Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: дев´ятнадцятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: дев´ятнадцятий тиждень
 

Дитина

Ваш малюк росте і міцнішає, і спить все менше! На цьому етапі важливо розуміти, що для дитини зараз не так важливо, коли спати (навіть якщо ви б хотіли, щоб це відбувалося вночі), але вона повинна спати в середньому від 11 до 14 годин на добу.



Чи настав уже час для чашки-непроливайки?

Чашки-непроливайки – найкращий спосіб для вашого малюка почати переходити від грудного вигодовування або пляшечки до справжньої чашки. У цьому віці у дитини вже достатньо навичок для того, щоб тримати в руках і пити з чашки-непроливайки, однак зі звичайною чашкою вона поки що не впорається. Нижче ми пропонуємо кілька порад, які допоможуть дитині швидше навчитися користуватися чашкою-непроливайкою.

• Перша чашка-непроливайка вашого малюка повинна мати м'який гумовий носик. По відчуттю він буде найбільш схожим на сосок або соску пляшечки, до якої він звик.

• Вмочіть носик чашки в грудне молоко або суміш, якої годуєте дитину.

• Піднесіть чашку до рота малюка, щоб він почав пити, або спробуйте торкнутися кінчиком носика на кришці губ дитини, щоб стимулювати її смоктальний рефлекс.

• Будьте терплячі. Нічого страшного, якщо дитина не хоче відразу ж брати чашку. Перші кілька ваших спроб будуть схожі більше на гру, ніж на пиття. Дайте малюкові час, і одного разу він просто візьме свою чашечку ручкою!

Будьте обережні...

Як тільки ваш малюк навчиться пити з чашки-непроливайки, вам потрібно буде стежити:

• Щоб дитина ніколи не брала чашку-непроливайку з собою в ліжечко і не смоктала її годинами, коли в ній налитий солодкий сік або молоко. Постійний вплив цукру може привести до захворювань зубів і порожнини рота.

• У важкодоступних місцях чашки може утворюватися цвіль (наприклад, на носику або клапані, закрутці зсередини). По можливості намагайтеся вимивати чашку відразу ж після того, як дитина закінчила з неї пити.

• Намагайтеся не давати кожен день пити дитині сік або молоко з чашки-непроливайки. І пам'ятайте: ніякого коров'ячого молока і цитрусових соків до того, як малюку виповниться рік! А коли дитина почне пити коров'яче молоко, їй можна буде пити його не більше 680 грамів на день.

Мама

Побалуйте себе манікюром і педикюром – в домашніх умовах або в салоні. Навіть якщо ви зазвичай не фарбуєте нігті, ви здивуєтеся, скільки задоволення вам доставить ця процедура. Ви безумовно цього заслужили!

Розвиток дитини

Так як ваш малюк все краще контролює голову і шию, йому дуже сподобається можливість побачити більше. Постарайтеся ставити стільчик для годування ближче до вікна, а також частіше підносьте дитину до вікон, розглядайте все, що робиться на вулиці, і обговорюйте це з малюком.

Поради

Причини появи і лікування вушних інфекцій у малюків

Якщо ваш мирно сплячий малюк раптово прокидається і починає кричати, ви напевно відразу не можете зрозуміти, що трапилося. Однією з причин такого різкого пробудження може бути вушна інфекція – дуже поширена проблема серед немовлят.

На жаль, навіть досі вушка малюка не розвинулися до кінця. Канали в них ще настільки маленькі, що такі проблеми, як пробки або рефлюкс, можуть стати причиною скупчення в них рідини, що і призводить до появи інфекції. Немовлята, які страждають від алергії або рефлюксу, а також ті, кому регулярно дають пустушку, сильніше схильні до вушних інфекцій. Також у зоні ризику знаходяться дітки, поряд з якими курять, або яких годують з пляшечки в лежачому положенні. Якщо вам вдасться уникнути всіх цих факторів ризику, то до лікаря ви будете навідуватися набагато рідше.

Часто вушні інфекції у малюків можуть проходити і без діагностики та лікування. Але, якщо ваша дитина відчуває біль чи дискомфорт, як правило, для лікування інфекції прописують антибіотики (вони швидко приносять полегшення). У будь-якому випадку, краще відразу ж звернутися до лікаря, який швидко діагностує захворювання і вилікує вушка вашого малюка.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!