Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Інструкція з підбору іграшок у подарунок

Інструкція з підбору іграшок у подарунок

Кожному з нас доволі часто необхідно було купувати чи дарувати іграшки. Але завжди постає питання: яку ж іграшку купити? Чи не переплачую я за неї? Чи не нашкодить вона малюку?

Для того, щоб визначити доцільність і вікову групу іграшки, необхідно розуміти і знати, що краще потрібно для розвитку дитини в той чи інший її віковий період. Проте є кілька загальних правил підбору іграшки для будь-якого віку, знаючи які ви зможете купити в Україні дитячі іграшки в подарунок:

1) Мінімалізм – повинен бути присутнім в іграшках. Нехай іграшок буде небагато, але це будуть якісні, красиві та корисні іграшки. Не дозволяйте собі попастися на прийом, коли ви купуєте для малюка ось таку іграшку «ну і що, що дурницю». Як би там не було, не треба розвивати в дитини звичку витрачати гроші даремно, привчати оточувати себе виключно матеріальними речами, зміцнювати жадібність і бажання мати щось, як у всіх, або крутіше, ніж у всіх. Це тільки призведе до того, що дитина не буде цінувати речі, і зрештою ваші гроші.

2) Простота. Для розвитку дитини значно краще привчати її грати предметами, котрі мало схожі на стандартні іграшки. Тобто, чим простіша іграшка, тим вона краща. В ідеалі, це мають бути так звані «хенд мейд» іграшки, для виготовлення яких підійдуть великі шматки тканини, мотузки, шнурки, коробки, дошки (фанера), глина.

3) Простір для творчості. Будь-яка іграшка повинна залишати місце для творчості, фантазії, ідеї. Але сучасні іграшки, продумані до дрібниць, часто не розвивають і до того ж гальмують розвиток уяви. Більшість інтелектуальних іграшок вчать просто діяти за зразком, відпрацьовувати запропоновані навики.

Що ж корисно купувати і в якому віці?

Коли дитина народжується, для неї як фізіологічна, так і психологічна потреба – бути ближчою до мами. Тому ідеальним подарунком для мами і малюка буде загальний подарунок, наприклад, подушка для годування. Далі, коли малюк вже жваво цікавиться предметами (приблизно з 4-6 місяців), підійдуть усім знайомі брязкальця, дзвіночки. Але, знову ж таки, не треба купувати їх багато й однотипних. Достатньо 1-2 на візочок і стільки ж на ліжечко, котрі максимально будуть розвивати тактильні відчуття.

Ближче до року можна купити цікаві розвиваючі іграшки для малюків: кубики, пірамідки, сортери, каталки, рамки-вкладиші, шнурівки, пальчикові лабіринти. Хоч ці іграшки, з одного боку, потрібні для відпрацювання навичок, але в цьому віці вони стануть в нагоді для розвитку логіки, дрібної моторики, координації рухів. Окремо слід відзначити іграшки по методиці Нікітіних та Мотесорі – вони розраховані на довгий період гри і підійдуть діткам від 1-1,5 років і аж до початку школи.

Не слід забувати про книжки

Вибір книг – це взагалі окрема тема. Але намагайтеся віддавати перевагу народним казкам, віршам, пісням. З двох років дитину можна знайомити з лото і доміно. Ці ігри добре розвивають увагу. При модифікації стандартного завдання можна розвивати пам'ять, уяву. Звичайно, в два роки дитина навряд чи буде грати за всіма правилами, але її можна вчити грати, показуючи, як одна картинка співвідноситься з іншою, розширювати словниковий запас, класифікувати різні предмети по групам. Починайте освоювати великі пазли і кубики, об'єднані одним малюнком. Тим самим, формуєте сприйняття і мислення. Гарною розвагою буде пальчиковий або будь-який інший вид театру. При цьому формується пам'ять, увага, уява.

