Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: п´ятнадцятий тиждень вагітності

П'ятнадцятий тиждень вагітності: плід
 

Плід

Шкіра дитинки все ще дуже тонка, а її тіло вже повністю вкрите тоненькими волосками, які називаються лануго. Але майже всі немовлята втрачають це волосся під кінець вагітності. Воно плаватиме в навколоплідній рідині. Дитина навіть ковтатиме ці волоски.

Печінка, нирки, шлунок і жовчний міхур вже добре функціонують. Кишечник наповнений меконієм (першорідний кал) – це така зелено-чорна рідина, яка складається з кишкового слизу, клітин кишечнику, а також навколоплідної рідини і жирів шкіри, що дитина ковтає (темний колір береться від жовчі). Жирові і пітні залози теж починають функціонувати. Протягом цих тижнів на голівці також виросте тоненьке волосся.
Тепер голова дитини складає біля 1/3 довжини її тіла (якщо міряти від потилиці до копчика). Немовля вже може згинатися у хребті та шиї, нахиляти голову, так що воно зможе лежати як йому зручно чи випростовуватися, якщо схоче. Тепер дитинка вже завдовжки, як чайна ложка (біля 11 сантиметрів), а важить приблизно 90 грамів. Вона користується всіма можливими рухами і зміцнює свої м’язи з кожним днем. В неї навіть вже з’явилися вокальні здібності, але вона не може подати жодного звуку через те, що потребує для цього кисню. Але не переймайтеся, скоро вона плакатиме і використовуватиме свої голосові зв’язки на стільки, на скільки тільки зможе (мало не буде).

Майбутня мама

Що ви відчуватимете на 15 тиждень? Якщо ляжете и натиснете на низ живота, то вже зможете відчути свою матку. Але якщо встанете, то мало що помітите, особливо якщо це ваша перша вагітність і м’язи вашого живота все ще пружні.
Майбутнім матусям вже точно варто облишити свої джинси, з яких вони повиростали. Ви як завжди ходите на роботу, можете займатися спортом, водити мотоцикл, кататися на конях, просто вам треба звернути увагу на те, чого не можна робити протягом вагітності. Це, звичайно: курити, вживати певні медикаменти та алкоголь. Ви можете поїхати в подорож, і що дуже важливо: насолоджуйтесь своїм тілом, яке змінюється, але й досі дуже рухливе.

Кількість крові в вашому організмі поступово зростає. Ви, мабуть і не помітили, можливо у вас кров носом йшла чи щось подібне, але крові у вас побільшало десь на пару літрів. Причиною цьому є плацента, яка має багато працювати, щоб позбавляти вашу дитину надлишкових і шкідливих речовин і постачати для неї їжу і кисень.

Так як крові у вас стало більше, то й ваше серце має більше працювати, щоб забезпечити нормальне її циркулювання. То ваш пульс сягатиме на 15-20 ударів за хвилину більше, ніж завжди. Час від часу може з’являтися відчуття, що серце от-от вистрибне з грудей. Це не є небезпечним, такий синдром називається екстрасистолою (типу підвищене серцебиття), але якщо хвилюєтесь, то зверніться до вашого лікаря. Це стосується всіх дивних синдромів, які у вас виникають протягом вагітності. Намагайтеся як можна менше хвилюватися з приводу вашого тіла та зростаючої дитини. Вагітність – це нормально, це не хвороба!

• Давайте собі достатньо відпочивати протягом вагітності. Сильна втома викликає сильні емоції, так що прислухайтеся до власного тіла.
• Продовжуйте спілкуватися з чоловіком щодо того, як ви обидва почуваєтеся.
• Думайте позитивно про ще ненароджену дитину. Вона має знати, що вона бажана, не дивлячись на ваші перепади настрою.
• Деякі сильні емоції виходять назовні з причини нерозв’язаних проблем, які були в минулому. Якщо ви потерпали від помилок, невдачі, сексуального насилля чи образ, поговоріть про це і попросіть допомоги, якщо зможете. Такі емоційні проблеми можуть також прийти до вас вже під час народження чи годування груддю (і вони можуть прийти зі специфічними змінами і доповненнями).
• Якщо ви відчуваєте дійсно сильні перепади настрою, проконсультуйтесь з вашим лікарем, можливо вам треба приймати більше вітаміну В6. Він може допомогти при коливаннях настрою.
• Не соромтеся приймати допомогу, яку вам пропонують. Жінка завжди піклується про все і всіх, але вагітність – саме час відпочити від цього і дати попіклуватися про себе. Після народження дитини всі рідні і друзі пропонуватимуть вам чимось допомогти. Навчіться казати «так».
• Не соромтеся казати лікареві про все, що вас бентежить і про всі жалоби і симптоми. Вона має слухати вагітних і розуміє, звідки все береться. Але якщо лікар нетерпляче ставиться до ваших питань і переймань, то краще знайдіть собі нового. Спілкування з вагітною подругою чи сестрою теж чудово допомагає.

Майбутній тато

Ви подивитесь на свою вагітну жіночку зі сторони, то помітите, що вона трошки покруглішала в низу животика. Поїздка на вихідні за місто принесе вам багато приємного. Ви можете разом гуляти, кататися на мотоциклі, їжа їй все так же ж смакує, і в ліжку нічого гірше не стало. Ви не маєте хвилюватися через те, що пошкодите плід під час сексу. Дитинка лежить добре захищена в теплому і м’якенькому животику.
Може тепер вам набагато більше подобається не секс, а просто лежати одне біля одного торкаючись, цілуючись і даючи одне одному приємні відчуття. І вам не доведеться думати про контрацептиви, адже дитинка вже і так буде. Можливо ви помітите, що заняття любов’ю приносить їй ще більше задоволення, ніж до вагітності, адже тепер кров циркулює краще і чутливі точки стали ще чутливішими.

* підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

Попередній тиждень Наступний тиждень


(За матеріалами 3D Pegnancy)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Маммопластика і грудне вигодовування

Маммопластика, тобто збільшення грудей - пластична операція на молочній залозі, яка полягає в зміні її форми. Ця операція дає можливість жінці відчути себе більш впевненою і красивою. Але до операції кожна пацієнтка задається питанням: коли краще провести операцію - до або після вагітності і годування грудьми?

Мороз і вагітність

Допитливі статистики підрахували, що восени народилося більше геніїв, ніж в усі інші пори року, разом узяті. А раз так, то зачаття відбувалося восени, а початок вагітності - на зиму. Жінки, які не раз народжували і мають можливість порівнювати, вважають, що взимку перша половина вагітності проходить комфортніше, ніж влітку: немає виснажливої спеки, запахів, задухи і т.д.

Чим саме небезпечний аборт?

Не варто ставитися до аборту поблажливо, за словами фахівців, він є складною гінекологічною операцією.

Сонце море і ... вагітність

Відсоток наших співвітчизниць, що постійно проживають поруч з морем і насолоджуються без обмежень сонячною погодою, морськими купаннями та іншими задоволеннями, пов´язаними з тропічним кліматом, настільки невеликий, що можна зрозуміти абсолютно природне бажання всіх інших мешканок України і ближнього зарубіжжя долучитися хоч на годинку до цих радощів життя. Тим більше, якщо це майбутні мами, яким необхідно перед вирішальною подією набратися позитивних емоцій і відпочити.