Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по місяцях: 11 місяць життя

Розвиток дитини по місяцях: 11 місяць життя
 

За одинадцятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі не менше 400 г; збільшення в рості – 1,5 см.

Малюк вже не тільки впевнено встає, тримаючись за нерухому опору, а й топає за рухомою (наприклад, за ходунками чи візочком). Звісно, є сміливці, які в цьому віці вже роблять перші самостійні кроки.



Багатьох матусь цікавить питання: який вік є нормою для початку самостійної ходьби? Вважається, що цією нормою є період з 9 до 16 місяців. Фактори, які впливають на оволодіння самостійною ходьбою, це: м'язова сила, вміння тримати рівновагу, вага дитини та її темперамент. Тому, не можна трактувати вік, в якому почала самостійно ходити Ваша дитина (якщо він в межах вказаної норми), як показник фізичного чи розумового розвитку.

В певний момент Ви зрозумієте, що малюк тримається за ваші пальці під час ходьби вже "чисто символічно", насправді він і сам може йти, просто, можливо, ще не наважився, або навіть не здогадується про свою готовність, оскільки звик мати якусь опору, хоча б умовну. Спробуйте під час спільної прогулянки за ручку по кімнаті дещо "ослабити надійність опори", - куди малюк потягне - туди й посунеться Ваша рука, вона вже не така міцна, як раніше. Зрозумівши це, малюк відпустить руку, адже навіщо йому така ненадійна опора, тим паче, що він, як виявилось, і сам справляється. Можливо цей метод допоможе Вашій малечі швидше зрозуміти, що вона не потребує вже жодних підстраховок, і запросто може крокувати сама.

Інша річ, яка також турбує молодих батьків - коли ж заговорить дитина? Тут також все дуже відносно, адже в одних перші усвідомлені слова з'являються вже в 10-11 місяців, в інших - після 3 років, і перший і другий випадок трактується як норма (звісно, тут є певні нюанси, тому ця інформація є дуже узагальненою). Інколи важко виділити те саме усвідомлене слово у потоці мовленнєвих експериментів малечі (дітки люблять розмовляти такою собі «абракадаброю», зрозумілою лише їм самим). Головне, щоб дитина розуміла те, що говорять до неї, могла показати частини тіла, предмети в кімнаті чи на вулиці, знала близьких, виконувала прості просьби, - це так-звана пасивна мова, оволодіння якою є важливим етапом перед підкоренням активної мови.

Приблизно з 10 місяця в дитини починає формуватися специфічний мовленнєвий слух, який зумовлює засвоєння звукового складу слів та їхніх значень. Це той період, коли слухове сприйняття мови відбувається значно швидше, ніж власні звуковимовні можливості малюка (ця нерівномірність вирівняється приблизно до 5 років). Все це означає, що зараз дитина розумітиме звернення оточуючих краще, ніж говоритиме сама. З цього потрібно зробити важливий висновок – не можна оцінювати стан розвитку мовлення дитини тільки за кількістю слів, які вона вимовляє . Як Ви можете стимулювати процес розуміння мови дитиною? – Тут у нагоді стануть старі-добрі дитячі забавлянки, короткі віршики: «Сорока-Ворона», «Тосі-Тосі», «Кую, кую чобіток»… Прості, ритмічні віршовані рядки максимально відповідають можливостям дитини, привчають її уважно слухати, розрізняти слова за звучанням і значенням.

Ви помічаєте, як розвивається пам'ять дитини. Наприклад, загубивши іграшку, маля починає шукати її, зазирає в ті закутки, де іграшка раніше лежала, де зазвичай знаходиться, або туди, де малюк перед цим нею грався.

Щодо харчування малечі, то особливих змін тут не відбувається, адже дитя вже спробувало практично всі продукти (рекомендовані для перших страв), можна лише комбінувати інгредієнти, способи приготування (одного разу готуємо на пару, наступного – запікаємо чи тушкуємо, вивчаючи гастрономічні вподобання маленького гурмана). Необхідно продовжувати зменшувати ступінь подрібнення продуктів, які ви пропонуєте дитині, адже в малюка зараз активно ростуть зубки: замість м’ясного пюре, запропонуйте фрикадельку, замість рибного – невеличкі шматочки риби і т д. Дитина повинна вчитися жувати.

