Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: одинадцятий тиждень вагітності

Одинадцятий тиждень вагітності: плід
 

Плід

Лише за тиждень вага твоєї дитини збільшилась вдвічі, вона виросла на цілий сантиметр і ріст продовжується. Усі її внутрішні органи потрошку ростуть. Уже зараз вона має шию, що дозволяє піднімати голівку. Малюк уже трохи рухається, та ти ще не можеш цього відчути. Серце уже сформовано повністю, так що кров може циркулювати тілом.

З цього тижня можливість патології у розвитку плоду зменшується, адже після формування основних органів і систем дитина стає не такою чутливою до впливу ззовні. Голова все ще непропорційно велика - вона приблизно такого ж розміру, як і тулуб з ніжками. Очі повністю сформовані, включаючи білок, райдужну оболонку та зіниці. Та до шостого місяця вони залишатимуться закритими, тільки тоді дитина почне кліпати. Усе одно дитині не потрібно зараз нічого бачити: у матці темно. Єдине, що вона робить - це росте та спокійнісінько плаває у навколоплідних водах.
Мембрану, у якій знаходиться дитина, можна порівняти з кулькою, надутою протягом усієї вагітності та у якій дитина плаває в амніотичній рідині і де вона може вільно рости.
Мембрана формує буфер, який охороняє твою дитину від грубих пошкоджень. Раціон, багатий білками допоможуть тобі створити навколо дитини сильну, здорову мембрану.

Пуповина в нашій культурі символізує тісний зв´язок матері та дитини. У багатьох західних країнах татові часто надається почесне право перерізати пуповину новонародженої дитини.

Майбутня мама

Вагітність створює багато справ, які мають бути зроблені. Жіноча консультація, лікарі, обстеження... Найчастіше, перше призначення до лікаря припадає на 10-12 тиждень. Дуже важливо, щоб ти комфортно та легко почувалася зі своїм лікарем, ти маєш бути на 100 відсотків упевнена, що на нього можна покластися як на професіонала, він не залякує тебе можливими (!), а не реальними патологіями, не призначає забагато ліків, не продає тобі ніякі ліки, не призначає медикаменти, які ти не можеш знайти в жодній аптеці і головне - після візиту до свого лікаря ти почуваєшся краще, ніж до нього. Лікар має вселяти в тебе впевненість, що все буде добре (навіть якщо на даному етапі вагітності наявні деякі проблеми). Якщо лікар не відповідає хоч одному з цих критеріїв (особливо - останньому), то ти можеш бути впевнена, що потрібен новий лікар. Довіряй своїй інтуіції і не слухай нікого - це твоя дитина, твоя вагітність і ти нікому не даш собі її зіпсувати.

Адже правильно підібраний лікар зможе надати тобі величезну підтримку та допомогу.

Ти маєш повідомити свого лікаря про всі особливості свого родовіду: наприклад, чи не хворі хто на діабет. Так він зможе скласти для тебе правильну дієту. Та лікар , скоріш за все, сам поставить тобі запитання про те, чим ти хворіла, чи були викидні, про статеве життя і таке інше. Найцікавіше, коли ти зможеш побачити свою дитину за допомогю ультразвукового обстеження.

* підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

Попередній тиждень Наступний тиждень


(За матеріалами 3D Pegnancy)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як підготувати малюка до появи другої дитини

Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

6 причин полюбити свою літню вагітність

Нестерпна спека, скажена пітливість і постійно набряклі щиколотки – мало хто здатний насолоджуватися своєю вагітністю влітку. Тим не менш, очікування малюка – це вже величезна радість, і якщо зосередитися на хорошому, можна помітити чимало переваг саме літньої вагітності. За що її любити? – Подумайте самі…

Як навчитися отримувати задоволення від виснажливої ролі батьків (частина 1)

Коли ми дивимося на рекламні ролики підгузків (і, можливо, на якусь «зразкову» маму на ігровому майданчику), складається враження, що батьківство – це найблаженніший досвід і єдине справжнє щастя, яке може статися з нами. Наче воно наповнене дитячими посмішками, перемогами у шкільних конкурсах та прекрасними новими досягненнями, якими малюк просто тішить регулярно.