього питання (з яких продуктів розпочинати введення прикорму) досі немає спільної думки ні серед педіатрів, ні серед дієтологів. Загальноприйнятими і найбільш популярними є наступні страви першого прикорму: овочеві пюре, безмолочні каші, кисломолочні продукти. Вибір, звісно, залишається за мамою. Проте, існують деякі рекомендації щодо надання переваги тому чи іншому продукту при введенні першого прикорму.

Готуємось до годування грудьми (частина 2)

Інколи можна почути: «Важко буде годувати, соски дуже втягнуті». Йдеться про те, що сосок має специфічну форму (втягнутий або плоский), що може утруднювати процес смоктання (дитині може бути важко його захопити).

Меню годуючої мами

Раціони харчування вагітної і годуючої мами між собою істотно відрізняються. Під час вагітності можна все, чого душа бажає: торти, випічку (в межах розумного), цитрусові, молоко. Є прикмета, що якщо вам захочеться чогось незвичайного, значить, цього бажає ваш малюк. Саме тому жінці в положенні не можна відмовляти і варто купувати те, чого їй хочеться.

Як довго годувати грудьми?

Існує багато різних думок про те, як довго потрібно годувати дитину. Одні вважають, що чим довше - тим краще, інші матусі хочуть швидше відлучити дитину від грудей для збереження їхньої форми або для швидкого виходу на роботу. А багато жінок годують свою дитину лише до трьох місяців і зовсім не тому що не хочуть довше, а тому що просто не вміють годувати правильно. Отже, як же довго варто годувати малюка материнським молоком?