Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: тридцятий тиждень вагітності

30 тиждень вагітості: дитина
 

Дитина

Маля вже завдовжки 38см і важить біля 1300 грамів. Воно продовжує швидко рости і залишається в своєму теплесенькому гніздечку.

У більшості західних країн жінки роблять аналізи крові раніше. Один з цих аналізів визначає групу вашої крові. Але єдине, для чого робиться тест - це визначення резус-фактора, який є видом білка на поверхні червоних кров´яних тілець. Ви можете бути резус-позитивною чи резус-негативною. Плід може успадковувати резус-фактор від батька чи матері. Якщо мати резус-негативна, а плід резус-позитивний, то можуть виникнути проблеми.

Якщо мати резус-негативна, її організм може виробляти антитіла проти резус-позитивної дитини. Якщо маленька частина крові дитини перемішається з кров´ю матері, наприклад, під час такої медичної процедури, як амніоцентез, її тіло може відреагувати алергічно на дитину, виробляючи антитіла проти крові дитини. Такий стан має назву «резус - сенсибілізований». Антитіла матері можуть пройти крізь плаценту і атакувати кров дитини, розбиваючи її червоні кров´яні тільця та розвиваючи анемію. Цей стан може бути доволі складним.

Якщо з´являється ризик резус - несумісності, лікар має запропонувати ін´єкцію імуноглобуліну, який попередить активізацію резус-негативного організму матері. Це працює протягом вагітності та після народження. Якщо організм резус-негативної мами не проявляє дій проти резус-позитивної дитини, лікар все одно має запропонувати ін´єкцію імуноглобуліну на 28 тижні, щоб запобігти цьому процесу до кінця вагітності. Якщо маля народилося з резус - позитивною кров´ю, матері запропонують ще одну дозу імуноглобуліну, щоб запобігти виробленню нею антитіл проти резус-позитивних клітин, які могли потрапити до її кровоносної системи до і під час пологів, які можуть призвести до резус - несумісності при наступній вагітності.

У будь-якому разі, наступна вагітність потребує додаткового лікування імуноглобуліном. Навіть коли в жінки трапляється викидень, ектопічна вагітність чи аборт, вона все одно мусить лікуватися, щоб запобігти ймовірності вироблення антитіл, які в майбутньому атакуватимуть резус-позитивну дитину.

Якщо жінка виробляє антитіла, то лікування імуноглобуліном не діє. Мати зі збудженим резусом має перевірятися постійно, щоб не зашкодити дитині. У більшості випадків, дитина народжується нормальною, але потребує переливання крові, щоб замінити пошкоджені кров´яні клітини нормальними. Дитина також може народитися раніше чи потребуватиме переливання ще в утробі.

Такий недуг трапляється вкрай рідко в сучасному суспільстві, де є рання діагностика та нормальне лікування.

Вагітна мама

Так як ваш живіт стає все більшим і більшим, це може заважати. Втомлює навіть стояння протягом короткого періоду часу.

Якщо у вас сидяча робота, намагайтеся тримати добру поставу, беріть часті перерви, робіть присідання і тазові нахили. Туризм та прогулянки корисні, як завжди, але з добрим і міцним взуттям. Ваша рівновага має бути стійкою, отже будьте акуратні, стоячи на стільці чи на сходах. Ваші суглоби стали більш гнучкими, то ж не робіть різких рухів. Ви тепер маєте велику вірогідність потягнути щиколотку чи ушкодити коліно. Деякі жінки роблять висновок, що це саме час перейти від спортивних ігор і їзди на мотоциклі до йоги для вагітних чи плавання.

Відтепер ви можете помітити незвичну тяжкість чи скорочення в животі, це незвичне відчуття, якого ви не знали дотепер. Таке враження, що у вас в середині волейбольний м´яч. Це скорочення Брекстона Хікса.

Під час цього симптому частина вашої матки потрошки скорочується, зазвичай не довше, ніж на 30 секунд. Ці скорочення цілком нормальні, вони такі слабкі, що помітити ви їх можете лише коли відпочиваєте. Іноді вони можуть заставити вас затамувати подих. Якщо ви займалися вправами, недостатньо поїли чи попили, якщо були сильно зайняті чи мали секс з чудовим оргазмом, то скорочення Брекстона Хікса можуть бути значно інтенсивнішими. Це абсолютно нормально. Дитина їх сприймає як ніжні обійми, а під кінець вагітності, матка за допомогою цих скорочень готуватиметься до пологів. Під час другої вагітності жінки мають сильніші та довші приступи скорочень. Знову ж таки, ваша матка знає, що робити, і починає готуватися раніше. Скорочення вас непокоять - спробуйте розслаблюючі вправи з класу для вагітних, дихайте глибоко і розслабтеся.

Якщо скорочення вас сильно непокоять, зверніться до лікаря. Ваш організм може підказувати вам зменшити навантаження, чи може, ви маєте інфекцію в крові.

