Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Позитивні поради для батьків немовлят (0-1 рік)

Позитивні поради для батьків немовлят (0-1 рік)
 

На першому році життя малюки навчаються фокусувати зір, дотягуватися до предметів, рухатися, повзати та досліджувати навколишній світ. Вони вчаться спілкуванню, що включає не тільки гуління і агукання, а й уміння слухати і розпізнавати слова, що найчастіше вживаються, запам'ятовувати імена людей, які регулярно з'являються в оточенні малюка.

У свій перший рік дитина формує зв'язок зі своїми батьками, любить та довіряє їм. Такі зв'язки формуються і з людьми, які часто перебувають поруч із малюком і піклуються про нього: беруть на ручки, обіймають, грають, спілкуються. Таким чином закладається основа для подальшого соціального та емоційного розвитку малюка.

Позитивні поради для батьків немовлят

Поради для розвитку малюка

Ці поради допоможуть вам розвивати свого малюка з перших днів його життя та протягом усього першого року його життя:

• Говоріть із немовлям. Ваш голос заспокоюватиме його.
• Відповідайте малюкові, коли він видає звуки, повторюючи ці звуки та додаючи слова. Це допоможе дитині почати вивчати та розуміти мову.
• Читайте малюку – це допоможе йому швидше розуміти мову та інші звуки.
• Співайте малюкові та грайте/ вмикайте музику. Це допоможе розвинути любов до музики та стимулюватиме розвиток мозку.
• Даруйте немовляті якнайбільше своєї уваги.
• Проводьте якнайбільше часу на руках та в обіймах з малюком. Це допоможе йому відчути себе коханим та у безпеці.
• Грайте з ним, коли він бадьорий і в хорошому настрої. Якщо дитина виявляє ознаки втоми, занепокоєння чи дискомфорту, зробіть перерву.

Поради для здоров'я немовляти

• Грудне вигодовування – найкращий спосіб задовольнити усі поживні потреби малюка до 6 місяців життя. Далі ж, з 6 по 12 місяці, малюк знайомитиметься з новими продуктами – смаками та текстурами «дорослої їжі». Тим не менш, грудне молоко при цьому не втрачає своєї важливості, і по можливості воно має залишатися в раціоні немовляти до року.
• Годуйте малюка повільно і терпляче, особливо коли почнете вводити прикорм. Давайте куштувати нові смаки, але не змушуйте. І уважно стежте за тим, щоб дитина не залишилася голодною.
• Підтримуйте активність крихітки. Звичайно, немовля не може бігати і стрибати цілий день, але є багато способів змусити його грати і рухати ручками-ніжками протягом дня.
• Спускайте дитину на підлогу – це допоможе їй активніше рухатися, стимулюватиме до вивчення навколишнього світу, сприятиме зміцненню м'язів та навчанню.
• Намагайтеся не залишати надовго дитину в колясках, гойдалках, кріслах, що заколисують.
• Максимально обмежте екранний час. Дітям до 18 місяців педіатри не рекомендують жодного екранного часу окрім відеодзвінків із родичами, друзями тощо.
• Слідкуйте за тим, щоб дитина отримувала достатню кількість сну. Для немовлят від 4 до 12 – це 12-16 годин на добу (денний сон також рахується).

Безпека малюка – ваш пріоритет

Коли у вашому будинку з'являється немовля, ви повинні переконатися, що ваш житловий простір є безпечним для нього. Крім того, підготуйтеся до появи малюка і самі – ментально та емоційно. Ці поради допоможуть вам звернути увагу на основні аспекти безпеки для дитини:

• Не трясіть дитину, НІКОЛИ! У немовлят дуже слабкі м'язи шиї, тому вони ще не можуть тримати голову. Навіть легкий струс може призвести до травми мозку або навіть смерті.
• Завжди укладайте малюка спати на спинку, щоб запобігти СВДС (синдром раптової дитячої смерті).
• Захищайте дитину від пасивного куріння. Не дозволяйте нікому курити у вашому домі.
• Ризик задухи (удавлення) – серйозна проблема. Тому уважно стежте за тим, щоб малюк не грав дрібними предметами або іграшками з дрібними деталями, які можна ковтнути. Вводячи прикорм, нарізуйте продукти маленькими шматочками і перевіряйте, щоб вони були достатньо м'якими (ви повинні мати змогу стиснути шматочок їжі двома пальцями).
• Не давайте дитині грати з будь-якими речами, які можуть накрити її обличчя.
• Не носіть гарячі рідини та їжу поруч із дитиною або разом із нею.
• Щеплення важливі для захисту вашого малюка від серйозних хвороб. Тому обов'язково обговоріть зі своїм педіатром графік вакцинації малюка.

Дбайте про себе: фізично, ментально, емоційно

Батьківство – це дуже стресова та відповідальна робота в режимі 24/7. Щоб залишатися позитивними та насолоджуватися своєю новою роллю, вам важливо дбати про себе та почуватися добре. Робіть усе можливе щоб так і було.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок третій тиждень

Дитина

Ваш малюк вже відповідає на прості команди? Багато діток у віці 43 тижнів вже слідують простим командам батьків, таким як «Віддай це мамі». І з кожним тижнем у крихітки поліпшується не тільки розуміння, але і здатність спілкуватися. Вам все простіше стає розуміти, чого малюк хоче, тому що тепер він повідомляє це іншими способами крім плачу.

Розвиток дитини по тижнях: сорок другий тиждень

Дитина

У цьому віці дитина вже здатна розуміти прості команди і вказувати на те, що їй хочеться або потрібно (наприклад, на іграшку в іншому кінці кімнати). Також зараз малюк може почати відмовлятися від третього сну на добу, обходячись тільки нічним і одним денним сном – завдяки цьому у вас з'явиться можливість зробити свій графік більш гнучким.

Розвиток дитини по тижнях: сорок перший тиждень

Дитина

Ваш будинок напевно наповнений звуками дитячого гуління і белькотіння. Ви можете помітити, що вашому малюкові зараз подобається експериментувати з гучністю. Вищання і різкі викрики не дуже тішать батьків, але це – етап розвитку більшості дітей. Якщо ви хочете, щоб дитина поводилася тихіше, спробуйте говорити з нею пошепки – вона напевно притихне, щоб почути, що ви говорите. Або ж ви можете спробувати зображати мімікою звуки, які вимовляєте.

Розвиток дитини по місяцях: 11 місяць життя

За одинадцятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі не менше 400 г; збільшення в рості – 1,5 см.

Малюк вже не тільки впевнено встає, тримаючись за нерухому опору, а й топає за рухомою (наприклад, за ходунками чи візочком). Звісно, є сміливці, які в цьому віці вже роблять перші самостійні кроки.