Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: тридцять п´ятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: тридцять п´ятий тиждень
 

Дитина

Тільки уявіть, як багато досягнень зробив ваш малюк з тих пір, як ви повернулися з ним з пологового будинку! Трохи більше восьми місяців тому він практично весь день проводив у сні, а зараз укласти його спати вдень або вночі не так вже й просто. Коли він не спить, його ставлення буквально до всього (подобається/не подобається) стає все більш явним з кожним днем. І так як дитина розвивається як особистість, прояви її незалежності не змусять себе чекати. Так, вже зараз вона може розуміти слово «Ні», але не завжди слухатися, коли ви щось забороняєте.



У віці 35 тижнів малюк вже напевно знає, як дістатися куди завгодно і до чого завгодно. Так, ходити дитина почне лише через пару місяців, але вже зараз вона активно повзає, пересувається на попі і, можливо навіть, встає на ніжки, тримаючись за щось. Також цілком імовірно, що малюк вже зараз почне пересуватися по кімнаті на ніжках, тримаючись за навколишні предмети і меблі. Тому не завадить ще раз переконатися, що ваш будинок все ще безпечний для крихітки.

Переконайтеся, що всі сумки і пакети не стоять на підлозі або поличках, куди може дістатися дитина. Не залишайте чашки з гарячими напоями, тарілки з їжею без нагляду, зберігайте посуд у місцях, недоступних для малюка і стежте, щоб в кімнаті не було мотлоху. За цим же попросіть стежити і гостей, коли вони до вас приходять.

Як дітки вивчають мову

З приводу того, як дітки освоюють мову, досі існують різні думки. Але відомо одне: ще до того, як малюк почне вимовляти усвідомлено свої перші слова, він активно розвиває свої лінгвістичні навички. Перший крок у вивченні мови – розуміння того, що говорять оточуючі. Іншими словами, розуміння приходить набагато раніше, ніж саме мовлення.

Спочатку слова для дитини звучать просто як набір звуків, потім вона починає розрізняти окремі звуки. У віці близько шести місяців ви могли помітити, що вона вже розуміє окремі слова, і найкращий приклад тут - її ім'я. Далі малюк починає розпізнавати все більше слів, особливо тих, які вживаються найчастіше (наприклад, мама, тато, імена братів і сестер і т.д.). Навчившись розуміти окремі слова, дитина починає відповідати на прості команди, такі як «Помахай бувай-бувай», «Поцілуй» або «Посміхнись».

Мама

Виховуємо дитину в чистоті

Ваші старання зберігати будинок в чистоті, коли там живе немовля, можуть бути марними і супроводжуватися неабияким стресом. Багато батьків з появою дитини не можуть підтримувати колишній порядок в будинку – таке відчуття, що присутність малюка постійно супроводжується хаосом. Насправді, вам просто не потрібно зараз прив'язуватися до тих стандартів чистоти, до яких ви звикли, і варто прийняти те, що дитина ще довго буде залишати за собою безлад. Просто постарайтеся його стримувати – наприклад, не давайте дитині за раз більше однієї-двох іграшок.

Дітки вчаться через взаємодію з навколишнім світом, тому не варто сильно обмежувати малюка в просторі, де він може грати і повзати. Однак деякі кімнати все ж можна закрити. Також вже зараз ви можете залучати дитину до прибирання. Звичайно, помічника з неї зараз не вийде, але ви можете після гри посадити її поруч і розповідати, що прибираєте іграшки та інший безлад, співати йому пісеньки і т.д. Так ви привчите малюка з самого раннього віку до того, що за собою треба прибирати.

Розвиток дитини

Коли дитина не плаче через прощання, їй напевно подобається махати «бувай-бувай». Нехай вона вчиться махати вдома, коли ви ховаєтеся, а потім показуєтеся знову, нехай махає всім перехожим на вулиці, вашим сусідам, знайомим і т.д.

Поради

Круп у дитини: позбавляємося від характерного кашлю

Ви могли помітити у малюка легку нежить, але не надати цьому значення в силу відсутності інших симптомів. І раптом ви прокидаєтеся від дивного звуку з дитячої кімнати – грубий, різкий кашель. Це круп – поширене вірусне захворювання дихальних шляхів у маленьких діток.

Круп – це вірусна інфекція, яка, як правило, супроводжується набряком дихальних шляхів, через що і з'являється характерний грубий кашель. Цей синдром може з'являтися раптово і найчастіше його симптоми посилюються вночі. Крім кашлю у дитини може з'являтися утруднене дихання.

Щоб полегшити симптоми, спробуйте зволожувати повітря, викупати дитину в гарячому душі з парою. Якщо на вулиці холодно, коротка прогулянка на вологому повітрі також може допомогти. Кожна з цих процедур повинна тривати не менше 10-20 хвилин. Швидше за все, після цього дитина почне заспокоюватися, трохи полегшиться дихання і ослабне кашель – можливо, малюк навіть зможе трішки відпочити. Як уже згадувалося, вночі симптоми можуть посилюватися, боротися з ними слід таким самим чином.

Якщо вам здається, що дитині стає тільки гірше, зверніться до лікаря. Можливо, їй необхідне медикаментозне лікування, щоб відкрити дихальні шляхи і дихати вільніше.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!