Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Фаст-фуд — всесвітнє зло?

Фаст-фуд

Усі вже знають, що фаст-фуд — це погано. Давайте все-таки разоберемося: а чи дійсно такий шкідливий фаст-фуд і якщо так, то чим?

Мало хто може чітко і по пунктах пояснити, чим же саме він шкідливий. І тому ставлення до цього «погано» приблизно таке ж, як і до паління: мовляв, жити взагалі шкідливо, так чому позбавляти себе задоволення?

Якщо ми говоримо про швидку їжу у вигляді хот-догів чи шаурми з кіоску, то перша проблема — це умови зберігання продуктів. Мало хто з продавців стежить за тим, щоб інгредієнти «страв» постійно перебували в холодильнику. Вони можуть годинами лежати на спеці, чекаючи своєї долі. І якщо сосиски в хот-дозі хоча б підігріваються (що все ж таки не гарантує знищення всіх бактерій і вироблених ними отрут), то майонез так і наливається разом з усіма бактеріями, що росли в ньому цілий день.

Зрозуміло, проблема бактерій актуальніша влітку, у спеку. Але і взимку є в чому покритикувати фаст-фуди. У сосисках для хот-догів (так само як і в будь-яких інших сосисках) навряд чи є м´ясо, зате достатньо сої, ароматизаторів, барвників, підсилювачів смаку та консервантів. Це не їжа, а токсичний наповнювач для шлунка. У майонезі — знов-таки підсилювачі смаку, консерванти, а також надлишок жирів, зазвичай низької якості. М´ясо для шаурми звичайно не перевіряється в лабораторіях, має незрозуміле походження і дуже сумнівну якість. Усе це робить вуличний фаст-фуд категорично непридатним для їжі.

Ось у ресторанах швидкого харчування ситуація повинна бути краще — адже вони краще перевіряются контролюючими органами, та й зазвичай дорожать своїм ім´ям, а тому впроваджують власний контроль якості.

Частково так і є: принаймні ймовірність гострого бактеріального отруєння через зіпсовані продукти тут набагато нижче. Але і ресторанний фаст-фуд ніяк не можна назвати корисною чи безпечною їжею.

Головна проблема таких закладів — це, звичайно, жири, які використовуються для підсмажування котлет, картоплі фрі та інших продуктів. Чиста рослинна олія не кращим чином підходить для ресторанної готування, тому зазвичай використовується комбі-жир з великою часткою маргарину. А маргарин — це, як відомо, велика кількість так званих транс-жирів.

Транс-жири не зустрічаються в природі і виробляються тільки в процесі приготування маргарину і меншою мірою — при дезодорування рафінованої олії. Наш організм «не знає», що з ними робити, і тому вони різко порушують жировий обмін, приводячи до розвитку атеросклерозу і надлишкової ваги.

Крім того, жир у фритюрниці ніхто не буде замінювати кожні 2—3 години (як треба було б робити). Його просто доливають в міру потреби. У результаті в цьому жирі (а значить, і в приготованих на ньому продуктах) накопичуються канцерогени (які викликають рак) і глікотоксіни (викликають хронічні запальні захворювання).

Ще одна серйозна проблема будь-якого, навіть найбільш «якісного» фаст-фуда — це підсилювачі смаку. Хоча власники закладів зазвичай заперечують їх використання, вони лукавлять. Адже замість чистих спецій у подібних ресторанах використовуються готові пряно-ароматичні суміші, до складу яких і входять підсилювачі смаку. І хоча ці речовини і роблять фаст-фуд таким смачним і жаданим, вони ж сприяють розвитку гастриту, а з часом — і більш важких хвороб травлення.

Ну і, зрозуміло, «швидкість» їжі ніяк не йде на користь. Правильне травлення можливо тільки якщо їсти спокійно, не квапитися. Інакше всі регуляторні процеси в системі травлення порушуються, що з часом неминуче призводить до хвороб.

Але ж насправді не так і складно правильно харчуватися. Навіть пара бутербродів з сиром, з´їдених правильно (спочатку 2 склянки води або чаю, а через 15—20 хвилин — бутерброди) — набагато корисніші за будь-який фаст-фуд.

За матеріалами mama.zahav.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Лікар-флеболог Родіонов Олексій Сергійович: про варикозну хворобу ніг

Варикоз вен — одна з глобальних проблем в 21 столітті, так як часто призводить до ускладнень і летального результату. Незважаючи на малопомітні симптоми на початку хвороби (тяжкість ніг), згодом патологія може супроводжуватися тромбозами, запаленнями та інфікуванням. Багато з нас знають про варикоз вен нижніх кінцівок, однак захворювання також може вражати судини малого тазу, чоловічі геніталії (варикоцеле) і ректальний відділ кишки з розвитком геморою. Лікар-флеболог, судинний хірург Родіонов Олексій Сергійович розповідає про варикозну хворобу нижніх кінцівок, що клінічно проявляється втомою ніг, набряком і розширеними, звивистими судинами, які з часом стають все більш помітними.

Як зберегти здоров´я щитовидної залози

Про існування щитовидної залози здорова людина замислюється вкрай рідко, а все тому, що вона, як маленький диригент, не привертаючи до себе ніякої уваги, тихо займається своєю справою, регулюючи роботу всіх життєво важливих процесів. Щитовидна залоза, цей маленький, але вкрай важливий орган, розташований в горлі і має форму метелика. Її важливість важко переоцінити, тому пропонуємо поговорити про те, як зберегти щитовидну залозу здоровою.

Набір ваги під час вагітності: що важливо знати кожній майбутній мамі? (частина 2)

Що робити при надмірній вазі у майбутньої мами?

Якщо у вас високий ІМТ перед зачаттям, вам можуть прописати дієту і легкі фізичні вправи, які допоможуть вам контролювати набір ваги під час вагітності. Велика зайва вага на початку вагітності збільшує ризик ускладнень під час виношування дитини та пологів, а також загрожує для вас високим кров'яним тиском, гестаційним цукровим діабетом, великим плодом (макросомією), кесаревим розтином.

Розвиток дитини по тижнях: п´ятдесятий тиждень

Дитина

До першого дня народження вашого малюка залишилася всього пара тижнів! Ви можете помітити, що його словниковий запас розширюється з кожним днем. Якщо ж ваша дитина досі не говорить, вона напевно спілкується з вами невербально. Якщо ви досі цього не зробили, почніть спілкуватися з нею за допомогою жестів, щоб їй було легше повідомляти вам про свої бажання. Вимовляйте слова і одночасно показуйте їх жестами. А коли малюк почне спілкуватися з вами жестами, озвучуйте їх словами. Дуже скоро він зрозуміє зв'язок між фізичною дією і словом.