Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по місяцях: 7 місяць життя

Розвиток дитини по місяцях: 7 місяць життя
 

За сьомий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 600 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк наполегливо відпрацьовує уміння сидіти без сторонньої допомоги, ручки вже не служать опорою. Лежачи на животі – вільно, без особливих зусиль перевертається на спинку. Найближчим часом дитя швидше за все освоїть і повзання.



Ручки стають все більш вправними, долоньки - рухливими. Дитя освоює так-званий "пінцетний захват" - здатність брати предмети двома пальцями.

В цьому віці вже можна починати знайомити маля з чашкою. Зазвичай, легше освоюють вміння пити з чашки ті малята, які не знайомі з пляшечкою (знаходяться на грудному вигодовуванні). Можна придбати малюку спеціальну дитячу чашку із дещо витягнутими краями, які зручно захоплювати губами. Починайте з невеликої кількості рідини (2-3 ковточки), щоби малюк міг справитися з новим завдання. Спочатку потрібно підтримувати чашку, до року дитині ще важко буде самостійно її тримати.

Малюк з кожним днем стає все вправнішим, він вже може самостійно пересуватися, переповзаючи на животі, деякі «дослідники» навіть намагаються встати, тримаючись за опору. Всі ці зміни можуть нести в собі нові небезпеки для маляти. Зараз потрібно особливо уважно стежити за маленьким непосидою, його можуть зацікавити дрібні предмети (він їх, звісно, захоче відправити до ротика), чи навпаки – великі, які можна перекинути на себе чи схопитися за нестійку опору і т.п. Будьте зараз особливо уважними, адже з кожним днем дитя стає все спритнішим і рухливішим.

Також, в цей період активно відбувається розвиток мови. Як Ви можете цьому сприяти? – Головне правило – багато розмовляйте з крихіткою, вказуйте на предмети, про які йде мова (вже скоро зможете помітити: коли Ви говорите «Де вікно?» - малюк переводить погляд на нього, і так стосовно кожного предмету чи людини (тварини), а потім дитя почне показувати пальчиком на те, про що йде річ). Малюки уважно слідкують за тим, як говорять дорослі: як рухається губи, змінюється інтонація. Тому старайтеся, щоб дитя бачило Ваше обличчя, коли Ви бесідуєте з ним. Перші склади, вимовлені крихіткою, дуже радують батьків! Вони, поки що, не несуть смислового навантаження, але є своєрідними вправами, маля пробує свій голос, і щиро радіє кожному звуку, який йому вдасться вимовити.

Педіатри рекомендують стимулювати розвиток мови у дітей, масажуючи і тренуючи пальчики рук (виявляється, відома «Сорка-Ворона» це не просто примітивна мила забавлянка, а спеціальна вправа для розвитку мови малюка, що ще раз доводить те, якими мудрими були наші прабабусі, якими глибокими знаннями вони володіли!). У комплекс тренування пальчиків може входити масаж кисті рук, кожного пальчика і кожної фаланги зокрема. Такі вправи на розвиток дрібної моторики покращують формування мовних навичок (як і загальний психічний розвиток), вже доведено, що розвиток дрібної моторики тісно пов'язаний із розвитком мовної функції (закономірним є, коли у дітей, що мають певні мовні порушення, присутні відхилення і у розвитку рухів пальців рук).

Що стосується харчування маляти, то зараз саме час вводити другу страву прикорму (звісно, якщо Ви вже спробували першу, тобто почали вводити прикорм; більш детально про це – введення першого прикорму: з чого почати. Поступово ця страва витісняє ще одне грудне годування. У віці 7 місяців інтервал між годуваннями складає в середньому чотири години (відповідно цій схемі, з п’яти денних годувань, два – вже замінюють стравами прикорму, хоча, на вимогу, потрібно прикладати дитя до грудей і після вживання страв прикорму).

Сон крихітки займає в середньому 15-16 годин на добу, періоди неспання – 1,5-3 год. (звісно, це є середньостатистичні цифри, у Вашого малюка може бути свій графік сну та відпочинку, який відрізняється від поданого, що не має Вас лякати чи засмучувати). Нічний сон, зазвичай, до цього віку стає міцним і тривалим, дитя пропускає нічне годування. А навіть якщо прокидається посмакувати цицю, то швидко засинає після того, як насититься.

Щодо іграшок, малечу зараз окрім традиційних брязкалець, м’ячів і каталок (яких, напевне, багато у арсеналі дитини), може вже зацікавити, наприклад, таке захоплююче заняття, як малювання. Візьміть лист білого паперу, розведіть трішки гуашу – і нумо малювати! Вмочіть пальчик дитини у фарбу та проведіть по паперу, спостерігайте за реакцією. Потім спробуйте зробити відбиток маленької долоньки. Зазвичай, малятам дуже подобається бути у ролі художника ;). Тільки не забудьте відповідно одягнутися (не варто одягати нові білу сорочечку), а ще краще – роздягнутися.

Також, дитині може подобатись гортати журнали, газети (шелестіння газетного паперу просто заворожує маленьких дослідників). Дуже цікаво рвати папір. Проте вже зараз потрібно наголосити малечі, що рвати можна лише старі газети чи журнали, але ні в якому разі не книги! Якщо маля спробує рвати книжкові сторінки (маючи вже досвід з газетами) – заберіть книгу, але натомість запропонуйте старий журнал (чи щось інше), так крихітка швидше зрозуміє цю різницю.

Наприкінці сьомого місяця життя малюк вміє:

• впевнено сидіти, хоча йому ще важко сісти самостійно;

• намагається підвестися, тримаючись за опору;

• їсти з ложечки,, сидячи в кріселку;

• вміло маніпулювати предметами, перекладаючи їх з однієї ручки в іншу;

• починає промовляти перші виразні склади («ба», «ма», «па»);

• висловлювати свої емоції: посміхатись, коли бачить рідних, нову іграшку; дивуватись, засмучуватись і т.п.

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по місяцях: 8 місяць життя

За восьмий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 550 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк вже може сісти без сторонньої допомоги і впевнено сидить з прямою спинкою, добре повзає (проте, не всі малята повзають, нехай Вас не лякає, якщо Ваша дитина відмовляється освоювати цей спосіб пересування, вона, швидше за все, зайнята зараз іншими тренуваннями: намагається встати, зробити перший крок). Наступна вершина, яку дитя наполегливо хоче підкорити - вміння стояти, ходити (перехід тіла у вертикальне положення). Деякі сміливці вже вирушають у перші подорожі по кімнаті, тримаючись за опору (все, що трапиться на шляху: меблі, підвіконня, чи просто опираючись на стіну).

Розвиток дитини по місяцях: 6 місяць життя

За шостий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 650 г; збільшення в рості – 2 см.

Цей місяць є дуже відповідальним, адже стільки змін відбувається у звичному житті дитини. Потреби маленького організму зростають з кожним днем, тому навіть якщо грудне молоко є у мами в надлишку – воно вже не може покрити їх усіх. Саме тому шостий місяць життя вважається ідеальним для введення першого прикорму. Детально про те, як правильно вводити перші страви, з чого почати та інші цікаві деталі, які стосуються цього важливого етапу в житті малюка, читайте у наших статтях з розділу «Грудне вигодовування».

Розвиток дитини по місяцях: 5 місяць життя

За п’ятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 700 г; збільшення в рості – 2 см.

Одне з основних досягнень цього місяця – здатність точно взяти предмет рукою (після цього, звісно, відправити його до рота =)). Також, помітним стає стремління дитини сісти, інколи маляті навіть вдається кілька секунд посидіти, опираючись на підлогу витягнутими перед собою руками. Дитя впевнено опирається ніжками об тверду поверхню і стійко стоїть, коли Ви підтримуєте його під пахвами. Якщо ви систематично тренуєтесь в умінні стояти, то можете досягнути вже певних успіхів до цього часу – маля стоїть, тримаючись за Вас руками (без підтримки під пахви).

Розвиток дитини по місяцях: 4 місяць життя

За четвертий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 750 г; збільшення в рості – 2,5 см.

Ви з радістю спостерігаєте, як з кожним днем Ваша дитина все більше прагне до спілкування. Обов’язково підтримуйте це стремління малюка, розмовляйте з ним: про те, що Ви зараз робите, які маєте плани на сьогоднішній день, частіше повторюйте як сильно любите дитину, що вона наймиліша і найкраща для Вас.