Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: четвертий тиждень вагітності

Четвертий тиждень вагітності: ембріон
 

Ембріон

Ваша дитинка зростом уже цілий міліметр. Вона ділиться дуже швидко і вже стає маленьким ембріончиком, як його в книжках малюють. Молодий ембріон дуже зайнятий створенням плаценти і пуповини, а потім спинного мозку, а потім і головного мозку. А через тиждень почнеться робота над органами шлунково-кишкового тракту.

Тим часом, інша група клітин знаходиться в процесі створення амніони (тонкої, але щільної оболонки навколо зародка, у ній містяться плідна , або амніонічна рідина, яка має в собі органічні сполуки – білки, цукри, гормони та неорганічні солі, амніона захищає дитину від висихання та механічних пошкоджень). Поряд з плодом є порожнини, заповнені амніонічною рідиною. А мембрана, амніона, охоплює плід і рідину. Навколо амніони обернена ще одна мембрана, то хоріон. З поверхні хоріону тягнуться спеціальні судини, через які дитина підключена до маминого кровообігу. Коли ваша дитина народиться, внутрішня і зовнішня мембрани будуть майже торкатися одна одної.

Якщо ви чекаєте на двійнят, можуть бути два ембріони (з двох запліднених яйцеклітин), кожен із своїми власними амніоном та хоріоном. Або якщо ви вагітні однояйцевими близнюками, вони можуть поділитися однією парою мембран на двох. Це так, коли ділення починається після восьмого дня. Хоча таке трапляється рідко. Частіше за всього ембріон починає ділитися між третім і восьмим днем після запліднення. У цьому випадку ембріони матимуть свої власні амніони, але будуть ділитися зовнішньою мембраною. Якщо ділення починається протягом 3 днів після запліднення, кожен ембріон матиме свою власну амніону, хоріона і плаценти. Таким чином, діти будуть дзеркальним відображенням один одного. І звичайно, близнюки, які розвиваються з однієї яйцеклітини, завжди будуть або 2 хлопчики, або 2 дівчинки.

Вагітна мама

Через декілька днів напруженості і запізнення з вашою менструацією, деякі нові відчуття може дати вам натяк на те, що ви можете бути вагітна. Хоч ви це вже, напевно, помітили?

  • Відчуття у грудях змінюються, щось схоже ви переживаєте напередодні менструації, але зараз відчуття трохи більш інтенсивне. Груди можуть здаватися важкими, горіти, стати чутливими, чи може відчуватися просто якийсь дискомфорт.

  • Вас може трохи нудити (а може, й не трохи); трохи інакше, ніж коли ви хворіли на грип. Вас може нудити тільки в першій половині дня, а може й постійно.

  • Тяжкість у шлунку, відчуття втоми, дивний стан - ви такого раніше ніколи не відчували.

  • Ви легко роздратовуєтеся

  • Вам треба частіше відвідувати ванну кімнату

  • Червоніють долоні

  • Більше вагінальних виділень

  • Можливо, ви навіть… почнете хропіти. Та не хвилюйтеся, це лише через те, що у носі трохи напухла слизова оболонка.

  • Ваше обличчя стало трохи більш округлим

    У вас можуть виникнути або всі ці дискомфортні відчуття або жодне.
    Але це - додаткові ознаки того, що менструація не просто затримується. Можна зробити тест на вагітність, але ви могли б почекати ще декілька днів. Тим часом, ви ламаєте голову над тим, як і коли поділитися цікавою новиною з партнером. А що подумають батьки з приводу того, що стануть дідусем та бабусею?

    Брат / Сестра

    Мама не чомусь не снідає з вами. Вона навіть не прийшла зробити бутерброди, а просто лежить у ліжку з чашкою чаю та крекером. У неї грип? Вона захворіла? Це не справедливо, чому вона не займається вами, ось відмовилась везти до школи! Так, учора вас підвіз тато, це цікаво та незвично, але чому? Щось відбувається?

    Це те, що ви почули від своїх дітей, чи не так?

    Тим часом, хлоп´ята мріють про нового братика або сестру. Кінець-кінцем, їм буде цікаво! Це буде класно – доглядати за малюком та вчити його всьому на світі. Ви вже дорослі. Можливо, ви навіть колись пропустите школу чи дитсадок, щоб допомогти мамі.

    Як тільки ви вирішите сказати своїм дітям, що у вас буде ще одна дитина, може бути спокуса пояснити їм деякі симптоми вагітності. Та діти можуть це зрозуміти так: мама хворіє через малюка та відчувати ворожість до нього. Після того, як дитина народиться, вони можуть не любити її так сильно, як могли б, через те, що через малюка мама почувалася погано та не грала з ними.
    Ви можете сказати так: «У мене є деякі нові гормони (хімічні речовини) в тілі, через які я відчуваю себе не дуже добре». Так дітям буде простіше зрозуміти, що відбувається.

    * підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

    Попередній тиждень Наступний тиждень


    (За матеріалами 3D Pegnancy)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    Як підготувати малюка до появи другої дитини

    Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

    Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

    Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

    6 причин полюбити свою літню вагітність

    Нестерпна спека, скажена пітливість і постійно набряклі щиколотки – мало хто здатний насолоджуватися своєю вагітністю влітку. Тим не менш, очікування малюка – це вже величезна радість, і якщо зосередитися на хорошому, можна помітити чимало переваг саме літньої вагітності. За що її любити? – Подумайте самі…

    Як навчитися отримувати задоволення від виснажливої ролі батьків (частина 1)

    Коли ми дивимося на рекламні ролики підгузків (і, можливо, на якусь «зразкову» маму на ігровому майданчику), складається враження, що батьківство – це найблаженніший досвід і єдине справжнє щастя, яке може статися з нами. Наче воно наповнене дитячими посмішками, перемогами у шкільних конкурсах та прекрасними новими досягненнями, якими малюк просто тішить регулярно.