Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: сімнадцятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: сімнадцятий тиждень
 

Дитина

На цьому тижні ваш малюк вже активно взаємодіє з навколишнім світом. Тягнутися до людей і різних речей – зараз для нього це нормально. Зараз він цікавий і може спілкуватися з задоволенням як з давно знайомими людьми, так і з тими, кого бачить вперше.



Дитячий масаж

Можливо, ви чули від інших батьків або доктора про спілкування з дитиною за допомогою масажу. Як це? Навіщо це робити?

Дитячий масаж допоможе вам зблизитися з дитиною. Виділивши час на легкі масажі, ви зможете допомогти дитині розслабитися, полегшити кольки, посприяти її травній системі і позбавити малюка від закрепів.

Якщо ви вирішили спробувати робити дитині масажі, виберіть для цього час, комфортний для вас обох, коли ви спокійні і розслаблені, і вас нічого не відволікає. Масаж потрібно робити не раніше, ніж через півгодини після годування дитини. У кімнаті має бути комфортна температура повітря, а також вам слід подбати про зручне і безпечне місце, де буде лежати малюк під час масажу. Багато педіатрів також рекомендують на час масажу знімати з дитини підгузник, але це не обов'язково.

Якщо дитина поводиться неспокійно, не турбуйтеся, спробуйте запропонувати їй масаж трохи пізніше. Якщо ж малюк намагається крутитися і змінювати своє положення, дозвольте йому зробити це! Намагайтеся робити масаж в тому положенні, в якому йому найзручніше. Пам'ятайте, ця процедура повинна розслабляти і приносити задоволення вам обом.

Дитячий масаж потрібно робити по напрямку від голови то п’ят. М'якими рухами помасажуйте голівку, плічка, ручки, груди, животик, ніжки і, нарешті, стопи дитини. На маленьких ділянках тіла, таких як долоньки і стопи, робіть масаж тільки кінчиками пальців, на більших – всією долонею.

Зараз є чимало найрізноманітніших технік дитячого масажу. Якщо ви не знаєте, з чого почати, скористайтеся рекомендаціями, наведеними нижче.

Покладіть дитину на животик, погладжуйте вперед-назад по 6 разів кожну з ділянок тіла малюка:

- Від маківки до шиї;
- Від шиї до плічок;
- Від плечей до талії;
- Від стегна до стопи і назад, на кожній ніжці;
- Від плеча до зап'ястя і назад, на кожній ручці.

Пам'ятайте, що ваші масажні рухи (погладжування) повинні бути м'якими і ніжними. Перед масажем не забудьте розігріти свої руки, потерши їх долонями. Деякі батьки роблять масаж дитині з кремом або олією – і ви можете зробити так само, але перш за все переконайтеся, що цей крем або масло підходить для ніжної дитячої шкіри. Прислухайтеся до дитини: якщо вона показує, що щось їй не подобається (скорчивши фізіономію або намагаючись відсунутися), краще перейдіть до наступної ділянки її тіла, і намагайтеся погладжувати ще трохи ніжніше.

Мама

Ваш партнер бере в цьому участь? Якщо в основному ви доглядаєте за малюком, то напевно ви підриваєтеся на перший же його крик. Перестаньте робити це і дайте можливість своєму чоловікові підійти до малюка і спробувати його заспокоїти. Нехай він перевірить, чи не потрібно малюкові поїсти або відригнути, а може йому пора змінити підгузник? Якщо все це – не причина дитячого занепокоєння, нехай ваш партнер потримає його на руках, погладить йому спинку і тихенько заспіває. Не біжіть до малюка стрімголов з кожним його криком, заохочуйте чоловіка допомагати вам у догляді та вихованні дитини.

Розвиток дитини

Музика – прекрасний інструмент для розвитку малюка. Вона робить інформацію більш легкою для сприйняття. Тому намагайтеся співати малюкові кожен день, що б ви не робили. Нехай він насолоджується вашим голосом. Ви можете співати дитячі пісеньки, свої улюблені пісні або складати власні. Спробуйте скласти пісню про те, чим зараз займаєтеся, на вже існуючий мотив (наприклад, змінюючи підгузники) або включати в пісеньки ім'я дитини. Хто ж не любить слухати пісні про себе?

Поради

Покладайтеся на себе: не всі поради однаково корисні

У кожного з тих, хто вас оточує, є своя думка про те, що варто і не варто робити, доглядаючи за дитиною. Вас можуть не розуміти люди попередніх поколінь, так як вони багато чого робили по-іншому. Так, це правда, багато рекомендацій і досі зберегли свою актуальність, інші ж зовсім не витримали перевірки часом.

Міфи і легенди

Введення прикорму робить сон дитини більш тривалим

Перший прикорм малюка містить мінімальну кількість калорій і дуже швидко засвоюється. Жодна зі страв першого прикорму не змусить вашу дитину проспати всю ніч. А також пам'ятайте, що педіатри рекомендують вводити перший прикорм в раціон малюка не раніше, ніж йому виповниться 6 місяців.

Дитину необхідно допоювати водою або соком

Як грудне молоко, так і суміші для немовлят є комплексною їжею, що забезпечує малюка всіма потрібними поживними речовинами і необхідною кількістю рідини. Введення додатково води або соку в раціон дитини може бути шкідливим, оскільки малюк почуває себе ситим і їсть набагато менше необхідного йому грудного молока (суміші). Починати допаювати дитину також рекомендується не раніше піврічного віку, обмеживши обсяг споживаної малюком рідини до 110-170 грамів на день.

Автокрісло малюкові не обов'язково

Як показали дослідження, дитячі автокрісла допомагають запобігти 71% фатальних випадків з маленькими пасажирами до року і близько 54% - з дітьми 1-4 років. Звичайно, ви можете їздити без автокрісла і ніколи не потрапити в ДТП, але від таких неприємностей ніхто не застрахований. Але чи варто так ризикувати?

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!