Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по місяцях: 4 місяць життя

Розвиток дитини по місяцях: 4 місяць життя
 

За четвертий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 750 г; збільшення в рості – 2,5 см.

Ви з радістю спостерігаєте, як з кожним днем Ваша дитина все більше прагне до спілкування. Обов’язково підтримуйте це стремління малюка, розмовляйте з ним: про те, що Ви зараз робите, які маєте плани на сьогоднішній день, частіше повторюйте як сильно любите дитину, що вона наймиліша і найкраща для Вас.



Діти дуже люблять гратися з дорослими, більше того, різноманітні ігри – це спосіб пізнання світу для малечі, яка набуває в процесі гри необхідних навиків спілкування. Чотири місяці – це той вік, коли в дитини вже з’являється досить багато різни іграшок, розвиваючих центрів і т.п. Все це, звісно, дуже потрібно і корисно для розвитку Вашого малюка, але не забувайте, що жодні, навіть найдорожчі і найбільш якісні розвиваючі іграшки не замінять малечі маминих обіймів, татових поцілунків.

Ваша ласка і ніжність, Ваша увага вчать дитя найголовнішого – любові і доброти до навколишнього світу. Тому не забувайте частіше брати маля на руки (навіть якщо Вам здається, що йому добре в ліжечку, адже воно спокійне, не плаче і не вередує), розмовляйте з ним, частіше цілуйте! Існує багато забавлянок, які дуже подобаються діткам. Зокрема, дуже популярною є гра «Ку-ку», яка є чи не найпершою потішкою, що зрозуміла навіть найменшим. Можна, також, зображати козу, яка хоче поколоти ріжками малечу: зобразіть пальцями ріжки кози, злегка лоскочіть малюка і примовляйте:

Тупу-тупу ніжками,
сколю тебе ріжками.


Впевнені, що Ви також знаєте багато інших забавлянок, і активно використовуєте їх, спілкуючись та граючись зі своєю дитиною.

Ваш малюк дуже активний. Деякі живчики вже намагаються перевернутися на бочок, і інколи їм це вдається (тому в жодному разі не залишайте дитину без нагляду, коли вона знаходиться на ліжку, дивані, пеленальному столику, з якого вже може скотитися!) Зазвичай, на початку дитя освоює переворот з живота на спину, а вже потім – зі спини на бік і на живіт. Тому саме зараз варто ввести нові вправи у щоденну гімнастику:

1. Дитина лежить на спині, тримається за великі пальці мами. З цього положення малюк сам піднімає голівку і верхню частину тулуба, сідає (мама, звісно, трішки допомагає). Після цього мама обережно опускає дитину.

2. Малюк лежить на животі. Мама притримує однією рукою ніжки, злегка притискаючи їх до поверхні, на якій лежить дитина (до пеленального столика, наприклад). Іншою рукою мама тримає яскраву іграшку над малечею таким чином, щоби маля тягнулося голівкою вверх, піднімало її, шукаючи поглядом цікавий предмет.

3. Мама допомагає дитині перевернутися на правий бочок, підтримуючи за ліву ручку й ніжку (і навпаки). Ця вправа особливо важлива і актуальна зараз, оскільки є одним з головних способів зміцнення м’язів тулуба і стимуляції розвитку вестибулярного апарату.

4. Положення плавця. Дитину піднімають на руки над столом, підтримуючи долонями під грудьми і животом. Маля рефлекторно піднімає голівку і тулуб, впираючись ніжками в груди мами.

Не поспішайте садити дитину. Якщо вона ще не сіла сама – значить не є готовою до цього (недостатньо зміцнів хребет, м’язи спини). Дитина скоро сяде сама, не пришвидшуйте події.

До четвертого місяця остаточно встановлюється бінокулярний зір – здатність синхронно бачити обома очима. Тепер очі вже можуть «подружитися» з руками і «співпрацювати» разом (зокрема – маніпулювати іграшкою). Звісно, потрібно ще багато тренуватися і працювати над розвитком вправності.