Майбутній тато

Ви, мабуть, дізналися багато з занять для вагітних і з класів з догляду за дитиною і обговорюєте все це з акушеркою. Лише одна річ може вас по-справжньому бентежити: що, якщо маля вирішить з´явитися раніше чи пологи проходитимуть занадто швидко і ви не встигнете дістатися пологового будинку, чи якщо ваша жінка буде десь далеко, а ви не встигатиме туди доїхати? Ви маєте самі прийняти пологи! Більшість чоловіків почуваються впевненіше, знаючи, як це проходить. Знайте, що діти, які швидко народжуються, народжуються нормальними і повноцінними.

По-перше, щоб бути впевненішим, покладіть все необхідне для пологів у машину і приготуйтеся вдома. Ось речі, які знадобляться для прийняття пологів:

  • багато чистих рушників;

  • дезінфектор для ваших рук;

  • ковдрочки, щоб тримати дитину в теплі після народження;

  • пелюшка для новонароджених і тонесенька шапочка для новонароджених;

  • невеличкий шприц, щоб забрати рідину з носу дитини, якщо це буде необхідно;

  • кілька поліетиленових пакетів.

    Складіть це все у великий поліетиленовий пакет. Коли ви знаєте, що все необхідне маєте при собі, то почуваєтесь впевненіше.

    Тож уявіть, що ви вночі удвох із жінкою лежите в ліжку. Вона прокидається кілька разів за ніч і скаржиться на біль у спині. Ви вклали її зручно, зробили масаж і вона знов заснула. Наступним ранком вона прокидається дуже рано від сильних скорочень (схваток). Схватки стають все частішими і доволі сильними. Вона не хоче гуляти, а хоче лише лягти й розслабитися. Ви збираєтесь посадити її в машину і відвезти до пологового будинку, та вона не хоче рухатись. Вона каже вам дати їй спокій. Її ноги холодні і вона каже, що її нудить. Це все означає, що вона на останній стадії схваток, яка має назву «перехід», перед тим, як вона почне народжувати.

    Це саме час подзвонити акушерці; вона має бути готова в будь-який момент приїхати до вас додому. Ви ризикуєте, якщо вирішите нести дружину до машини чи таксі, адже дитина вже виходить і це значно небезпечніше, ніж народжувати вдома. Якщо ви не маєте акушерки, але можете викликати швидку допомогу, зателефонуйте їм. Спробуйте спокійно їм пояснити, що ваша дружина народжує вдома. Краще раніше дізнатися, які довідки і документи для цього потрібні.

    Якщо ви побачите, що по народжувальному каналу спускається щось, схоже на товстого черв´яка - придивіться уважніше, щоб побачити, чи видно частину голови чи руки дитини, чи це пуповина. Якщо це пуповина, то є про що хвилюватися. Допоможіть жінці встати на руки й коліна так, щоб все її тіло було над землею і зателефонуйте до швидкої. Така дитина має народжуватися під наглядом лікаря.

    Якщо води відійшли і вони коричневі, чи зелені, чи мають неприємний запах, це означає, що дитина могла захлинутися чи першорідний кал потрапив до матки. Це означає, що з дитиною може бути не все гаразд. Така дитина має вийти якомога швидше.

    Якщо дитина народжується жовтуватого кольору, це означає, що є ризик розлиття жовчі, це небезпечно для дитини.

    * підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

    Попередній тиждень Наступний тиждень


    (За матеріалами 3D Pegnancy)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    Розпорядок дня майбутньої мами

    Кожна майбутня мама повинна усвідомлювати, що вагітність - такий стан організму, який вимагає особливого підходу, тобто відповідних змін у поведінці, у звичному способі життя вагітної жінки.

    24 найпоширеніших запитання-відповоді про вагітність

    З першого дня вагітності багато які зовсім звичайні, повсякденні речі починають викликати сумніви. Чи безпечна мікрохвильова пічка? Чи не зашкодить малюкові моя робота біля комп´ютера? Чи можу я тепер брати на руки старшого? 24 відповіді на 24 типових «вагітних» запитання

    Сексуальні експерименти: як втримати чоловіка під час вагітності?

    Вагітність - один з найцікавіших періодів в житті жінки. Але чи є це приводом відмовлятися від сексу? Особливо тоді, коли ваш благовірний практично перестає вами цікавитися, явно засмучений тим, що очікування малюка таким чином позначилося на вашій фігурі. Ще трохи, і він почне обертатися услід будь-якій гарненькій дівчині. Вам це треба?!

    Що таке амніоцентез?

    Як відомо, у період вагітності майбутня дитина, що перебуває в материнській утробі, оточена амніотичною рідиною, що дуже схожа на воду. У складі цієї рідини містяться живі ембріональні клітки шкіри, які в процесі росту плода починають відшелушуватись, а також у ній міститься й ряд інших речовин, деякі з яких дозволяють визначити стан плода ще задовго до його народження.