Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: дванадцятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: дванадцятий тиждень
 

Дитина

Час, проведений дитиною на животику, стає все більш веселим з кожним тижнем! На 12му тижні малюк вже може голосно сміятися і тримати частину своєї ваги на ніжках, коли ви ставите і підтримуєте його. Тим не менш, не надто забігайте вперед, адже крихітка все одно ще потребує підтримки голови і шиї.



Ви вже втомилися від підгузків?

Мало того, що ви постійно міняєте підгузники, вам ще й доводиться боротися з висипом і подразненням на дитячій шкірі. Якщо у вашого малюка з'являється пелюшковий дерматит, не впадайте в паніку! Це – поширена форма подразнення шкіри, яка з'являється у більшості дітей в період, коли вони носять підгузники.

Ознаки та симптоми пелюшкового дерматиту:

• Червона, набрякла або дуже чутлива шкіра в «області підгузників» (сідниці, стегна, статеві органи);

• Помітний дискомфорт, який дітки, як правило, показують плачем під час зміни підгузника і очищення шкіри в даній області.

Причини появи пелюшкового дерматиту:

• Якщо ви годуєте грудьми – введення нових продуктів у ваш раціон;

• Тривале знаходження у вологому підгузку;

• Введення нового продукту по догляду за шкірою малюка: мила, гігієнічних серветок і т.д.;

• Тертя! Занадто щільний підгузник або одяг можуть подразнювати чутливу шкіру малюка;

• У більш дорослому віці (4-6 місяців) пелюшковий дерматит може проявлятися як реакція організму на введення в раціон дитини продуктів прикорму.

Що робити?

Найкращий спосіб боротьби з пелюшковим дерматитом – це намагатися підтримувати шкіру малюка в «області підгузників» настільки сухою і чистою, наскільки це можливо. Міняйте підгузники наскільки часто, наскільки це необхідно і давайте дитині можливість ходити без підгузника, коли це можливо. Якщо через пару днів ці заходи не допомагають, ви повинні проконсультуватися з педіатром. Він може прописати крем з гідрокортизоном або протигрибкову мазь, яка допоможе впоратися з проблемою.

Мама

На відміну від вашого першого (хаотичного) тижня вдома, зараз у вас, швидше за все, встановився певний рутинний графік. Він допомагає знайти час на всі справи протягом дня і відпочити вночі. Якщо ж у вас до сих пір немає рутинного графіка, спробуйте виробити його – для початку спробуйте починати і закінчувати день однаково. Постарайтеся прокидатися і годувати малюка в один і той самий час – це хороший початок!

Розвиток дитини

У цьому віці дітки вчаться контролювати свої ручки і ніжки, тому найбільш цікавими іграшками зараз стануть ті, які видають звуки в залежності від рухів малюка. Дайте дитині іграшку, і нехай він трясе її. Або ж тримайте іграшку осторонь від дитини і видавайте звук, щоб малюк повертав голову в бік звуку, а швидше за все він захоче повернутися повністю ).

Поради

Вибратися з дитиною з дому буває зовсім не просто. Між годуваннями і сном малюка досить складно встигнути зібратися і погуляти в найближчому чистому і спокійному містечку.

Як бути?

Завжди тримайте напоготові сумку для прогулянок. Щовечора поповнюйте в ній запаси підгузків та інших речей, необхідних малюкові. Адже останнє, чого ви хочете на прогулянці – це кричуща дитина, якій не вистачає чистого підгузника/ соски/ пляшечки, які могли б її заспокоїти.

Візьміть додатково речі в залежності від того, куди хочете відправитися. Прямуєте в торговий центр? Візьміть з собою і коляску, і слінг на випадок, якщо малюк буде вередувати і захоче бути у вас на руках. Збираєтеся перекусити? Візьміть з собою дитячу переноску і кілька тихих іграшок. Йдете гуляти на відкритому повітрі? Прихопіть панамку і парасольку, яка створить додаткову тінь. Продумайте список речей для кожної з ситуацій, щоб ви завжди могли швидко зібратися і вийти з дому.

Спілкуйтеся. Щоб зустрітися з подругою, вам не обов'язково сидіти в кафе. Сходіть разом в супермаркет – це прекрасний спосіб поспілкуватися і поповнити запас підгузників. Крім того, у вас буде додаткова пара рук для дитини, та й у більшості торгових центрів ви без проблем знайдете містечко, де можна присісти і поспілкуватися за чашкою кави.

Вирішили прогулятися наодинці? До приходу няні вам все ж доведеться підготуватися. Повідомте їй про всі нюанси, які вона повинна знати. Напишіть всі інструкції щодо годування, сну, лікування малюка... Або ж ви можете виходити, коли малюк спить, тоді няні лише потрібно буде посидіти з дитиною, поки вона не прокинеться.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!