Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по місяцях: 2 місяць життя

Розвиток дитини по місяцях:  2 місяць життя
 

За другий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 800 г; збільшення в рості – 3 см.

Ваша крихітка росте і розвивається, вже з’являються перші успіхи! Міміка стала більш виразною, маля вчиться управляти м’язами обличчя, настає час першої посмішки, яка вже є менш-більш свідомою. Зір значно розвинувся, дитина бачить набагато чіткіше, на більш далеку відстань, намагається слідкувати оченятами за предметом, що зацікавив. Маля добре розрізняє світло і темряву, кольори.



Продовжуйте займатися з дитиною: показуйте предмети різних кольорів, форм і розмірів. Обирайте чисті, не змішані відтінки, приємні кольори. В книжкових магазинах можна знайти спеціальні книжечки із серії «Для найменших». Вони містять яскраві зображення тварин, диких звірів, фруктів, овочів і т.п. Обирайте книжечки із якісними ілюстраціями, міцні і зручні, нехай тваринки будуть привітні і усміхнені, виразні і чіткі. Можна також починати займатися з дитиною, використовуючи картки Домана. Коли ви гуляєте на вулиці – опустіть верх коляски (якщо дозволяє погода), нехай маля має змогу роздивлятися навколишній світ, вивчати його.

Також, дитя починає краще координувати свої рухи, вони вже не такі хаотичні.

Розмовляйте з дитиною, адже їй це дуже подобається! Коментуйте свої дії, звертайтесь безпосередньо до маленького слухача, «порадьтеся» з дитиною стосовного того чи іншого питання, запитайте щось, і зробіть невеличку паузу, даючи «вставити слово» малечі, слідкуйте за її реакцією на сказане Вами. Можете прочитати веселий віршик чи невеличке оповідання, обов’язково робіть це емоційно, виразно. Зараз не так важливо що ви говорите дитині (зміст сказаного), як сам факт спілкування. Нехай дитина чує рідну мову і розуміє, що вона є засобом комунікації. Використовуйте різну інтонацію в голосі, співайте, продовжуйте «сеанси музикотерапії» (включайте приємну музику).

Багато сімей на другому місяці життя маляти стикаються із проблемою кишкових кольок у малечі. Більш детально про цю проблему та способи її подолання читайте у нашій статті «Кольки у немовляти. Як зарадити?».

Зригування дитини після прийому їжі – ще одна проблема, з якою Ви можете зіткнутися. Насправді неправильно називати зригування в перші місяці життя «проблемою», це вважається нормою. Зригування, яке відбувається одразу після годування, означає, що малюк просто звільняється від зайвої їжі. Зазвичай зригування завершуються самі собою після того, як грудне молоко перестає бути єдиною їжею дитини (в середньому – після 6 місяців, коли вводиться прикорм).

Що стосується сну маляти, то він щоразу ставатиме більш глибоким і тривалим. Дитя спить вже протягом 10 годин вночі, з яких перші 4-6 годин воно зазвичай не прокидається, пропускаючи одне годування. Найчастіше у віці 2 місяців дитя має близько чотирьох епізодів денного сну, по 1,5-2 години. Періоди неспання також стають тривалішими (приблизно 1-1.5 годин після кожного годування).

У попередніх статтях ми розповідали Вам про важливість щоденного профілактичного масажу для маляти. Саме на 2 місяці життя дитини варто розпочинати проведення даної процедури (3-4 тиждень після народження). Також дуже важливо робити щоденну гімнастику з дитям. До занять можна приступати одразу після проведення масажу, або в будь-який інший зручний для Вас і дитини час (коли вона в доброму гуморі, бадьора, сита, але не раніше, ніж через 30 хвилин після їжі). Пам’ятайте, заняття мають викликати у малюка лише позитивні емоції. При протесті дитини, коли вона починає плакати і нудьгувати, слід негайно припинити заняття. Навантаження під час гімнастики з часом слід збільшувати, але дуже поступово. Якщо малюк швидко втомлюється, можна проводити заняття в кілька етапів.

Пропонуємо орієнтовний комплекс для малят від народження до 3 місяців:

• Положіть дитинку на спину. Розминаємо ручки: підійміть їх вгору, а потім опустіть вниз, вздовж тіла (примовляйте: «Вверх-вниз…»). Після цього можна піднімати ручки по-черзі: ліва – вгорі, права – внизу, і навпаки. Виконуйте цю вправу (як всі інші) дуже обережно, не тягніть ручки, не застосовуйте силу!

• Схрестіть ручки малюка на грудях і знову розведіть. Повторіть кілька разів.

• Візьміть ліву ручку малюка в свою руку, а праву долоню (свою) покладіть на грудинку дитини біля суглобика, який Ви розроблятимете. Виконуйте обережні кругові рухи ручкою дитини, якщо відчуватимете опір – пропульсуйте пальцями руки на грудинці, ближче до суглобика, який працює, - ручка піде плавно. Не застосовуйте силу! Повторіть те саме з правою ручкою.

