Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: одинадцятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: одинадцятий тиждень
 

Дитина

На 11 тижні ваш малюк вже напевно може повертати голівку і дивитися на вас, коли чує ваш голос. Також він може тримати голову прямо, перебуваючи в сидячому положенні, коли ви підтримуєте його під спинку.



Коров'яче молоко

Незважаючи на те, що годування грудьми може іноді бути утомливим, а суміші занадто дорогі, не поспішайте переводити дитину на коров'яче молоко. Немовлятам не рекомендується пити коров'яче молоко до року. І головна причина, по якій вам варто зачекати – це повна відсутність в ньому заліза, яким багате як грудне молоко, так і дитячі суміші. Перевівши зараз свого грудничка на коров'яче молоко, ви сильно збільшите ризик розвитку у нього залізодефіцитної анемії.

Ще однією причиною утриматися від введення коров'ячого в раціон малюка є нездатність його травної системи перетравлювати це молоко у великих кількостях. Адже коров'яче молоко призначене для телят, а не діточок. Деякі молочні продукти, такі як сири і йогурти, дітки добре переносять – ці самі продукти можна вводити в раціон малюка в якості прикорму, але тільки після того, як це дозволить педіатр.

Розвиваючий килимок

Ви вже обзавелися розвиваючим килимком для свого малюка? Його можна як купити, так і виготовити своїми руками. Яскраві розвиваючі килимки дуже приваблюють діток візуально, і це може бути перше місце, куди ваш малюк буде намагатися доповзти. Зараз йому буде подобатися просто лежати на цьому м'якому красивому килимку, ворушачи ніжками і ручками, намагаючись дотягнутися до іграшки, що лежить перед ним. Всі ці вправи дуже корисні для розвитку моторних навичок дитини, а також для стимуляції її органів чуття.

Якщо дитина вже якийсь час грає на розвиваючому килимку, змініть розташування на ньому іграшок, замініть деякі з них. Ваш малюк обов'язково помітить зміни і від цього йому буде ще цікавіше!

Мама

У вас досі багато питань, на які ви б хотіли отримати відповіді? Придбайте хорошу книгу по догляду за дитиною, додайте в закладки цікаві сайти, спілкуйтеся на форумі з іншими матусями.

Зараз для вас дуже корисно підтримувати розумову діяльність – таке заняття допоможе по-іншому поглянути на світ. Знайдіть цікаві та різноманітні заняття, які допоможуть вам розширити свій світ і інтереси, і почніть вже сьогодні!

Поради

Температура: як боротися з дитячою лихоманкою?

Ви все і скрізь робите з дитиною, і відповідно, постійно контактуєте з мікробами. Ніяка кількість дезінфікуючого засобу для рук не убезпечить вас від хвороб на 100%. Дотримання дитячої гігієни і регулярні візити до педіатра допоможуть підтримувати здоров'я дитини. Але що робити, якщо малюк все-таки захворів?

Як правило, температура – найголовніша і найочевидніша ознака того, що ваш малюк не здоровий. На жаль, немовля не може розповісти вам про свої симптоми, тому буває досить складно визначити, що за недуга ховається за підвищеною температурою.

Для початку вам потрібно точно знати, що температура точно підвищена. Для цього вам потрібно визначити, яка температура для вашої дитини є нормальною. Виміряйте її температуру в здоровому стані кілька разів – за різних умов, в різний час, в різні дні. Визначте середню температуру дитини в здоровому стані.

Якщо у вашого малюка підвищилася температура, переконайтеся, що він одягнений не дуже тепло. Обов'язково зателефонуйте педіатру, особливо якщо дитині менше трьох місяців і якщо є інші симптоми (млявість, відмова від їжі, дратівливість, висип, блювання, діарея, утруднене дихання і т.д.).

Тепла губка допоможе охолодити тіло малюка. Вода, в якій ви будете змочувати губку, повинна бути саме теплою, а не гарячою. Обтирання холодною водою також не рекомендується, так як холод викличе реакцію організму, спрямовану на зігрівання. Також дайте дитині багато пити.

Ні в якому разі:

• Не давайте дитині ліків на свій розсуд – препарат і дозування повинен призначити лікар. І ні в якому разі не давайте малюкові аспірин.

• Не шукайте симптоми в Інтернеті і не намагайтеся ставити діагноз самостійно. Зверніться до лікаря.

Коли у вашого малюка вперше підвищиться температура, вам може бути страшно. Бачити малюка хворим завжди складно. Але пам'ятайте, що всі дітки через це проходять. Тримаючи спокій і роблячи відповідні дії, ви забезпечите малюкові необхідний догляд і швидке одужання.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!