В цьому віці може з'явитися бажання поїсти самостійно. Звичайно, малюк ще недостатньо вправний для цього, і цей процес може додати Вам зайвого прання, але, все ж, дозвольте дитині спробувати, допоможіть донести ложечку до рота, похваліть за старання!

Сон триває близько 14 – 14,5 год. на добу. З них нічний сон займає, приблизно, 11 – 12 год. Більшість малюків мають в цьому віці 2 епізоди денного сну, хоча буває по-різному (3 більш коротких, або 1 довший).

Наприкінці першого року життя малечі, щоденний гімнастичний комплекс складається із наступних вправ (орієнтовний перелік):

1. Згинання і розгинання рук, тримаючись за кільця (у положенні сидячи та, якщо вдається, - стоячи);

2. Кругові рухи руками (з кільцями);

3. Згинання та розгинання ніг. Відштовхування палички (м’ячика) зігнутими ногами (розгинаючи їх при цьому);

4. Присідання з допомогою дорослого, тримаючись за кільця;

5. Підйом тулуба у вертикальне положення із положення лежачи на животі (малюк при цьому тримається за кільця, дорослий стоїть позаду);

6. Нахили та випрямляння тулуба з положення стоячи (дитина стоїть спиною до дорослого, який однією рукою підтримує коліна, а іншою – груди, допомагаючи розігнутися після нахилу);

7. Ну і, звісно, ходьба за ручку (чи без страховки). Хоча, виконання цієї вправи, мабуть, і так займає зараз більшу частину дня малюка ;).

Наприкінці одинадцятого місяця життя малюк, зазвичай, вміє:

• самостійно сідати із положення лежачи на животі;

• ходити при підтримці за ручку;

• вклади предмети один в одного, знімати кільця зі стрижня та натягає їх на нього, всіляко маніпулювати предметами;

• деякий час стояти без сторонньої допомоги;

• виконувати нескладні прохання («підніми машинку», «кинь м’ячик»…);

• виявляє бажання робити все самостійно (наприклад, їсти ложкою, тримати чашку і т. ін.).

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок третій тиждень

Дитина

Ваш малюк вже відповідає на прості команди? Багато діток у віці 43 тижнів вже слідують простим командам батьків, таким як «Віддай це мамі». І з кожним тижнем у крихітки поліпшується не тільки розуміння, але і здатність спілкуватися. Вам все простіше стає розуміти, чого малюк хоче, тому що тепер він повідомляє це іншими способами крім плачу.

Розвиток дитини по тижнях: сорок другий тиждень

Дитина

У цьому віці дитина вже здатна розуміти прості команди і вказувати на те, що їй хочеться або потрібно (наприклад, на іграшку в іншому кінці кімнати). Також зараз малюк може почати відмовлятися від третього сну на добу, обходячись тільки нічним і одним денним сном – завдяки цьому у вас з'явиться можливість зробити свій графік більш гнучким.

Розвиток дитини по тижнях: сорок перший тиждень

Дитина

Ваш будинок напевно наповнений звуками дитячого гуління і белькотіння. Ви можете помітити, що вашому малюкові зараз подобається експериментувати з гучністю. Вищання і різкі викрики не дуже тішать батьків, але це – етап розвитку більшості дітей. Якщо ви хочете, щоб дитина поводилася тихіше, спробуйте говорити з нею пошепки – вона напевно притихне, щоб почути, що ви говорите. Або ж ви можете спробувати зображати мімікою звуки, які вимовляєте.

Розвиток дитини по місяцях: 12 місяць життя

За дванадцятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі не менше 350 г; збільшення в рості – 1,5 см.

Вітаємо! Ваш малюк прожив перший, дуже важливий рік свого життя і святкує Перший День Народження! Він підріс та змужнів, за рік дитина потроює свою початкову вагу, психічний розвиток також проходить блискавичний шлях.