Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

«Золоті» правила успішного грудного вигодовування

«Золоті» правила успішного грудного вигодовування
 

Ні для кого сьогодні не секрет, що грудне молоко – це найкраще їжа для дитини. Навіть виробники сумішей для немовлят наголошують на цьому. Тому ми не будемо вкотре перераховувати всіх плюсів грудного вигодовування для фізичного здоров’я малюка. Хочеться наголосити на тому, що воно має також величезний психологічний вплив на дитя і його маму.



Спілкування з матусею під час смоктання циці створює умови для нормального психофізичного розвитку дитини, становлення її інтелектуальних здібностей. Тому логічно, що будь-якай замінник материнського молока, яким би «наближеним» до нього він не був, - так і залишається штучною їжею для дитини.

Отже, всі переваги грудного вигодовування очевидні, Ви маєте твердий намір годувати свою дитину груддю. Ми пропонуємо Вашій увазі кілька дуже важливих правил, яких необхідно дотримуватись для успішного, тривалого грудного вигодовування..

1 правило. Раннє прикладання до грудей

Це перша і дуже важлива умова подальшого успішного грудного вигодовування. Чудово, якщо прикладання до материнських грудей трапиться в перші хвилини життя новонародженого. Тому, якщо Ви мрієте довго і успішно годувати свою крихітку груддю, варто заздалегідь поцікавитися, чи у пологовому будинку, де Ви збираєтесь народжувати, практикується прикладання дитини до грудей одразу після пологів, і чи знаходиться дитя з мамою в окремій палаті (для безперешкодного прикладання малюка до грудей надалі). Сьогодні, слава Богу, в більшості пологових будинків запроваджена ця практика. Проте варто наголосити, що деякі пологові трактують «раннє прикладання до грудей» як п’ятихвилинне перебування немовляти на животі мами між проведенням процедур. Насправді це має бути повноцінний (хоча б півгодини) контакт дитини з грудьми. Чому це настільки важливо? - Нормалізується процес лактації, молоко в результаті вчасно прибуває до молочних залоз, і дитині його вистачає. Тобто, раннє прикладання маляти до грудей робить «молочними» усіх мам.

2 правило. Нічого окрім соска!

І не тому, що із пляшечки смоктати легше, смоктати треба просто по іншому. Особливо актуальним це правило є в перші дні життя малюка, коли він тільки вчиться ссати. З тієї ж причини не давайте дитині пустушку, нехай задовольняє свою потребу у смоктанні біля материнських грудей. Інакше смоктання «в пусту» може призвести до нестачі молока. Адже сигнал дитини не досягатиме цілі (річ йде про головний принцип лактації: «попит породжує пропозицію» - чим більше дитина ссе – тим більше молока прибуває, поки не виробиться рівновага між споживанням і надходженням). Нехай малюк ссе стільки, скільки йому хочеться, навіть, якщо Вам здаватиметься, що він давно наситився, і це занадто довго. І пам’ятайте, будь-яке догодовування в кінцевому результаті призведе до припинення годування груддю. Адже сита дитина (яку догодували сумішшю) – не проситиме груди, в результаті молоко не прибуватиме.

3 правило. Дотримуйтесь вільного режиму годування (на вимогу).

Ще раз варто наголосити, що молоко прибуває у відповідь на запит. Коли їжі не вистачає – дитина починає частіше просити цицю, і, відповідно, молоко прибуває. На початку грудного вигодовування, коли лактація тільки встановлюється, дитя може просити груди дуже часто і смоктати дуже довго. Постарайтеся знайти в собі сили і догодити малюку, хоча це може Вас втомлювати, адже таких «смоктальних сеансів» може бути дуже багато. Обмеження частоти годувань і їх тривалості можуть призвести до порушень в роботі кишечника малечі, поганої динаміки росту і зниження лактації. Не хвилюйтеся, молочко прибуде і все стане на свої місця, найважчі (і найважливіші) – перші дні. Вільний режим годування – найкращий регулятор кількості молока.

Надіємось, наші поради допоможуть Вам!

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас