Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень
 

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.



Оволодіння мовою

Щотижня крихітка робить і нові успіхи в спілкуванні. Першими словами малюка, швидше за все, були «мама» і «тато», але у віці 46 тижнів у його словнику вже може бути до 5 різних слів! Звичайно, ці слова можуть бути зрозумілі тільки його батькам, для інших же дорослих їх значення не буде очевидним. Щоб допомогти дитині навчитися говорити зрозуміло для всіх, ви повинні стимулювати її мовленнєвий розвиток. Ось, що ви можете зробити...

Гра в назви – протягом дня називайте всі предмети, з якими взаємодієте ви і ваш малюк.

Учіть дитину новим поняттям. Піднімайте і опускайте малюка, коментуючи «вгору і вниз» - це прекрасний спосіб навчити малюка новим поняттям. За допомогою предметів, наявних у вас вдома, ви можете навчити дитину й іншим поняттям: сухий і мокрий, всередині і зовні, гарячий і холодний.

Поясніть причину і наслідок. Поняття дії та наслідку допоможе вашому малюкові у вивченні мови. Протягом дня розповідайте йому, чому трапляються ті чи інші речі, або чому ви робите певні речі. Наприклад, «Час купатися, то ж ти будеш чистенький» або «Я ставлю вечерю в духовку, то ж скоро вона приготується».

Не розмовляйте по-дитячому. Ви не повинні виправляти дитину, коли вона говорить по-дитячому, але дуже важливо, щоб ви самі так не говорили, тому що крихітка буде заучувати слова, копіюючи вашу мову.

Будьте гарним слухачем. Незважаючи на те, що малюк поки тільки лепече, йому дуже важливо розуміти, що коли він говорить, ви слухаєте. Заохочуйте ці спроби говорити, вставляючи прості фрази, які говорять про те, що ви слухаєте, наприклад: «Правда ?!» або «І не квжи...». Ці фрази допоможуть дитині відчути себе зрозумілою. Якщо ви бачите, що вона намагається вас про щось попросити, а ви не впевнені, що саме, почніть перераховувати все, що на вашу думку їй зараз може бути потрібно: пляшечка, іграшка, чистий підгузник і т.д. Перебираючи варіанти, ви обов'язково отримаєте підтвердження правильної відповіді у формі посмішки. Це перші кроки до ефективної комунікації.

Рахуйте, коли можете. Звичайно, ще пройде час до того, як малюк навчиться рахувати до 10, але з цифрами його можна знайомити вже зараз! Показуйте йому цифри протягом дня – рахуйте, скільки іграшок ви прибрали на місце, скільки шматочків їжі на дитячій тарілці, скільки тварин на картинці в книзі і т.д. Ви знайдете безліч можливостей познайомити малюка з цифрами протягом кожного, навіть самого звичайного, дня.

Так само як і з ходьбою, говорити кожна дитина навчається в свій час. Постарайтеся не порівнювати свого малюка і його успіхи у вивченні мови з іншими дітками такого ж віку. Якщо ж ви турбуєтеся, ви завжди можете поговорити зі своїм педіатром.

Мама

Ви оптиміст? Якщо ні, спробуйте стати ним! Оптимізм – ефективний захист від негативних впливів тривоги і стресу. Коли трапляється щось непередбачене, те, як ви на це реагуєте, може визначити, як пройде день, що залишився – приємно чи жахливо. Маючи і підтримуючи позитивне ставлення до світу, ви будете набагато краще справлятися зі стресом, а оточуючі вас люди будуть набагато щасливішими.

Розвиток дитини

Речі, які відкриваються і закриваються, такі цікаві! Двері, шафки, ящики та коробки – стільки можливостей для ігор. Щоб уникнути неприємностей з прищепленими пальчиками, обзаведіться іграшками зі схожими функціями.

Наприклад, деякі книги і пазли оснащені маленькими «віконцями», відкривши які, можна побачити картинку всередині. Цікавими малюкові будуть і прості коробки з кришками, особливо, якщо в них проробити дверцята, які можна відкривати і закривати. А якщо зробити з коробки будиночок з вікнами і дверима, в який можна складати іграшки, відкривши кришку зверху, крихітка буде в захваті.

Поради

Перший день народження – важлива подія для вас і вашого малюка, яку ви напевно захочете класно відсвяткувати. Ви напевно вже думали про те, як це зробити. Ви можете відсвяткувати перший день народження крихітки в тісному сімейному колі або запросити всіх своїх друзів, щоб поділитися з ними такою радістю. В будь-якому разі, плануйте цей день з думкою про малюка, який і є винуватцем торжества.

Ви знаєте характер своєї дитини. Якщо вона товариська, весела вечірка напевно їй сподобається. Якщо ж вона досі не любить незнайомців, нервує і вередує, краще зберіть тільки найближчих родичів.

Не пропустіть щастя святкування першої річниці дитини, зациклившись на організації вечірки. Вам не потрібно багато готувати, самостійно пекти торт, робити запрошення і весь декор своїми руками, хіба що ви настільки щасливі, що без цього не можете. Але якщо ви втомилися від організації свята і нічого не встигаєте, попросіть родичів і друзів допомогти з покупками, готуванням, прикрашанням будинку. І не варто дуже старатися, все одно вся увага на святі буде прикута до вашого малюка. Головне, переконайтеся, що ви спланували вечірку так, що зможете і самі нею насолодитися не менше, ніж крихітка.

Почніть традицію. Згадайте, що вам подобалося в святах, коли ви були дитиною, або запозичте ідеї у друзів. Це може бути особлива страва, яку мама готувала на кожен ваш день народження, пісеньки, які ви співали всією сім'єю, оригінальний спосіб вручення подарунка – що завгодно!

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!

Розвиток дитини по тижнях: сорок четвертий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що вашому малюкові вже майже рік? За останні 10 місяців у вас відбулося стільки змін! Тоді дитина повністю залежала від вас, тепер же вона може пересуватися самостійно, говорити пару слівець або, принаймні, знайшла свій спосіб спілкуватися з дорослими. Іншими словами, крихітка стає все більш і більш незалежною людиною з кожним днем.