• Підключимо ніжки. Працюватимуть права ручка і ліва ніжка. Спершу акуратно витягніть ручку вверх, а ніжку – вниз, а потім поведіть їх назустріч і доторкніться п’яткою долоньки. Повторіть кілька разів з кожною парою.

• Згинайте ніжки малюка, торкаючись колінками животика. Спершу згинайте ніжки по-черзі, потім разом, чергуйте на власний розсуд (права – ліва – разом…).

• Захватіть гомілки дитини своїми долонями. Обережно підійміть прямі ніжки вгору («кутик»), повільно опустіть. Повторіть довільну кількість разів (слідкуйте за реакцією маляти, яка і визначає кількість повторень).

• Покладіть маля на животик. (Багато матерів не знають, що таке положення є дуже корисним: зміцнюються м’язи спини, живота, шиї, також в такій позі краще відходять газики (особливо корисно для дітей, що страждають від кольок в животику). Лікарі радять викладати діток на живіт перед кожним годуванням на 5-10 хв. – це є чудовою профілактикою кишкових кольок).

• Також, коли малюк знаходиться в положенні на животику, можна трішки потренуватися повзати. Підкладіть долоні під ступні дитини, відчувши опору – вона дещо відштовхуватиметься (рефлекторно). Після кількох тренувань дитя почне переміщатися досить вправно.

• Поставте малюка у вертикальне положення, обличчям до себе, підтримуючи під пахвами. Тіло дитини має бути злегка нахиленим вперед. Відчувши тверду поверхню під ногами, дитя рефлекторно почне переступати.

У малюка вже можуть з’явитися перші іграшки. Для цього віку актуальними є різноманітні брязкальця, різнокольорові кільця, музичні іграшки на батарейках, підвісні іграшки. Також, Ви можете виготовити забавки самостійно. Для цього, наприклад, приготуйте стрічечки різних фактур: атласну, шерстяну, лляну, бавовняну, джинсову і т.п. Вкладайте їх по черзі в долоньку дитини, нехай вона знайомиться з цими фактурами на дотик. Також, можна наповнити коробочки від «кіндерів» (чи інші ємності) різними крупами. Такі саморобні брязкальця видаватимуть специфічні звуки (кожен вид крупи – свій). Для розробляння моторики руки, вкладайте в долоньку дитини маленьку іграшку, краще – з нерівною поверхнею. Протягом дня корисно погладжувати і розтирати долоньку та пальчики малечі(кожен – окремо). Пограйте в «Сороку-Ворону».

Наприкінці другого місяця життя малюк вміє:

• проводжати поглядом предмет, який переміщається перед його обличчям (на відстані близько 15 см);

• повертати голівку в бік джерела звуку;

• дитині вже легше вдається розігнути кулачки;

• маля впізнає рідних, посміхається у відповідь на посмішку;

• агукає (видає якісь звуки окрім плачу);

• лежачи на животі, намагається піднімати голівку (на 45°).

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по місяцях: 9 місяць життя

За дев'ятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 500 г, збільшення в рості - 1,5 см.

Дитя вже цілком впевнено сидить протягом тривалого часу, самостійно сідає, з положення сидячи – лягає. Може навіть підвестися, тримаючись за опору, пересуватися в такий спосіб (наприклад, по периметри манежу, або вздовж дивану).

Розвиток дитини по місяцях: 8 місяць життя

За восьмий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 550 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк вже може сісти без сторонньої допомоги і впевнено сидить з прямою спинкою, добре повзає (проте, не всі малята повзають, нехай Вас не лякає, якщо Ваша дитина відмовляється освоювати цей спосіб пересування, вона, швидше за все, зайнята зараз іншими тренуваннями: намагається встати, зробити перший крок). Наступна вершина, яку дитя наполегливо хоче підкорити - вміння стояти, ходити (перехід тіла у вертикальне положення). Деякі сміливці вже вирушають у перші подорожі по кімнаті, тримаючись за опору (все, що трапиться на шляху: меблі, підвіконня, чи просто опираючись на стіну).

Розвиток дитини по місяцях: 7 місяць життя

За сьомий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 600 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк наполегливо відпрацьовує уміння сидіти без сторонньої допомоги, ручки вже не служать опорою. Лежачи на животі – вільно, без особливих зусиль перевертається на спинку. Найближчим часом дитя швидше за все освоїть і повзання.

Розвиток дитини по місяцях: 6 місяць життя

За шостий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 650 г; збільшення в рості – 2 см.

Цей місяць є дуже відповідальним, адже стільки змін відбувається у звичному житті дитини. Потреби маленького організму зростають з кожним днем, тому навіть якщо грудне молоко є у мами в надлишку – воно вже не може покрити їх усіх. Саме тому шостий місяць життя вважається ідеальним для введення першого прикорму. Детально про те, як правильно вводити перші страви, з чого почати та інші цікаві деталі, які стосуються цього важливого етапу в житті малюка, читайте у наших статтях з розділу «Грудне вигодовування».