Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: двадцять четвертий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: двадцять четвертий тиждень
 

Дитина

Головний етап розвитку дитини на цьому тижні – зубки! Чи можете ви в це повірити? Якщо ви досі їх не побачили, то дуже скоро помітите, як вони прорізуються крізь маленькі ясна малюка. Звичайно ж, вам важливо знати, чого варто очікувати в період прорізування зубів, що ви можете зробити, щоб полегшити цей процес для вас і крихітки.



Як правило, першими з'являються центральні різці на нижній щелепі (два передніх нижніх зуба), через місяць-два прорізуються центральні і бічні різці на верхній щелепі (чотири передніх верхніх зуба).

Головними ознаками прорізування зубів є посилене слиновиділення і постійне жування чогось (наприклад, м'якої іграшки). Деяким батькам щастить, і цей процес у їхнього малюка відбувається безболісно. Буває й так, що дитина тільки іноді відчуває себе роздратованою. Але у більшості діток процес прорізування зубів протікає більш проблематично: у них може спостерігатися роздратованість протягом кількох тижнів і навіть порушення режиму сну і харчування. Також під час прорізування зубів температура тіла дитини може бути трохи підвищена, але не бути занадто високою. Якщо вам здається, що малюк постійно відчуває себе некомфортно, якщо у нього занадто піднімається температура або спостерігаються інші неприємні симптоми, ви повинні обов'язково звернутися до лікаря.

Коли у дитини ріжуться зубки...

Ви повинні підтирати слину з дитячого обличчя, адже через неї можуть з'явитися неприємні висипання на обличчі малюка. А підтримуючи сухість шкіри обличчя дитини, ви зможете уникнути цієї неприємності. Також почніть користуватися нагрудниками – так ви зможете зберегти сухим і одяг малюка.

Дайте дитині щось пожувати. Звичайно ж, найкраще скористатися спеціально призначеними для цього гумовими кільцями. Щоб зменшити біль, ви можете купити іграшки «погризушки» з охолоджувальною рідиною. Якщо такої іграшки під рукою немає, зробіть її самі: покладіть чисту вологу ганчірку в морозилку на півгодини, потім дайте дитині погризти.

Гігієна дитячих зубів

Незважаючи на те, що молочні зубки дитини все одно випадуть, дуже важливо ретельно про них піклуватися. Руйнування і дірки в молочних зубах не тільки супроводжуються зубним болем, а й можуть стати причиною передчасного випадіння зубів. Якщо таке станеться, зуби, що залишилися, почнуть зрушуватися, щоб заповнити порожнини, а коли молочні зуби зміняться корінними, вони так і залишаться кривими.

Що стосується зубної гігієни немовляти, потрібно розуміти, що почати доглядати за порожниною рота малюка необхідно ще до того, як з'являться перші зубки (якщо ви досі не почали цього робити, не турбуйтеся). Ви повинні кожен день протирати чистою вологою ганчірочкою ясна дитини або чистити їх за допомогою м'якої зубної щітки для немовлят (без зубної пласти). Коли прорізатиметься перший зуб, його необхідно ніжно чистити тільки водою. А зубною пастою можна починати користуватися тільки тоді, коли дитина зможе її випльовувати, тому що з'їдання великої кількості фтору шкідливо для дитячого організму.

Також переконайтеся, що ви не укладаєте малюка спати з пляшкою молока або соку – це неодмінно призведе до руйнування зубів.

Мама

Ви закинули свої тренування? Змініть режим або вид занять – тим самим ви зможете поліпшити свій і фізичний, і моральний стан. Іноді невелика зміна в тренуваннях – це все, що потрібно, щоб скинути останні пару зайвих кілограм. Спробуйте перейти на щось новеньке – йогу, пілатес, зумбу...

Розвиток дитини

Зараз вашому малюкові неодмінно сподобаються стрибунки і всі вправи на них. Купуючи стрибунки, переконайтеся в їх міцності та надійності, щоб убезпечити дитину від падінь і травм.

Поради

Ведення першого прикорму

Ви могли помітити, що коли ви їсте, ваш малюк з цікавістю спостерігає за процесом. Він навіть може хапати продукти та імітувати вашу міміку, коли ви відкушує або жуєте їжу. Таким чином дитина готується до введення «дорослої» їжі в її раціон.

Введення прикорму буде більш успішним, якщо ви спочатку будете годувати малюка. Звучить дивно? Навчитися їсти – непросте завдання, і після більшості перших спроб їжа буде де завгодно, тільки не в дитячому ротику. А якщо дитина дійсно голодна, її це буде сильно засмучувати.

Спробуйте вводити тверду їжу в раціон дитини вранці, незадовго після того, як погодуєте її грудьми або з пляшечки. Ваша дитина не буде занадто голодна, тому її буде набагато простіше зацікавити цією новою грою. Ще один плюс введення нових продуктів в дитячий раціон вранці – це те, що ви зможете відслідковувати всі можливі реакції організму на нову їжу. Вводьте нові продукти по одному, даючи кожному з них 3-4 дні до того, як введете наступний. Так, у разі неприємних реакцій дитячого організму на нову їжу (алергія, проблеми зі «стільцем»), вам буде простіше відстежити, який саме продукт став їх причиною.

Починайте потихеньку. Ви даєте малюку пробувати нову їжу, абсолютно незвичну для нього. Тут ваша мета – не дати дитині з'їсти певну кількість калорій або об'єм їжі, а навчити її їсти нову «дорослу» їжу. Зараз – це тільки практика.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!