Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: двадцять сьомий тиждень вагітності

Дитина: двадцять сьомий тиждень вагітності
 

Більшість малят на 27 тижні вже достатньо розвинені, щоб вижити в зовнішньому світі, але ще мають рости в мамі. Недоношеним дітям все ж таки дуже важко під час пологів. Вони потребують штучного дихання, так як їхні легені ще не повністю розвинені. Діти, які народжуються значно раніше, мають мало підшкірного жиру, поморщену шкіру, довгі нігті на пальцях рук і ніг, і п´ятна на шкірі від першорідного калу. Це пояснюється тим, що дитина ще не встигає набрати достатньої ваги і потребує допомоги з боку плаценти. Таке трапляється частіше з двійнятами, адже вони ділять усе на двох: кров, кисень і поживні речовини, отримані з плаценти.

Діти, які народжуються раніше, не лише худіші та легші - на 27 тижні вони важать біля 800 грамів і трошки довші за 34 см, у них проявляються й інші ознаки незрілості. Їх шкіра тонка й прозора, крізь неї можна побачити судини маляти; вона може ще бути вкрита тонким волоссям. Очі в більшості випадків закриті. Такі малята тихенько плачуть через те, що в їхнє горло поміж голосових зв´язок вставлена трубка.

Годування грудьми дуже важливе, особливо для недоношеного маляти, чиї рефлекси смоктання і ковтання ще не до кінця розвинені. Мамам таких дітей допомагають спеціалісти з лактації. Відкачуючи молозиво та молоко з грудей та зберігаючи його до того моменту, поки маля не схоче їсти, уникаючи пляшечок та сосок-пустушок - і маля можна нормально вигодувати грудьми. Недоношені малята, які отримують «турботу кенгуру» - постійна турбота і фізичний контакт з годувальницею (шкіра до шкіри), її груддю - ростуть швидше і раніше стають повністю життєздатними, ніж ті діти, які цього не отримують. Так само, діти, вигодувані материнським молоком, мають міцніший імунітет і краще здоров´я.

На щастя, переважна більшість вагітних народжують нормально й інкубатор дуже рідко буває потрібен. Ви робите все, що можете - вправи, правильно їсте, слідкуєте за здоров´ям, - усе інше лишається за малюком.

Вагітна мама

Ви почуваєтеся цілком нормально? Слідкуйте за цим! Але є жінки, які потерпають від найрізноманітніших симптомів. Наприклад, виділення з матки. Завдяки гормонам вагітності, тканини вагіни стають слабшими і легше розтягуються, готуючись до пологів. А через надлишкову кількість крові й зміну рівня pH, слизова оболонка працює більше, ніж завжди. Для деяких матусь результатом цього може стати значно більша, ніж завжди, кількість вагінальних виділень, які під кінець вагітності можуть стати схожі на білу, густувату сечу з кислим запахом. Деякі матусі можуть подумати, що втрачають амніотичну рідину - не переймайтеся, амніотична рідина схожа на воду, чиста і прозора, і не має запаху. Але якщо ви маєте серйозні симптоми, одразу йдіть до лікаря.

Надлишковий прогестерон робить капіляри у вашому носі і роті тоншими і ближчими до поверхні. То ж у вас можуть з´явитися кровотечі з носу, «криваві жувальні гумки» і псування зубів, так що візит до дантиста може бути не таким приємним, як зазвичай. Дослідження показали, що ваші зуби не втрачають кальцій, а просто стають більш чутливими до руйнівних процесів. Просто не забувайте їх чистити!

Як і всі м´язи вашого організму, сечовий міхур також послаблений. Деякі жінки можуть відчути, що вони трошки впісялися, в основному від кашляння, чхання та сильного сміху, особливо під кінець вагітності, коли на міхур тиск ще сильніший. У вправах Кегеля будьте до себе нещадні, це допоможе вам буди в сухості до кінця вагітності. Оберіть зручну білизну - більшість мам через це проходить, ви не впісюєтесь, ви просто вагітна. Жінки, які ніколи не хропіли, можуть тепер хропіти наче паровоз. Цьому також сприяє прогестерон, так як він спричиняє на органи дихання таку ж дію, як і алкоголь.

