Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по місяцях: 12 місяць життя

Розвиток дитини по місяцях: 12 місяць життя
 

За дванадцятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі не менше 350 г; збільшення в рості – 1,5 см.

Вітаємо! Ваш малюк прожив перший, дуже важливий рік свого життя і святкує Перший День Народження! Він підріс та змужнів, за рік дитина потроює свою початкову вагу, психічний розвиток також проходить блискавичний шлях.



Ходьба – основний руховий навик цього періоду. На його удосконалення іде стільки сил, що маля навіть на якийсь час може забути деякі із попередніх своїх досягнень, наприклад перестати вимовляти ті слова, які вже вдавалися.

Дитина з кожним днем все більш кмітлива, допитлива, вона активно намагається робити все самостійно: одягатися, їсти, чистити зубки, адже так роблять дорослі, деякі дітлахи беруться за віник та совок, імітуючи замітання і т. ін. Намагайтеся всіляко заохочувати ці прагнення дитини до самостійності, якщо Ви пропустите інтерес малечі до будь-якого корисного заняття, то потім прищепити його штучно буде набагато важче.

Чи потрібно продовжувати грудне годування? У раціон річної дитини введено практично всі продукти і страви прикорму, а якщо при цьому збережене грудне годування, то дитя добре насичується, і, зазвичай, малюки після року вже «просипають» нічне годування грудьми. Зазвичай, лікарі не рекомендують відлучати від грудей дитину навіть після досягнення нею однорічного віку, адже навіть у мінімальній кількості материнського молока міститься необхідна концентрація імунних факторів, які охороняють малечу від різних захворювань та алергії.

Більшість педіатрів рекомендують продовжувати грудне годування до півтора чи навіть до двох років, але за умови, що паралельно дитина раціонально харчується із введенням усіх продуктів і страв прикорму. Якщо, все-таки, є певні обставини, через які Ви маєте відлучити дитину від грудей – читайте наші поради з відлучення дитини від грудей, які допоможуть успішно вирішити це питання.

Що стосується мовлення малюка, яке зараз активно розвивається, то за нормативними показниками, в рік дитина має говорити до 10 слів, які вона співвідносить з певними предметами чи явищами, розуміти назви добре знайомих предметів, явищ, використовувати відповідні дії до дитячих забавлянок (наприклад «Тосі-Тосі»). Не хвилюйтеся, якщо Ваш малюк говорить значно менше слів. Пам’ятайте, що розвиток мовлення у цей період відбувається нерівномірно: сьогодні дитя практично нічого не говорить, а через тиждень у його словниковому запасі може з’явитися декілька нових слів одразу. Діти дуже схильні до наслідування, тому розмовляючи з ними, надзвичайно важливо не спотворювати вимову звуків, оскільки це провокує неправильне формування уявлень дитини про звуки рідної мови.

Наприкінці дванадцятого місяця життя малюк, зазвичай, вміє:

• робити перші кроки самостійно, без підтримки, чи стояти самостійно;

• вимовляти декілька слів;

• самостійно пити з чашки;

• знає своє ім’я та імена близьких;

• дає «Привіт», махає на прощення «Па-па», плескає «Тосі-тосі», танцює під музику – добре координує свої рухи.

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по місяцях: 9 місяць життя

За дев'ятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 500 г, збільшення в рості - 1,5 см.

Дитя вже цілком впевнено сидить протягом тривалого часу, самостійно сідає, з положення сидячи – лягає. Може навіть підвестися, тримаючись за опору, пересуватися в такий спосіб (наприклад, по периметри манежу, або вздовж дивану).

Розвиток дитини по місяцях: 8 місяць життя

За восьмий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 550 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк вже може сісти без сторонньої допомоги і впевнено сидить з прямою спинкою, добре повзає (проте, не всі малята повзають, нехай Вас не лякає, якщо Ваша дитина відмовляється освоювати цей спосіб пересування, вона, швидше за все, зайнята зараз іншими тренуваннями: намагається встати, зробити перший крок). Наступна вершина, яку дитя наполегливо хоче підкорити - вміння стояти, ходити (перехід тіла у вертикальне положення). Деякі сміливці вже вирушають у перші подорожі по кімнаті, тримаючись за опору (все, що трапиться на шляху: меблі, підвіконня, чи просто опираючись на стіну).

Розвиток дитини по місяцях: 7 місяць життя

За сьомий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 600 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк наполегливо відпрацьовує уміння сидіти без сторонньої допомоги, ручки вже не служать опорою. Лежачи на животі – вільно, без особливих зусиль перевертається на спинку. Найближчим часом дитя швидше за все освоїть і повзання.

Розвиток дитини по місяцях: 6 місяць життя

За шостий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 650 г; збільшення в рості – 2 см.

Цей місяць є дуже відповідальним, адже стільки змін відбувається у звичному житті дитини. Потреби маленького організму зростають з кожним днем, тому навіть якщо грудне молоко є у мами в надлишку – воно вже не може покрити їх усіх. Саме тому шостий місяць життя вважається ідеальним для введення першого прикорму. Детально про те, як правильно вводити перші страви, з чого почати та інші цікаві деталі, які стосуються цього важливого етапу в житті малюка, читайте у наших статтях з розділу «Грудне вигодовування».