Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: тридцять восьмий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: тридцять восьмий тиждень
 

Дитина

На 38 тижні життя дитина вже може пробувати стояти самостійно, навіть якщо поки що всього кілька секунд. Її старання вставати з положення сидячи і пересуватися по кімнаті, тримаючись за меблі, зміцнили м'язи ніг і подарували впевненість у своїх силах, що ходити таки варто спробувати.



Деякі дітки дуже втомлюються від таких тренувань (спроб встати і пересуватися на ніжках). Якщо ваш малюк починає плакати, коли встане або посеред своєї «подорожі по кімнаті», не переживайте. Багато немовлят просто не розуміють, як безпечно повернутися в положення сидячи, коли стоять на ногах. У цьому їм потрібна невелика допомога. Просто посадіть дитину на попу і знайте, що скоро цей період у малюка закінчиться.

Соціальний розвиток

У той час як досягнення у фізичному розвитку вашої дитини очевидні, ознаки її соціального розвитку набагато більш тонкі. Звичайно, ви бачите, як малюк спілкується і взаємодіє з оточуючими його людьми, наслідує діям і рухам членів сім'ї і т.д. А ще, щоб отримати похвалу, навіть 9-місячний малюк може спеціально робити те, що всім подобається.

Чи помічали ви, як малюк реагує на плач інших дітей? Плаче він чи ні? Це – пр.екрасний показник того, як малюк реагує на емоції інших людей.

Зараз дитина може вчитися заспокоюватися після того, як втомлюється або вередує. Ви можете помітити, як вона знову і знову бере одну і ту ж саму іграшку або ковдру, щоб заснути, коли відчуває неприємні емоції.

Іграшки

Зараз, коли малюкові стає неймовірно цікаво все, що його оточує, ви можете запропонувати йому іграшки, які стимулюють інтелект. М'які іграшки у вигляді тварин – це завжди добре, але можливо зараз ви захочете придбати для крихітки ігровий килимок з рухомими предметами, якими можна грати. Також відмінним вибором стануть кубики і всі іграшки, що видають звуки. Багато магазинів пропонують іграшкові музичні інструменти спеціально для цієї вікової групи: пластикові барабани, синтезатори і навіть маленькі ксилофони!

Мама

Пам'ятайте, що всі батьки виховують своїх діток по-різному. Намагайтеся не критикувати інші сім'ї з приводу їхніх методів виховання, адже вам теж не подобається, коли вам кажуть, що ви щось робите неправильно і лізуть з непрошеними порадами. Якщо ви не згодні з близькою подругою, просто не піднімайте цю тему. Всім нам підходить різне, і якщо те, що ви робите, працює з вашою дитиною і сім'єю, просто пишаєтеся цим!

Розвиток дитини

Спілкуємося з малюком: вводимо мову жестів

Ви помічаєте, що дитина починає все краще розуміти світ, який її оточує. Вона може розпізнавати своє ім'я і реагувати на нього. Перед дзеркалом малюк починає усвідомлювати, що це – його відображення, а не просто картинка. Враховуючи все це, зараз вже можна ввести в ужиток мову жестів, яка спростить ваше спілкування з крихіткою.

Мова жестів – дуже функціональний і ефективний спосіб комунікації. Для дитини, яка ще занадто мала для того, щоб говорити, мова жестів стане справжньою можливістю озвучити свої бажання і потреби, про які в іншому випадку ніхто не дізнається.

Є багато способів навчити малюка мові жестів, але один з найпростіших – це показувати і повторювати. Кожен раз, коли у вас є можливість, показуйте жестом озвучене. Наприклад, пропонуючи малюку пляшечку з молоком, щоразу супроводжуйте це жестом. Таке навчання може зайняти кілька тижнів або навіть місяців, перш ніж ви побачите такий самий жест від дитини. Але пам'ятайте, що це – абсолютно нова концепція для малюка, на прийняття якої йому необхідний час.

Деякі батьки вчать своїх діток функціональним жестам, таким як «більше», «допоможи» або «хочу їсти», в той час як інші показують жести, що позначають предмети: «м'яч», «собака» і т.д. Ви можете спробувати один з цих варіантів або обидва відразу. Почніть з речей, які ви знаєте, що важливі для крихітки, використовуйте позначення для мами і тата, коли говорите одне про одного. Також можна використовувати дитячі книги з простими ілюстраціями, щоб закріпити слова, які ви позначаєте жестами.

Проте яким би способом ви не вирішили навчати дитину жестам, не потрібно ставитися до цього занадто серйозно і зосереджуватися на результаті. Навчання мові жестів – це веселе заняття, яке принесе масу задоволення і вам, і вашому малюкові.

Поради

Раз, два, три... П'ята хвороба

Ці маленькі щічки виглядають як лялькові, вони такі рум'яні... Але чому вони такі рум'яні?

П'ята хвороба у дітей

Це поширене вірусне захворювання, симптоми якого схожі на грип, але часто можуть доповнюватися болем у суглобах. Також п'яте захворювання часто супроводжується висипом (таке відчуття, що висип у малюка просто постійно, правда?) і почервонінням шкіри на обличчі. А така назва – від того, що вона стала п'ятою знайденою дитячою хворобою, що супроводжується температурою і висипом на шкірі.

Вірус, що викликає п'яту хворобу, є заразним ще до появи висипу і поширюється респіраторно. Як правило, це захворювання несерйозне, але може тривати пару тижнів.

Найсерйозніша проблема з п'ятою хворобою – це можливість заразити вагітних або людей з ослабленим імунітетом. Тому, якщо ваша дитина знаходилася поряд з такими людьми за пару тижнів до того, як захворіти, ви повинні попередити їх про те, що вони теж можуть бути заражені. У середньому інкубаційний період даного вірусу становить 16-18 днів. І якщо їм заразиться майбутня мама, це може привести до ускладнень під час вагітності, але моніторинг і лікування можуть значно знизити ризик, якщо жінка проінформована.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!