Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: восьмий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: восьмий тиждень
 

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що вашому малюкові вже майже два місяці? За перші три місяці мозок дитини зросте приблизно на 5 см. Для діток такого віку ковтати повітря і пускати газики – це нормально. Але якщо газиків буде занадто багато, це принесе багато проблем і вам, і малюкові. Далі ми дамо вам кілька простих порад, які допоможуть дитині ковтати менше повітря і випускати більше.



• Якщо ви годуєте дитину з пляшечки, то переконайтеся, що її губки щільно прилягають до товстої основи соски, а не до її кінчика.

• Пляшку потрібно давати під кутом 45 градусів, щоб повітря відійшло від соски.

• Спробуйте скористатися м'якими пляшечками для годування, які складаються в міру випорожнення.

• Якщо ви годуєте грудьми, переконайтеся, що губки малюка щільно прилягають до ареоли, а не тільки до соска.

• Годуйте дитину меншими порціями, але частіше.

• Після годування тримайте малюка під кутом 45 градусів або ще вертикальніше протягом півгодини.

• Допоможіть малюкові відригнути до і після годування. Якщо ви годуєте грудьми, нехай вона відригує і переходячи до другої циці.

• Масажуйте дитячий животик м'якими хлопочками в напрямку за годинниковою стрілкою.

Якщо, незважаючи на ваші старання, у малюка все ще залишаються проблеми з газиками, спробуйте скористатися дитячими краплями від газиків . Вони досить безпечні для того, щоб їх можна було давати крихті після кожного годування, і відмінно допомагають в даному випадку. Звичайно, перш ніж давати малюкові будь-які медикаменти, вам необхідно проконсультуватися з педіатром. Читайте дуже уважно листок-вкладиш до препарату, щоб дати дитині правильне дозування.

Мама

Якщо зараз ви відчуваєте ще сильніший стрес, ніж зазвичай, дайте собі відпочити. Постарайтеся знайти можливість проводити хоча б одну годину на день без своєї дитини, навіть якщо в цей час ви просто будете лежати у ванній або читати улюблену книгу у своїй кімнаті. Також можна пошукати допомоги в групі для молодих батьків. Якщо ж у вашому місті такої немає, намагайтеся регулярно спілкуватися хоча б по Інтернету з друзями та іншими батьками, відмінною ідеєю стануть форуми для матусь.

З тих пір, як малюк вперше з'явився у вас вдома, багато що змінилося. Можливо, ви постійно фотографуєте дитину або ведете щоденник всіх її досягнень. Це потрібно робити обов'язково, адже всі ці моменти такі швидкоплинні!

Розвиток дитини

Дитину рекомендується викладати на животик, щоб зміцнити м'язи її шиї і тулуба, а також уникнути появи плоских ділянок через постійне лежання на спині. Зараз продається безліч іграшок, здатних розважити малюка під час викладання на животик. Але у вас немає необхідності купувати їх – якщо ви ляжете на спину і покладете дитину на свої груди, вам легко буде розважити її. Крім того, їй доведеться піднімати голову, щоб побачити ваше обличчя.

Якщо ви будете опускатися до дитини на підлогу під час викладання її на животик, їй також буде набагато цікавіше. Якщо ж вона починає нервувати всього через хвилину, проведену на животику, не переживайте. У такому випадку намагайтеся викладати малюка кілька разів на день, і ви відразу побачите, як він міцнішає з кожним днем «тренувань».

Поради

Сумка для підгузників: що взяти з собою

Зараз ви вже вибираєтесь з дитиною з дому, ходите гуляти. Багато мам помічають, що на збори йде стільки ж (якщо не більше) часу, як і на саму прогулянку. Тому завжди зібрана сумка для підгузків допоможе вам заощадити купу часу.

На звичайний день в сумці для підгузників мають бути:

• Підгузки і серветки – з розрахунку один підгузник на кожні дві години прогулянки, плюс пара запасних.

• Дезінфікуюча рідина для рук – для того, щоб витерти руки до і після зміни підгузника, а також, можливо, витерти поверхню, на яку ви покладете малюка.

• Пляшечки й суміші для годування, якщо малюк на штучному вигодовуванні, або фартух для годування грудьми, якщо малюк на грудному вигодовуванні.

• Серветки для зригування.

• Пляшка води – вона може знадобитися не тільки малюкові, але і вам.

• Змінний одяг для малюка. Аварії з підгузками можуть траплятися в будь-який момент, тому візьміть з собою декілька простих запасних речей для дитини.

Ці речі також добре, щоб були у вашій сумці, якщо в ній залишилося місце:

• Пакетики для використаних підгузків на випадок, якщо поблизу не буде урни. Також вони будуть корисні, якщо вам доведеться нести додому забруднені речі (коли підгузник не впорався).

• Крем для підгузників, тальк.

• Кілька іграшок, носочки, плед, соска-пустушка. Соски часто падають на підлогу, тому добре б мати при собі більше однієї.

• Всі необхідні малюкові медикаменти, які можуть знадобитися в будь-який момент.

Для довгих прогулянок або поїздок також добре мати в сумці:

• Змінний одяг для себе – на випадок, якщо ви забруднилися під час зміни підгузника.

• Слінг або іншу переноску.

• Запасні пляшечки – по кількості годувань, плюс одна.

Звичайно, з часом цей список буде змінюватися і доповнюватися. Наприклад , коли ви почнете вводити в раціон дитини каші і пюре, вам знадобиться ложка і нагрудник. А також завжди беріть з собою контактні дані свого педіатра, адже від неприємностей ніхто не застрахований.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!