Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по місяцях: 10 місяць життя

Розвиток дитини по місяцях: 10 місяць життя
 

За десятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 450 г; збільшення в рості – 1,5 см.

Малюк вже не лише самостійно сидить, а й намагається стояти, тримаючись за опору, чи на короткий час відпускаючи її, ходить навколо стільця чи по периметру манежа, тримаючись за його бортики. Ті малюки, які освоїли повзання - активно вдосконалюють тут свої навики, починають долати перешкоди, намагаються кудись вилізти: беруть штурмом стільці, дивани і т. п.



Все частіше з Ваших уст лунає: "Не можна!", і це зрозуміло: дитина ще не розуміє багатьох речей, не боїться впасти, не знає, що можна обпекти пальчик, торкнувшись до гарячої духовки на кухні, або порізатись ножем. Ви ж намагаєтесь вберегти дитя від усіх цих небезпек, тому й забороняєте. Але, щоб не довелось тільки те й робити, що забороняти (це некорисно для психіки дитини), подумайте над облаштуванням "безпечної зони", де все «можна», і не страшно впасти, вдаритись, чи потягнути на себе щось важке. Це може виявитись не простою задачею, особливо, якщо квартира невеличка, і всі речі заховати важко, тим більше, малюків завжди цікавить саме те, що заборонено (природньо), завжди цікавіше за межами "безпечної зони", але, все ж, щось та й вдасться придумати: прибрати вазони (чи поставити їх вище, ніж може дістати маленький дослідник), переглянути вміст шухляд (улюблена місцинка), забрати з них гострі, дрібні, крихкі предмети, медикаменти і т. ін.

Зараз саме час навчити малюка таких понять, як "гаряче", "високо", "обережно", "небезпечно". Діти добре відчувають тон голосу, це допоможе виробити обережне відношення до потенційно небезпечних речей. Окрім відповідного тривожного тону, не ігноруйте пояснення, це дуже дієво! Звичайно, є такі ситуації, коли реагувати потрібно миттєво, без особливих пояснень (наприклад, коли дитя намагається зіскочити з крісла), та й не завжди в мами вистачає натхнення для роз'яснень, виникає спокуса виголосити авторитетне "Не можна!" і годі. Але завжди більшу користь приносить пояснення ситуації, її обґрунтування. Не варто думати, що дитина ще дуже мала і все одно нічого не зрозуміє - це помилкові міркування. Тому після того, як знімете маленького експериментатора з крісла, спокійно поясніть (присядьте біля дитини, аби Ваші очі були на рівні її очей), що стрибнувши з крісла, можна невдало приземлитись, вдаритись, буде боляче.

Якщо, все ж, доводиться забороняти, - добре було б запропонувати щось в замін. Дитина хоче малювати по книжечці - запропонуйте їй натомість аркуш паперу, малечі закортіло обривати листочки з фікуса - запропонуйте порвати стару газету. Та все ж, намагайтеся, щоб таких заборон було не надто багато (досягнути цього можна скориставшись нашими порадами щодо облаштування "безпечної зони", де все "можна". Важливо, щоб заборона була непорушною, а не, як часто буває. - мати щось забороняє – дитина влаштовує істерику, і мати змінює рішення. Будьте певні - взявши собі такий стиль виховання, без істерик надалі не обійтися, вони стануть способом маніпуляції. Те саме стосується і того випадку, коли мама забороняє, а бабуся чи тато - дозволяють, - такий варіант є неприпустимим. Ще один нюанс: те, що небезпечно лише для малюка, краще ліквідувати не словом "не можна", а застереженням і поясненням, як розповідалося вище. Адже якщо, наприклад, Ви забороняєте малечі торкатися до гострого ножа, але самі безпечно його берете (так само, як бабуся, тато і старша сестричка) - це може викликати недовіру дитини, заборона втратить цінність в очах малюка. Тому не забороняйте такі речі однозначним "ні", а поясніть, що саме маленьким дітям небезпечно доторкатися до гострого, адже можна поранитись.

Дитина вже вимовляє багато звуків, в тому числі перші слова, шляхом повторення подібних складів ("ма-ма", "ба-ба"), що дуже тішить батьків, але, як правило, це ще не осмислені слова. Малюк вже багато чого розуміє і добре володіє мовою жестів, що допомагає у спілкуванні з близькими.

Режим харчування малюка вже остаточно сформувався: зазвичай діти цього віку мають 5 прийомів їжі на день, хоча, деякі малята вже самостійно переходять на 4-разове харчування - це є цілком нормально, якщо дитя активне і бадьоре протягом дня, то не потребує додаткової їжі. Не намагайтеся нагодувати дитину насильно. Нехай ще одним аргументом для Вас буде той факт, що переїдання на першому році життя (особливо це стосується тих дітей, які знаходяться на штучному вигодовуванні), часто призводить в майбутньому до ожиріння та захворювань шлунково-кишкового тракту. Вашій дитині зараз потрібно близько 700-950 калорій на день (350-500 з них малеча отримує з грудним молоком, або сумішшю).

Маля все менше спить, більше часу проводить активно. В середньому сон триває 14-15 годин на добу (сумарно). Денний сон складається з 2 або 3 епізодів по 1,5-2,5 год., нічний триває 11-12 год. (цифри ці, звісно, відображають середні показники).

Щодо іграшок дитини, то поки ще діє принцип "не кількість, а якість". Зважено підходьте до вибору іграшок для крихітки, надавайте перевагу справді якісним і корисним для її розвитку. Добре, коли на іграшці зображене привітне личко, навіть якщо це машинка чи м'ячик, адже психологами доведено, що контакт "очі в очі" позитивно впливає на розвиток дитини.

Малюкам цього віку вже подобаються різні сортери, матрьошки, адже дуже цікаво класти менші предмети в більші, чи, наприклад, завантажувати маленькі машинки в кузов більшої, підбирати формочки, які потрапляють у сортер. Гра у м'ячик також стає актуальною, малюк вже може кинути Вам м'яч, або підштовхнути його, щоби він покотився по підлозі, що приносить йому купу радості. Ще одне дуже цікаве заняття - розглядати різні картинки, обов'язково із Вашими коментарями ("Це - собака, в неї є пухнастий хвостик, ось він, вушка, чуткий носик. Собака говорить: "Гав! Гав!") і т. д. Дуже цікаво, також, випробовувати, як звучить той чи інший предмет, вдаряючи по ньому. Особливо захоплююче грати в цю гру на кухні, з маминими каструлями: одна дзвенить гучніше, друга тихіше, інша взагалі глуха... А якщо вдарити оцією ложечкою?.. (Тим часом мама встигне приготувати щось таткові на вечерю ;) ).

Щодо занять гімнастикою, то зараз час підключати допоміжні предмети у щоденні комплекси: кільця, м'яч, трапецію чи ін. Для чого? Використовуючи, наприклад, кільця, Ви вже не триматимете дитя за ручки під час занять (наприклад, коли садите крихітку із положення лежачи), а пропонуєте їй вхопитися за кільця у Ваших руках, що сприяє зміцненню кистей рук та передплічь. М'ячик використовується для вправ, де малюк має щось відштовхнути, тренуючи тим самим свої ніжки. Вхопившись за надійно прикріплену (татом) заздалегідь трапецію, можна трішки повисіти (дорослий, звісно, страхує), це так весело! Окрім уже перелічених плюсів у тренуванні, нові предмети вносять свіжі враження для малюка під час занять фізкультурою.

Наприкінці десятого місяця життя малюк вміє:

• впевнено стояти, тримаючись за опору;

• ходити, тримаючись за опору, або при підтримці за ручки;

• робить спроби вставати із сидячого положення;

• невиразно вимовляти перші слова (це, зазвичай, ті слова, які складаються із однакових складів);

• обурюватись, якщо у нього відібрати іграшку, чи предмет, який зацікавив;

• плескати в долоньки на Ваше прохання («Тосі-Тосі»), або давати «Па-па» на прощання (чи виконувати інші прості рухи на прохання дорослого);

• розуміє слова «Не можна», «Дай це мені», «Візьми» (але не завжди їм підкоряється ;) );

• висловлює свої потреби і бажання вже не лише плачем;

• вправно володіє «пінцетним» захватом (бере навіть дрібні предмети великим та вказівним пальцями).

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по місяцях: 8 місяць життя

За восьмий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 550 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк вже може сісти без сторонньої допомоги і впевнено сидить з прямою спинкою, добре повзає (проте, не всі малята повзають, нехай Вас не лякає, якщо Ваша дитина відмовляється освоювати цей спосіб пересування, вона, швидше за все, зайнята зараз іншими тренуваннями: намагається встати, зробити перший крок). Наступна вершина, яку дитя наполегливо хоче підкорити - вміння стояти, ходити (перехід тіла у вертикальне положення). Деякі сміливці вже вирушають у перші подорожі по кімнаті, тримаючись за опору (все, що трапиться на шляху: меблі, підвіконня, чи просто опираючись на стіну).

Розвиток дитини по місяцях: 7 місяць життя

За сьомий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 600 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк наполегливо відпрацьовує уміння сидіти без сторонньої допомоги, ручки вже не служать опорою. Лежачи на животі – вільно, без особливих зусиль перевертається на спинку. Найближчим часом дитя швидше за все освоїть і повзання.

Розвиток дитини по місяцях: 6 місяць життя

За шостий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 650 г; збільшення в рості – 2 см.

Цей місяць є дуже відповідальним, адже стільки змін відбувається у звичному житті дитини. Потреби маленького організму зростають з кожним днем, тому навіть якщо грудне молоко є у мами в надлишку – воно вже не може покрити їх усіх. Саме тому шостий місяць життя вважається ідеальним для введення першого прикорму. Детально про те, як правильно вводити перші страви, з чого почати та інші цікаві деталі, які стосуються цього важливого етапу в житті малюка, читайте у наших статтях з розділу «Грудне вигодовування».

Розвиток дитини по місяцях: 5 місяць життя

За п’ятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 700 г; збільшення в рості – 2 см.

Одне з основних досягнень цього місяця – здатність точно взяти предмет рукою (після цього, звісно, відправити його до рота =)). Також, помітним стає стремління дитини сісти, інколи маляті навіть вдається кілька секунд посидіти, опираючись на підлогу витягнутими перед собою руками. Дитя впевнено опирається ніжками об тверду поверхню і стійко стоїть, коли Ви підтримуєте його під пахвами. Якщо ви систематично тренуєтесь в умінні стояти, то можете досягнути вже певних успіхів до цього часу – маля стоїть, тримаючись за Вас руками (без підтримки під пахви).