У міру дорослішання дитини потрібно робити акцент на іграшках для хлопчика і іграшках для дівчинки. Але ні в якому разі не наполягати на цьому! До 3 років вже важливо, щоб дитина розуміла свою статеву приналежність і формувала через гру відповідну лінію поведінки. Звичайно, не страшно, якщо хлопчик буде катати в колясці ляльку, а дівчинка їздитиме машинкою, але важливо, щоб дівчинка в принципі спробувала грати в ляльки, а хлопчик цікавився "чоловічими речами". Нехай у дівчинки буде пупс, якого б вона няньчила, одягала, годувала. Це важливо для розвитку материнських якостей, які в нормі повинні розвиватися з самого дитинства. Також підійде іграшковий посуд, а можна просто подарувати глину і фарби і запропонувати зробити посуд разом з вами.

У чотири роки можна почати освоювати гру з кубиком і фішками. І, знову ж таки, найулюбленіші ігри – це ті, які «зробив сам», тоді розвивається уява, творчість, мислення. Адже треба не тільки намалювати гру, але придумати тему, правила. Завдяки таким іграм можна починати вчитися рахувати.

Гарні набори для творчості, пов'язані з рукоділлям, аплікаціями і т.п. Але бажаний не чітко структурований порядок дій з іграшкою, а можливість самому включити фантазію, варіацію того як і що можна зробити із запропонованих матеріалів. Хлопчику можна дарувати конструктори (особливою популярністю користуються магнітні конструктори, а також Lego), набір для випалювання, іграшкові інструменти. Звичайно, багато із таких іграшок потрібно на початку використовувати під наглядом дорослих. Але дитині важлива не стільки річ, скільки ваш час, подарований для неї.

З рухомого транспорту краще брати той, який приводиться в рух м'язовою силою. Самокати, ролики, толокари, велосипеди – усі вони тренують велику моторику та створюють фізичні навантаження. А ось машини на акумуляторі тренують тільки почуття гордості. З п'яти років потрібно більше робити акцент на зошити, в котрих потрібно обводити малюнки (підготовка рука до письма), малюванням фігур, цифр, букв.

У школі ігри та іграшки виходять на другий план. Але, знову ж таки, різкого припинення гри не буде і не повинно бути. Все ті ж ігри та іграшки, просто вони ускладнюються. Наприклад, гра з кубиками і фішками ускладнюється до монополії. Пазли стають дрібнішими і в більшій кількості, а картинки складнішими. Кубик змінюється на кубик-рубик і т.д.

Які іграшки не потрібно купувати

Наостанок хотілося б ще раз сказати, чого варто уникати:

- іграшки, котрі привчають до агресії: роботи, монстри, сумнівні герої (Бетмен, спайдермен, винкс); ляльки з порушеними пропорціями і пріоритетами. Так-так, я про Братц і Барбі. Просто якщо ви не хочете, щоб ваша дочка була схожа на якусь ляльку, просто не купуйте їй її. Можна простежити з історії, як змінювалася лялька і змінювався жіночий вигляд.

- Не варто брати іграшки, в принципі дуже відірвані від реальності за формами та видами. Наприклад, Хелло Кітті. У дитини картинка світу тільки формується, її легко спотворити як на рівні сприйняття, так і на психологічному рівні. Сюди ж відносяться комп'ютерні ігри. Причому, не важливо, це стрілялка, розвивалка або ходилка-бродилка. Комп'ютер більш негативно впливає на психіку дитини, а його плюси досить сумнівні.

Остання порада: не стільки даруйте речі, скільки даруйте себе і свій час. Не стільки іграшки, скільки час для ігор. Грайте з дітьми, адже, насправді, це шанс повернутися у своє дитинство.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як вибрати найкращу ляльку для дівчинки

У кожної дівчинки повинна бути улюблена лялька. Якщо ви зараз шукаєте підходящий подарунок для маленької принцеси, тоді загляньте на BonToy – http://bontoy.com.ua/catalog/kukly-pupsy/, де на вас чекають найкращі ляльки і пупси. Ну а ми поки що спробуємо розібратися, яку ляльку краще вибрати для коханої донечки.

Як правильно вибирати дитячі іграшки

Всі ми хочемо, щоб іграшки були не тільки цікаві нашим діткам, а й розвивали їх. Зараз, звичайно, вибір всіляких дитячих іграшок необмежений – в будь-якому магазині знайдуться іграшки для будь-якого віку, статі і захоплень дитини. Але в цьому всьому розмаїтті нескладно розгубитися, особливо молодим батькам. Так як же правильно вибирати іграшки для малюка – цікаві і корисні?