Харчування. Материнське молоко покриває добову потребу дитину в поживних речовинах (білках, жирах, вуглеводах), енергії і рідині (за умови, що зберігається висока лактаційна спроможність). За одне годування дитя висмоктує приблизно 140±20 мл молока. У зв’язку з цим подовжується процес травлення і проміжки між годуваннями (інколи навіть до 4 годин). Проте, це дуже індивідуально, дані цифри є орієнтовними. Додаткового питва дитина цього віку ще не потребує, виняток – медичні показання до цього.

Сон маляти займає близько 16-16,5 годин на добу. Нічний сон деяких малюків стає вже досить тривалим і безперервним і займає близько 8 годин (частіше малюки все ж прокидаються 1 раз після 5-6 годин нічного сну, аби перекусити). Періоди неспання в денний час стають також тривалішими – приблизно 2 години після кожного годування.

В цей період організм дитини вже готується до прийняття твердої їжі. У зв’язку з цим Ви можете помітити рясне виділення слини в малечі. Пізніше дитя навчиться автоматично ковтати слину, вона вже не буде витікати з кутиків її ротика. Також, в цей період в малюка з’являються сльози (розвиваються слізні залози).

Наприкінці четвертого місяця життя малюк вміє:

• лежачи на животі, піднімає голівку на 90°;

• голосно сміється;

• тягне ручку до предметів, намагається маніпулювати ними;

• часто дітки в чотири місяці вже твердо тримають голівку, перебуваючи у вертикальному положенні;

• намагається перевернутися;

• інколи, лежачи на спині, дитина може піднімати голівку і тягнутися вперед, намагаючись сісти;

• визначає, де знаходиться джерело звуку, швидко повертається до нього. Якщо звук лунає здалеку (наприклад з іншої кімнати) – насторожується і з цікавістю прислухається;

• експериментує з голосом: белькоче, агукає, сміється;

• з цікавістю розглядає іграшки, захоплює їх ручкою, обмацує їх. Радіє новій іграшці.

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по місяцях: 9 місяць життя

За дев'ятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 500 г, збільшення в рості - 1,5 см.

Дитя вже цілком впевнено сидить протягом тривалого часу, самостійно сідає, з положення сидячи – лягає. Може навіть підвестися, тримаючись за опору, пересуватися в такий спосіб (наприклад, по периметри манежу, або вздовж дивану).

Розвиток дитини по місяцях: 8 місяць життя

За восьмий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 550 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк вже може сісти без сторонньої допомоги і впевнено сидить з прямою спинкою, добре повзає (проте, не всі малята повзають, нехай Вас не лякає, якщо Ваша дитина відмовляється освоювати цей спосіб пересування, вона, швидше за все, зайнята зараз іншими тренуваннями: намагається встати, зробити перший крок). Наступна вершина, яку дитя наполегливо хоче підкорити - вміння стояти, ходити (перехід тіла у вертикальне положення). Деякі сміливці вже вирушають у перші подорожі по кімнаті, тримаючись за опору (все, що трапиться на шляху: меблі, підвіконня, чи просто опираючись на стіну).

Розвиток дитини по місяцях: 7 місяць життя

За сьомий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 600 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк наполегливо відпрацьовує уміння сидіти без сторонньої допомоги, ручки вже не служать опорою. Лежачи на животі – вільно, без особливих зусиль перевертається на спинку. Найближчим часом дитя швидше за все освоїть і повзання.

Розвиток дитини по місяцях: 6 місяць життя

За шостий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 650 г; збільшення в рості – 2 см.

Цей місяць є дуже відповідальним, адже стільки змін відбувається у звичному житті дитини. Потреби маленького організму зростають з кожним днем, тому навіть якщо грудне молоко є у мами в надлишку – воно вже не може покрити їх усіх. Саме тому шостий місяць життя вважається ідеальним для введення першого прикорму. Детально про те, як правильно вводити перші страви, з чого почати та інші цікаві деталі, які стосуються цього важливого етапу в житті малюка, читайте у наших статтях з розділу «Грудне вигодовування».