Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: сорок дев´ятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: сорок дев´ятий тиждень
 

Дитина

З наближенням першого дня народження малюка ви можете бути здивовані тим, скількому він навчився за рік. Махати привіт і бувай – одне з найдавніших його вмінь, а тепер він навіть може говорити близько 5 слів (або навіть більше). Також ваш малюк, можливо, вже починає робити свої перші кроки, а якщо й ні, ви напевно помітили його великі успіхи в цьому напрямку. Зараз дитина все частіше і сильніше демонструє свою незалежність, і вам, напевно, складно навіть згадати той час, коли вона спала практично цілий день.



Що вже повинен вміти малюк

Враховуючи, що зовсім скоро дитині виповниться рік, ви можете задаватися питанням, чи правильно вона розвивається. Чи навчилася вона ходити? Чи сказала вже своє перше слово? Чи може самостійно вставати з сидячого положення? Незважаючи на те, що дуже важливо стежити за розвитком свого чада, кожна дитина досягає цих важливих етапів і розвивається у своєму власному темпі. І на це можуть бути різні причини.

Якщо дитина ваших знайомих до однорічного віку вміла сама вставати на ніжки, а ваша – ні, це не означає, що в її розвитку є проблема. Безліч факторів впливає на те, як швидко малюк вчиться вставати самостійно. Наприклад, більші дітки довше вчаться цій навичці, ніж худі (так як більше важать і їхнім ніжкам потрібно більше сили). Крім того, деякі дітки попросту швидше розвиваються в інших областях. Одна дитина може швидко освоювати велику моторику (ходити, кидати м'яч), інша – дрібну (грати пазлами, сортерами, вкладишами), третя – швидко вчиться говорити і т.д.

Найкраще, що ви можете зробити, як батьки – не тиснути на малюка і дати йому розвиватися в своєму темпі, досягаючи всіх цих успіхів самостійно, працюючи над ними щодня. Тим не менш, ви можете допомогти дитині сфокусуватися на досягненні певних цілей, підказувати їй, куди витрачати свою енергію. Але ні в якому разі не змушуйте дитину, адже це може принести більше шкоди, ніж користі, і ще сильніше віддалити малюка від мети. Ну а якщо ви боїтеся, що у дитини проблеми в розвитку, покажіть її педіатру.

Споживаємо багато білка

Думаєте про те, якою має бути зараз дієта малюка і які продукти для неї найбільш корисні? Білки – одна з найважливіших складових дитячої дієти. Червоне м'ясо – прекрасне джерело білка, але ви можете включити в раціон крихітки й інші продукти, багаті ним: м'ясо птиці (без шкірки), яйця (тільки жовток через ризик виникнення алергії), квасолю, горошок тощо. Ці продукти відрізняються високим вмістом білка, при цьому низьким – холестерину і жирів.

Мама

Чи повинні ми відразу завести другу дитину?

З наближенням першого дня народження свого малюка ви можете часто замислюватися над тим, коли краще заводити другу дитину. Деякі батьки намагаються зробити різницю у віці мінімальною, в той час як інші, навпаки, воліють почекати довше.

Ви можете довго зважувати всі «за» і «проти». Але гарні новини полягають в тому, що стосовно розвитку дітей, вчені не довели вплив на нього різниці у віці, і ідеальної різниці немає. Тому ви можете планувати другу вагітність на власний розсуд. Єдине, що радять лікарі – зачекати, поки дитині не виповниться рік, щоб ваш організм міг повністю відновитися після попередньої вагітності.

Якщо ви думаєте про розширення своєї сім'ї, але не впевнені, коли саме хочете почати «працювати» над наступною дитиною, подумайте про це разом з партнером і врахуйте безліч факторів, перш ніж приймати рішення. Для початку згадайте, як це було по початку – безсонні ночі, постійні зміни підгузників, нічні годування і т.д. Чи зможете ви ще раз пройти через це, особливо враховуючи, що вдома буде ще одна маленька дитина? Можливо, ви вирішите зачекати, поки старша дитина піде до школи.

Жінкам також потрібно враховувати стан свого тіла – чи готові ви пройти через другу вагітність? Піклуватися про малюка, в той час як вас нудить вранці, а животик росте, і з ним стає важче з кожним днем – не найпростіше. Можливо, вам знадобиться більше допомоги, ніж минулого разу. З іншого боку, маленька різниця у віці між дітками означає, що ви можете не продавати речі від першої дитини, так як вони незабаром знадобляться другій.

Але, що б ви не вирішили, пам'ятайте, що немає правильної різниці у віці, яка краща за інші, тому тут ви повинні зважити всі «за» і «проти» і вчинити так, як вважаєте за потрібне.

Розвиток дитини

Ніколи не пізно навчити малюка жертвувати свої речі іншим. Старі іграшки, книги, які стали не цікавими – все це може збиратися і довго лежати в коробці. Розкажіть дитині, що ці речі можна віддати діткам з притулку, малозабезпеченим сім'ям і т.д .; що комусь вони потрібніші, і що робити пожертвування – це хороший вчинок.

Поради

Підтримуємо порядок в дитячих іграшках

Ми вже говорили про іграшки, які напевно заполонили весь ваш будинок і кожен його куточок, зараз же поговоримо про те, як привести все це в порядок.

Ящики і контейнери

Один великий ящик для іграшок – ніби бездонна прірва: іграшки, які потраплять на його дно, навряд чи будуть діставатися знову. Враховуючи це, краще розкласти іграшки по декількох маленьких контейнерах – з ними вам буде простіше організувати порядок в іграшках, а також набагато легше дістати будь-яку з них. Використовуйте кілька невеликих ящиків для іграшок, щоб відсортувати їх: машинки – в одному, м'ячики – в іншому, пазли і сортери – третьому, м'які іграшки – у четвертому і т.д. Знайдіть окреме місце і для музичних іграшок.

Постарайтеся організувати всі іграшки так, щоб їх прибирання стало максимально простим і швидким. Наклейте ярлички на контейнери, щоб не тільки ви, але і доглядальниця, або тато, або родичі, які приходять в гості, могли швидко знайти потрібну дитині іграшку.

Міняйте іграшки

Іграшки можуть швидко набридати дитині. Щоб кожен раз не витрачатися на нову іграшку, просто ховайте ті, що набридли, на пару тижнів або місяць, потім діставайте знову, а ті, якими грав малюк, ховайте.

Забезпечте швидкий доступ до іграшок

Якщо ящики з іграшками будуть розташовані низько, це дасть вашій дитині більше свободи і незалежності, адже вона сама зможе вибирати і діставати потрібну іграшку. Крім того, в цьому випадку ви зможете почати її вчити самостійно прибирати за собою іграшки.

Облаштуйте і місце без іграшок

Облаштуйте в дитячій кімнаті тихий куточок без іграшок. Це може бути навіть килимок, постелена ковдра або м'яке крісло. Поряд покладіть книги – це буде місце, в якому дитина може заспокоїтися від гри і тихенько відпочити.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!

Розвиток дитини по тижнях: сорок четвертий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що вашому малюкові вже майже рік? За останні 10 місяців у вас відбулося стільки змін! Тоді дитина повністю залежала від вас, тепер же вона може пересуватися самостійно, говорити пару слівець або, принаймні, знайшла свій спосіб спілкуватися з дорослими. Іншими словами, крихітка стає все більш і більш незалежною людиною з кожним днем.