Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дбаємо про шкіру новонародженого: найпоширеніші проблеми

Дбаємо про шкіру новонародженого: найпоширеніші проблеми
 

Ви можете дивуватися, чому шкіра вашої новонародженої дитини неідеальна. Але у малюків вона дуже чутлива, особливо на перших місяцях життя. На щастя, більшість проблем з ніжною дитячою шкірою несерйозні, і впоратися з ними не так вже й складно. Все це тимчасово і пройде в будь-якому випадку, але щоб позбавити дитину від неприємних симптомів, краще все ж таки навчитися правильно доглядати за настільки делікатною шкірою малюка.

Акне у новонародженого

Коли ви повернулися додому з пологового будинку або трохи пізніше, ви могли помітити на обличчі крихти «акне новонародженого». Ці цятки на обличчі так називаються, бо за своїм виглядом схожі на акне. Причина їх появи – високий рівень гормонів, які мама передавала малюкові через плаценту. Згодом ці цятки зійдуть в міру того, як рівень гормонів буде падати. Також у новонародженого можуть з'явитися міліі (так називаються прищики з білими головками), і вони також зійдуть з часом.

Себорейний дерматит

Себорейний дерматит – це запалення шкіри голови, яке також часто проходить само собою, але може вимагати і лікування. Якщо ви побачили лущення на дитячій голівці, наносіть на шкіру голови невелику кількість дитячого масла і мийте голову з м'яким шампунем. Якщо висип поширюється не тільки на шкіру голови, а й на обличчя, шию, пахви, вам допоможе кортизон (крем, мазь). Якщо дерматит не проходить, а ситуація тільки погіршується, покажіть дитину лікарю.

Екзема

Якщо ви або ваші родичі страждаєте від екземи, є ймовірність, що дитині вона передасться у спадок. Екзема (також відома як атопічний дерматит) проявляється у вигляді червоних плям з лущенням на шкірі грудей, обличчя, рук, ніг, ліктів і задньої поверхні колін. У цьому випадку не можна використовувати хімічні засоби, які можуть викликати алергію: користуйтеся самим м'яким милом і тільки дитячим пральним порошком. Якщо площа почервоніння збільшується, відведіть дитину до лікаря.

Пелюшковий дерматит

Практично кожна дитина в якийсь час страждає від пелюшкового дерматиту. Тут очевидно, що ви повинні міняти дитячий підгузник якомога частіше. Пелюшковий дерматит, як правило, проявляється яскравими червоними плямами на шкірі в районі підгузка. Вилікувати цю неприємну ознаку допоможе звичайний крем кортизон. Також постарайтеся частіше залишати дитину без підгузника, щоб шкіра дихала і підсихала. Мазі з оксидом цинку допоможуть захистити шкіру від контакту з сечею або калом. Якщо ж пелюшковий дерматит продовжує поширюватися по шкірі, ви помічаєте пухирі, або якщо лікування не допомагає, обов'язково зверніться до педіатра.

Косметика по догляду за малюком

Для немовляти постарайтеся купити самий м'який шампунь і використовувати його в мінімальних кількостях. Те ж саме стосується і дитячого мила. Добре, якщо ви можете купити дитячу косметику на натуральній основі, однак у деяких немовлят може бути алергія на натуральні компоненти засобів по догляду. Якщо після використання нового продукту ви помітили у дитини висип, перестаньте ним користуватися і поверніться до того, яким користувалися раніше.

Купання малюка

Поки пуповина не відпаде, новонародженого потрібно купати, протираючи мокрою губкою. Після цього вже можна акуратно купати дитину у ванні. Пам'ятайте, що малюкам не потрібно купатися кожен день, але за гігієною шкіри обличчя і в області підгузників потрібно стежити дуже ретельно. Умивайте і підмивайте крихітку м'якою ганчірочкою, змоченою в теплій воді і м'якому милі.

Захист від сонця

Немовлята до 2 місяців не повинні перебувати на відкритому сонці. Під час літньої прогулянки малюк повинен знаходитися в колясці з захистом. Якщо ж малюк не в колясці, на ньому має бути одяг з довгим рукавом і обов'язково головний убір. Таким маленьким діткам протипоказані сонцезахисні креми, те ж стосується і репелентів від комах. У цьому віці захищайте малюка тільки за допомогою одягу.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас