Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: восьмий тиждень вагітності

Восьмий тиждень вагітності: ембріон
 

Ембріон

Тепер дитина зростом уже майже 2 сантиметри та важить близько граму. Вона продовжує розвиватися досить швидко: почав формуватися хребет - спочатку хрящовий, пізніше він буде костеніти. Та початок уже закладено.

Маленьке серденько уже б´ється зі швидкістю 60 разів на хвилину, шлунок вже виділяє шлункові соки, печінка створює клітини крові, мозок починає функціонувати. Тепер дитина вже зовсім схожа на головатсика, тому що між пальцями на руках та ногах (!) є перепонки. Тим часом, дитина росте досить швидко: усього лише два тижні тому вона була розміром із рисове зернятко, а тепер уже як медальон на вашій шиї.

Вагітна мама

Хоча маленьке серденько вже б´ється, ви ще не зможете почути його через стетоскоп чи ультразвук. Взагалі-то краще не турбувати дитину у цій фазі росту. Деякі матері роблять ультразвукове обстеження під час вагітності. Хоча ризики проведення такого обстеження не доведені, не має й ніяких доказів, що це безпечно. Стандарти у сфері охорони здоров´я змінюються у різних країнах. Та якщо ви все ж таки вирішите робити ультразвук, то зможете переконатися, що вагітність проходить нормально. А якщо виявиться, що у вас всередині не одна, а дві дитини!.. Шанси мати більше однієї дитини 1 до 60. Це пояснить вам, чому ви такі втомлені та так часто хочете їсти. А в кінці вагітності отримаєте подвійну винагороду.

Важливо про вагітність

  • Перед ультразвуковим обстеженням під час ранньої вагітності треба багато пити, адже вода є гарним провідником звукових хвиль. А приблизно на 10-12 тижні рідини навколо дитини вже достатньо багато, так що зображення саме по собі буде кращим. Не лякайтеся, коли ультразвук показує тільки розпливчасті плями - це нормально. Лікар, який проводить вам обстеження, пояснить, що означають ці плями та полоси.
  • Якщо ви маєте часті (чи постійні) кровотечі, проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Адже це може означати все що завгодно. Можливо, все в порядку, а можливо, у вас починається хвороба. У багатьох випадках втрата крові є нормальною, вона може виникнути через невеличке пошкодження на шийці матки абочерез те, що ви кохались.

    * підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

    Попередній тиждень Наступний тиждень


    (За матеріалами 3D Pegnancy)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    Чим розважити дитину під час купання

    Купання дітей – процес нелегкий. Крики, сльози, істерики – все це знайоме молодим батькам. Однак водні процедури дають змогу провести незабутні моменти зі своїм малюком. Розглянемо кілька варіантів, як купати немовля.

    Казки на ніч та їхня роль у вихованні дитини

    Казка на ніч – традиція, яка передається з покоління в покоління вже багато століть. Коли ще, як не увечері, перед сном, найповніше відчувається вся сила магії нашого світу. А пізнати її краще допомагають саме ці невеличкі оповідання, сповнені чарів і водночас мудрих настанов та порад. Тож не варто нехтувати цим пречудовим ритуалом: окрім заспокоєння й швидкого засинання, він приносить значно більше користі – як дітям, так і вам, батьки!

    Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

    Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

    Як бабусям і дідусям активніше брати участь у житті своїх онуків?

    Ваші бабусі-дідусі напевно люблять побалувати малюка іграшками, солодощами і увагою... але цим же вони можуть негативно впливати на виховання дитини.

    Це вічна проблема – бабусі й дідусі балують онуків (наприклад, дозволяючи їм їсти солодощі перед їжею). Та в сучасних умовах все змінюється, і батьки мами або тата стають справжніми помічниками у вихованні та розвитку дитини. Хочете, щоб бабусі-дідусі активніше брали участь в житті дитини і робили це з користю для малюка? Наші поради стануть вам у нагоді.