Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по місяцях

В цьому розділі ви зможете дізнаватися, як розвивається ваша дитина після народження - місяць за місяцем. А також отримаєте масу корисних порад щодо догляду, виховання та розвитку вашого малюка.

Дитина в 1 місяць: слух, зір, моторика і подальший розвиток

У перший місяць ваш малюк буде активно розвиватися, і мова йде не тільки про його фізичне зростання, а й про органи чуття і моторику. Говорити він, звичайно, навчиться ще не скоро, але його мовні навички починають розвиватися з першого ж дня життя. Як говорять учені, вже у віці чотирьох місяців немовлята розуміють різницю між звуками «м» і «н».

Розвиток дитини по місяцях: 12 місяць життя

За дванадцятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі не менше 350 г; збільшення в рості – 1,5 см.

Вітаємо! Ваш малюк прожив перший, дуже важливий рік свого життя і святкує Перший День Народження! Він підріс та змужнів, за рік дитина потроює свою початкову вагу, психічний розвиток також проходить блискавичний шлях.

Розвиток дитини по місяцях: 11 місяць життя

За одинадцятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі не менше 400 г; збільшення в рості – 1,5 см.

Малюк вже не тільки впевнено встає, тримаючись за нерухому опору, а й топає за рухомою (наприклад, за ходунками чи візочком). Звісно, є сміливці, які в цьому віці вже роблять перші самостійні кроки.

Розвиток дитини по місяцях: 10 місяць життя

За десятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 450 г; збільшення в рості – 1,5 см.

Малюк вже не лише самостійно сидить, а й намагається стояти, тримаючись за опору, чи на короткий час відпускаючи її, ходить навколо стільця чи по периметру манежа, тримаючись за його бортики. Ті малюки, які освоїли повзання - активно вдосконалюють тут свої навики, починають долати перешкоди, намагаються кудись вилізти: беруть штурмом стільці, дивани і т. п.

Розвиток дитини по місяцях: 9 місяць життя

За дев'ятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 500 г, збільшення в рості - 1,5 см.

Дитя вже цілком впевнено сидить протягом тривалого часу, самостійно сідає, з положення сидячи – лягає. Може навіть підвестися, тримаючись за опору, пересуватися в такий спосіб (наприклад, по периметри манежу, або вздовж дивану).

Розвиток дитини по місяцях: 8 місяць життя

За восьмий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 550 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк вже може сісти без сторонньої допомоги і впевнено сидить з прямою спинкою, добре повзає (проте, не всі малята повзають, нехай Вас не лякає, якщо Ваша дитина відмовляється освоювати цей спосіб пересування, вона, швидше за все, зайнята зараз іншими тренуваннями: намагається встати, зробити перший крок). Наступна вершина, яку дитя наполегливо хоче підкорити - вміння стояти, ходити (перехід тіла у вертикальне положення). Деякі сміливці вже вирушають у перші подорожі по кімнаті, тримаючись за опору (все, що трапиться на шляху: меблі, підвіконня, чи просто опираючись на стіну).

Розвиток дитини по місяцях: 7 місяць життя

За сьомий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 600 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк наполегливо відпрацьовує уміння сидіти без сторонньої допомоги, ручки вже не служать опорою. Лежачи на животі – вільно, без особливих зусиль перевертається на спинку. Найближчим часом дитя швидше за все освоїть і повзання.

Розвиток дитини по місяцях: 6 місяць життя

За шостий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 650 г; збільшення в рості – 2 см.

Цей місяць є дуже відповідальним, адже стільки змін відбувається у звичному житті дитини. Потреби маленького організму зростають з кожним днем, тому навіть якщо грудне молоко є у мами в надлишку – воно вже не може покрити їх усіх. Саме тому шостий місяць життя вважається ідеальним для введення першого прикорму. Детально про те, як правильно вводити перші страви, з чого почати та інші цікаві деталі, які стосуються цього важливого етапу в житті малюка, читайте у наших статтях з розділу «Грудне вигодовування».

Розвиток дитини по місяцях: 5 місяць життя

За п’ятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 700 г; збільшення в рості – 2 см.

Одне з основних досягнень цього місяця – здатність точно взяти предмет рукою (після цього, звісно, відправити його до рота =)). Також, помітним стає стремління дитини сісти, інколи маляті навіть вдається кілька секунд посидіти, опираючись на підлогу витягнутими перед собою руками. Дитя впевнено опирається ніжками об тверду поверхню і стійко стоїть, коли Ви підтримуєте його під пахвами. Якщо ви систематично тренуєтесь в умінні стояти, то можете досягнути вже певних успіхів до цього часу – маля стоїть, тримаючись за Вас руками (без підтримки під пахви).

Розвиток дитини по місяцях: 4 місяць життя

За четвертий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 750 г; збільшення в рості – 2,5 см.

Ви з радістю спостерігаєте, як з кожним днем Ваша дитина все більше прагне до спілкування. Обов’язково підтримуйте це стремління малюка, розмовляйте з ним: про те, що Ви зараз робите, які маєте плани на сьогоднішній день, частіше повторюйте як сильно любите дитину, що вона наймиліша і найкраща для Вас.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас