Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: тридцять третій тиждень вагітності

33 тиждень вагітності
 

Дитина

Всі органи маляти вже розвинулися і деякі з них працюють так, як працюватимуть після народження. Формується шар підшкірного жиру, завдяки чому потрохи розгладжуються його морщинки. Шкіра стає рожевою, тоненьке волосся також сходить, його заміняє сироподібна маса. Цей «дитячий сирний крем» запобігає висиханню шкіри. Тоненьке волосся зі шкіри сходить і плаває в амніотичній рідині.


Так як маля робить невеличкі ковтки амніотичної рідини, воно втягує волосся, яке потім лоскоче і стимулює його кишечник, що дуже допомагає йому функціонувати після народження. Впродовж 24 годин після народження в маляти проявиться перша робота кишечника. Це випорожнення називається меконієм (першорідним калом). Він чорно-зеленого кольору, тягучий і не має запаху. Він виглядає, як зеленувата смола і так само липкий; ви матимете витирати дитину мигдалевою чи оливковою олією, щоб повністю прибрати меконій. Але подумаєте про це пізніше. Зараз маля має продовжувати рости. Воно вже має 41 см довжини і важить біля 2 кг. Протягом наступних чотирьох тижнів дитина набиратиме біля 57 грамів на день. В залежності від того, коли вона має народитися, вона досягне ваги від 3,6 до 4,6 кг. Маленькі дівчата зазвичай менші і легші, і перша дитина легша за наступну. Це залежить від зжатості м’язів живота, розтягненості матки і віку матері. Чим більше дітей має жінка, тим більш розтягнуті м’язи її живота.

Вагітна мама

Класно бути вагітною і не мати ніяких проблем. Ви думаєте наперед, про момент пологів, і щасливі від того, що дає вам ваше тіло. Це щасливий період. Але деякі жінки мають болі внизу спини і тазові симптоми. Біль внизу спини частіше за все починається з тазу, і проявляється як ниюче відчуття стомленості внизу спини. Ваше тіло стає не таким еластичним. Біль може вдень зменшуватись чи зовсім зникати. Але якщо ви продовжуєте перевантажувати спину чи переживаєте стреси, тоді область, що болить, може розширюватися. Вона може охоплювати ваші стегна і литки, і весь ваш таз болітиме. Біль у тазі виникає не лише від старіння, надінтенсивних занять спортом, втоми на роботі, материнства, а й від гормону релаксину. Від 12 тижня вагітності у вас в крові підвищений рівень релаксину. Прогестерон дає впевненість, що від 16 тижня суглоби тазу м’якшатимуть. Релаксин запевняє, що під час пологів ваша матка розкриється достатньо широко, щоб дитина нормально пройшла, але це спричиняє розтягнення тканин. В деяких мам можуть з’являтися сідничні болі, так як кістки і суглоби сильно рухаються і зачіпають сідничний нерв.

Наприкінці дискомфорт зменшуватиме вашу витривалість. Ви ходите й хитаєтеся як мати - гусиня і в решті-решт прийшов час для планової терапії. Не баріться з пошуками фізіотерапевта – попросіть свого лікаря направити вас до спеціаліста з проблем «нестійкості тазу» під час вагітності. Ви можете знайти фізіотерапевта, хіропрактика, остеопата чи масажиста, який вам допомагатиме. Спробуйте по-новому розпланувати денні справи і регулярні перерви на відпочинок.

• Якщо у вас сильні болі в тазі, попросіть вашу родину, друзів чи найману домохазяйку допомагати вам більше. Менше підіймайте дітей і тримайте їх на своїх колінах. • Нехай ваш вчитель з класів для вагітних чи лікар підкаже вам як запобігти проблемі «нестійкості тазу». • Нахили, тазові вправи та інші вправи з йоги допоможуть зменшити біль у тазі. Робіть їх протягом дня, але лише в тому разі, якщо від них легшає.

Майбутній батько

Коли з вашою дружиною все нормально, почувайтеся вільним, займіться собою чи своєю роботою. Завершіть ті справи, з якими ви давно хотіли покінчити. Проводьте час з друзями чи підіть погуляти ввечері. Ви поки що маєте на це час і повинні відпочити і розслабитися до того, як почнуться пологи. Можливо, після народження, вечори з друзями стануть рідкістю. Вашій дружині також потрібен той, хто буде щасливий і розслаблений, вчасно допоможе і зробить масаж, а не нитиме, коли їй погано. Не треба багато сперечатись, прийдіть до згоди одне з одним. Є те, що вам обом буде приємно робити разом: відчувати дитину, слухати її серцебиття, спілкуватись з нею та разом відвідувати класи для вагітних. Це найкраща підготовка до пологів. Народження дитини – це те, що ви робите удвох, тож і готуватися до цього маєте разом. Читати книжки, розмовляти з друзями, які вже стали батьками і пройшли через це раніше; і коли ви дивитесь на маля, воно автоматично стає членом вашої родини.

* підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

Попередній тиждень Наступний тиждень


(За матеріалами 3D Pegnancy)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

«Вагітність» чоловіка

Вагітною жінка одна не буває, якщо вона живе з близькою людиною. Зазвичай завжди «вагітні» обидва партнери. Як це може бути? Усім відомо, що в людей, що живуть разом, які близькі одне одному, навіть думки сходяться, вони стають схожими ззовні, повторюються симптоми хвороби в обох, якщо хворіє один (не про інфекційні хвороби).

Календар вагітності: сорок другий тиждень вагітності

Ваша вагітність: 42 тиждень

Мабуть ви маєте таке враження, ніби над вами жорстоко пожартували, але ви дійсно скоро народите. Жоден лікар не дозволить, щоб жінка виношувала дитину більш ніж на 2 тижні довше за встановлений строк, так що кінець насправді близько. І дякуємо Богу на сучасну медицину!

Календар вагітності: сорок перший тиждень вагітності

Ваша вагітність: 41 тиждень

Так як ваша «заповітна» дата вже настала і минула, ви можете почати хвилюватися. Заспокойтеся, бо більшість жінок, що вагітні вперше, проходять через це. Не переймайтеся, скоро маля лежатиме на ваших руках і буде щасливе вас бачити.

Календар вагітності: сороковий тиждень вагітності

Ваша вагітність: 40 тиждень

Клас! Ви це зробили! Тепер кожного дня може статися так, що ви вже триматимете дитину на руках, дивитиметься в її очі, і тихенько шепотітимете: « я така щаслива бачити тебе!».