Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: двадцять третій тиждень

Розвиток дитини по тижнях: двадцять третій тиждень
 

Дитина

На цьому тижні ваша дитина напевно дуже старається наслідувати дорослому спілкуванню: намагається імітувати різні вирази обличчя, складати склади разом. Якщо ви хочете допомогти їй в цій нелегкій справі, скористайтеся нашими порадами:



• Говоріть з дитиною чітко і спокійно, ретельно вимовляючи слова.

• Повторення, повторення, повторення. Повторюючи ті ж самі дитячі віршики або пісеньки, ви допоможете дитині навчитися говорити швидше.

• Спробуйте повторювати звуки, які видає маля, і подивіться, чи буде воно повторювати їх за вами.

• Читайте кожен день, і не просто читайте, а задавайте дитині питання про картинки на кожній сторінці, обговорюйте прочитане.

• Не говоріть з малюком «дитячою мовою», спілкуйтеся з ним так, як ви б хотіли, щоб він розмовляв.

• Нехай дитина відповідає. Звичайно, на 23 тижні вона ще не може говорити словами, та все ж дайте їй час на те, щоб відповісти на ваші запитання і твердження, навіть якщо у відповідь вона просто гулить або видає нескладні звуки.

Безпека в будинку

Тепер, коли ваша дитина стає все більш рухливою, дуже важливо переконатися, що всі шафки і ящики на рівні її зросту щільно зариваються, а дрібні, гострі та інші небезпечні предмети заховані там, де вона їх точно не дістане. Найкраща порада тут – опуститися до рівня дитячих очей. Встаньте на коліна і поповзайте по дому – так ви зможете побачити його з точки зору дитини. Так ви помітите всі гострі кути і предмети, на які ви б раніше не звернули уваги, скільки б не оглядали будинок стоячи. Також гарною ідеєю зараз буде покупка хорошого манежу для дитини.

Взуття

Вже зараз ви можете почати думати про покупку хорошого якісного взуття для крихітки. Але не поспішайте. Хоч ви і могли чути про діток, які роблять свої перші кроки в 7-8 місяців, більшість малюків починають ходити у віці від 9 до 12 місяців, а по-справжньому ходять лише з 14 місяців. І навіть коли малюк починає робити свої перші кроки, педіатри рекомендують ходити босоніж, щоб дитяча стопа розвивалася повноцінно.

Якщо ж у вас холодна підлога або ви все ж хочете придбати перше взуття для своєї дитини, віддайте перевагу взуттю з м'якою підошвою, яка більше схожа на шкарпеточки, ніж на справжнє взуття. Таке взуття не буде сковувати рухів дитячої ніжки і забезпечить їй повноцінний розвиток.

Мама

Чи є у вас проблеми зі сном? Якщо так, то почніть пити заспокійливі трав'яні чаї. Проконсультуйтеся з лікарем, можливо, він пропише вам ліки. Вашому організму необхідний хороший відпочинок.

Поради

Фотографуйте дитину під час подорожей і прогулянок, щоб зберегти пам'ять про всі перші здобутки й події в житті малюка, будь то перша зустріч з родичами або перша поїздка за місто на природу. Вам не потрібно їздити далеко, адже дитина ще зовсім мала – ваша перша подорож може бути навіть до найближчого парку.

Як подорожувати з маленькою дитиною

Для деяких людей подорож – це частина життя, будь то поїздки по різних містах країни або за кордон. І якщо ви все ж таки зважилися поїхати на відпочинок разом з малюком, скористайтеся нашими порадами.

Вам напевно захочеться взяти з собою мало не все з дитячої кімнати. Проте, чи подорожуєте ви на машині, в літаку, поїзді чи автобусі, у вас не буде можливості взяти все це з собою. Подивіться, чи можете ви там, де будете відпочивати, взяти напрокат такі речі, як дитячу коляску, автокрісло, люльку і т.д. (дивлячись на те, що буде необхідно вашому малюкові).

Звичайно ж, ви візьмете з собою достатню кількість речей, але переконайтеся, що у кожного з вас (включаючи і дитину) є запасний комплект одягу, який легко дістати. Наприклад, під час зміни підгузників забруднитися можуть не тільки дитячі речі, а й дорослі. І в цьому випадку у вас з'явиться необхідність швидко переодягнутися.

Продумуючи розклад дороги, відпочинку і розваг, враховуйте графік малюка. Адже якщо він не буде встигати відпочити, ваш відпочинок перетвориться на постійну боротьбу з дитячими істериками.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок дев´ятий тиждень

Дитина

З наближенням першого дня народження малюка ви можете бути здивовані тим, скількому він навчився за рік. Махати привіт і бувай – одне з найдавніших його вмінь, а тепер він навіть може говорити близько 5 слів (або навіть більше). Також ваш малюк, можливо, вже починає робити свої перші кроки, а якщо й ні, ви напевно помітили його великі успіхи в цьому напрямку. Зараз дитина все частіше і сильніше демонструє свою незалежність, і вам, напевно, складно навіть згадати той час, коли вона спала практично цілий день.

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.