Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: тридцять сьомий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: тридцять сьомий тиждень
 

Дитина

У цьому віці ваш малюк напевно насолоджується товариством кожного, хто почне з ним спілкуватися. Також ви можете помітити, що він готовий до складнішої взаємодії з людьми, ніж просто махати «привіт» і «бувай». Зараз дитині напевно сподобається грати в пікабу або ладушки – вони не тільки веселять, відволікають і бавлять дітей, ладушки ще й допомагають розвивати їхню координацію рухів.



Правша чи лівша

Спочатку малюк може користуватися обома руками однаково, але в якийсь момент він почне віддавати перевагу або правій, або лівій руці. І це рішення може змінюватися – в цей час дитина намагається зрозуміти, якою рукою їй зручніше все робити. Ваше завдання – надати їй повну незалежність, свободу вибору, а не вибирати руку за неї. Швидше за все, ваша дитина і так стане правшою, адже праву руку вибирають більше 70% людей.

Боязнь незнайомців

Незважаючи на те, що вашому маляті подобається взаємодіяти з людьми, в цьому віці деякі дітки відчувають страх перед незнайомцями. Крім того, таке занепокоєння вони можуть демонструвати і по відношенню до людей, з якими раніше добре проводили час (бабусі, дідусі, тітки, дядьки).

Це абсолютно нормально! Насправді це ознака того, що малюк вважає себе в безпеці, упевнений в любові та підтримці, коли знаходиться поруч з вами. Якщо дитина демонструє настороженість по відношенню до сторонніх людей, не тисніть на неї, не повторюйте «не соромся». Через деякий час малюк пройде цю фазу, як і всі інші. А найкраще, що ви можете зробити – просто дати йому цей час.

Як би там не було, в цей період вам краще попередити знайомих, щоб вони не брали на свій рахунок, коли дитина плаче у них на руках або при зустрічі з ними. Якщо вони хочуть отримати прихильність від вашого малюка, нехай спробують не брати його на руки, а опуститися на підлогу до його рівня і пограти в те, що йому цікаво.

Мама

Чи відчуваєте ви себе так, ніби вам не вистачає сил? Вам потрібно більше рухатися, тоді ви будете почуватися енергійнішою. Виберіть те, що вам подобається, і вписується в ваш щільний графік: спортивна ходьба або пробіжки (з малюком або без), трохи часу в тренажерному залі, фітнес по завантаженому відеоуроку і т.д. Так, зараз вам здасться, що це занадто важко, але повірте, ви будете почувати себе набагато краще.

Розвиток дитини

Каструлі та сковорідки – цікава іграшка для дитини. Вона може не тільки наслідувати вам, повторюючи, як ви помішуєте або перевертаєте їжу, а й створювати з їх допомогою досить гучні звуки.

Постарайтеся виділити окремий ящик в кухонній шафі для безпечного посуду, з яким дозволяється грати дитині. Адже навіть витягувати посуд з ящика і складати назад – неймовірно цікаве заняття. Воно допоможе відвернути увагу дитини і викроїти вам ті ж 15 хвилин, яких вам не вистачає на те, щоб доготувати вечерю.

Поради

Ідеї здорових дитячих перекусів

До цього часу ваша дитина напевно вже харчується досить різноманітно. Пропонуйте їй продукти, різні за смаком, запахом, текстурою – це допоможе урізноманітнити раціон малюка і зробити процес прийому їжі дійсно цікавим.

Що ж стосується закусок, намагайтеся пропонувати малюкові кілька варіантів, серед яких він зможе вибрати те, що хоче. Ви можете спробувати такі продукти:

- Банан
- Чорниця
- Полуниця
- Персик
- Груша
- Диня
- Авокадо
- Помідор
- Горошок
- Картопля
- Морква
- Броколі
- Квасоля
- Спаржева квасоля
- Макарони
- Каші
- Сир
- Шматочки тостів з кремоподібним сиром або джемом
- Млинці
- Вафлі
- Курячі або індичі тефтелі
- Рис
- Крекери

Пам'ятайте про те, що знайомити дитину з новими продуктами потрібно потихеньку. Також врахуйте, що шматочки їжі повинні бути дуже маленькими, розміром з горошину, поки дитина не перейде з пюре на тверду їжу. Овочі ретельно готуйте, а фрукти пропонуйте тільки дійсно стиглі. А якщо малюкові не подобається їжа, не наполягайте, зачекайте і спробуйте запропонувати пізніше.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!