М´язи очей також схильні до розслаблення. Це може змінити вашу візуальну активність. Жінки, які носять контактні лінзи, можуть відчувати сухість, почервоніння та запалення в очах. Одягніть окуляри, а до лінз повернетеся пізніше. Це не час купляти нові дорогі окуляри чи лінзи. Після пологів зір стане таким, як і був. Проте є й переваги: кров циркулює краще і завдяки цьому ви маєте здоровий рум´янець. У вагітності все ж таки є свої переваги…

Ви вагітна, тож не дивно, що ви так часто пісяєте. Якщо у вас з´являться болі чи закривавлена сеча, це означає, що у вас інфекція в сечовидільній системі. Вагітні жінки з інфекцією в сечовому міхурі можуть мати дуже інтенсивні скорочення Брекстона Хікса. Не ігноруйте ці симптоми і підіть на огляд до лікаря. Якщо ви не звернете на це уваги, інфекція з сечового міхура може потрапити до ваших нирок. А це боляче. Пийте більше води, порадьтеся з лікарем, приймайте більше вітаміну С, їжте більше цитрусових, фруктів і пийте більше журавлиного соку, тому що бактерія не може жити в кислому середовищі. Якщо в домашніх умовах інфекція не проходить, то безпечний для вагітності антибіотик точно її вилікує. Багато жінок кажуть, що їсти кисломолочні продукти та натуральні йогурти також допомагає.

Майбутній тато

Ваша дитина вже майже готова! Ще не зовсім готова народитися, але при передчасних пологах, скоріше за все, виживе. З одного боку, ви маєте радіти, що все йде добре, але з іншого боку ви маєте серйозно себе підготувати до пологів. Чи ходите ви в групу для вагітних з жінкою? Там мають навчити, як приймати пологи самому вдома. Про всяк випадок.

Якщо потуги починаються передчасно - між 36 та 37 тижнем - одразу подзвоніть лікарю чи в швидку допомогу, дитині буде потрібна негайна допомога. Ви маєте продумати, як краще дістатися лікарні в разі передчасних пологів. Багато батьків по декілька разів помилково викликають швидку, коли насправді пологи ще й не збираються. Зате потім все відпрацьовано.

* підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

Попередній тиждень Наступний тиждень


(За матеріалами 3D Pegnancy)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

«Вагітність» чоловіка

Вагітною жінка одна не буває, якщо вона живе з близькою людиною. Зазвичай завжди «вагітні» обидва партнери. Як це може бути? Усім відомо, що в людей, що живуть разом, які близькі одне одному, навіть думки сходяться, вони стають схожими ззовні, повторюються симптоми хвороби в обох, якщо хворіє один (не про інфекційні хвороби).

Календар вагітності: сорок другий тиждень вагітності

Ваша вагітність: 42 тиждень

Мабуть ви маєте таке враження, ніби над вами жорстоко пожартували, але ви дійсно скоро народите. Жоден лікар не дозволить, щоб жінка виношувала дитину більш ніж на 2 тижні довше за встановлений строк, так що кінець насправді близько. І дякуємо Богу на сучасну медицину!

Календар вагітності: сорок перший тиждень вагітності

Ваша вагітність: 41 тиждень

Так як ваша «заповітна» дата вже настала і минула, ви можете почати хвилюватися. Заспокойтеся, бо більшість жінок, що вагітні вперше, проходять через це. Не переймайтеся, скоро маля лежатиме на ваших руках і буде щасливе вас бачити.

Календар вагітності: сороковий тиждень вагітності

Ваша вагітність: 40 тиждень

Клас! Ви це зробили! Тепер кожного дня може статися так, що ви вже триматимете дитину на руках, дивитиметься в її очі, і тихенько шепотітимете: « я така щаслива бачити тебе!».