Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по місяцях: 1 місяць життя

Розвиток дитини по місяцях: 1 місяць життя
 

За перший місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 600-800 г; збільшення в рості 3-4 см.

Часто матусі-початківці сповнені сумнівів і побоювань: «Чи все я роблю правильно, доглядаючи за своєю крихіткою?», «Чи не опустила чогось важливого?». Найважче, звісно, на початку, коли досвіду мінімум, а завдань багато. Та й сили ще не ті після пережити пологів…



Не хвилюйтеся, Ви обов’язково справитесь! Материнські інстинкти і любов до своєї крихітки підкажуть як правильно все робити!

Перший місяць життя дитини дуже особливий і відповідальний. Це період, коли батьки малечі звикають до нового способу життя, нових почесних місій (татка і матусі), вчаться розуміти своє дитя. Можна навіть говорити про так званий період «притирання» з новим членом сім’ї. Дуже важливе правило: чим більше турботи і уваги Ви приділятимете дитині, тим швидше закінчиться цей період, охарактеризований словом «притирання».

Уважно спостерігайте за малям, адже воно вже намагається спілкуватися з Вами. Плач – це перша і практично єдина, поки що, форма спілкування, якою володіє новонароджений. Якщо Ви пильніше прислухаєтесь, то зрозумієте, що маля по-різному плаче від голоду, самотності чи втоми. Дуже скоро Ви навчитеся розуміти (розрізняти) цей плач, його причину і швидко зараджувати ситуації. Постарайтеся завжди реагувати на нього (і на інші в майбутньому звернення дитини до Вас). Пам’ятайте, якщо «сигнали» малюка постійно залишаються без уваги, то він може втратити довіру до дорослих. Натомість, діти, яких розуміють, до яких прислухаються, - ростуть люблячими, спокійними, відкритими до людей. І не бійтеся «перестаратися» з лагідністю. Вже доведено (навіть науковцями!), що малята, яких багато тримають на руках, обіймають, голублять – виростають більш впевненими і стають незалежними особистостями в майбутньому (а не «маминими доцями і синочками», як прийнято, чомусь, вважати).

Ваше основне завдання зараз – зміцнити в дитині довіру до світу, в який вона прийшла. Саме мама і тато з перших днів життя мають стати для маляти надійною опорою.Найважливіше для дитини – Ваша любов і радість від того, що вона у вас є. Частіше торкайтеся до своєї крихітки, Ви лише взяли її на руки – а вона одразу розуміє Ваш сьогоднішній настрій, налаштування (тактильна чутливість розвивається вже на 2 місяці внутрішньоутробного життя).

Даремно дехто вважає, що новонароджений вміє лише дивитися і слухати. У немовляти працюють всі 5 органів чуття, також у нього є близько 75 вроджених рефлексів. Деякі з них Ви вже, мабуть, мали нагоду спостерігати: лежачи на животі, дитя повертає голівку в бік, щоби носик міг вільно дихати; якщо маля поставити вертикально, відчувши тверду опору під ніжками, воно почне переступати; коли щось потрапляє в долоньку малечі, то вона цупко хапається; коли злякається – різко піднімає ручки вгору і розкидає їх, наче шукає за що вхопитися; присутній пошуковий рефлекс (коли маля крутить голівкою у пошуках матусиних грудей), смоктальний, ковтальний і багато інших дуже важливих рефлексів.

В перші 2-3 дні життя новонароджений нічого не чує через рідину, яка накопичилася в його внутрішньому вусі. Не хвилюйтеся, дуже скоро слух встановиться. З часом маля почне повертати голівку в ту сторону, звідки лунатиме звук.

Відчуття запахів у немовлят дуже загострене. Найприємнішим запахом, звісно, є запах мами, молочка, - такий звичний і рідний, він асоціюється з відчуттям стабільності і спокою. Радимо Вам поки що не захоплюватися парфумами (доки маля адаптується до нового світу).

Зір малечі також ще не до кінця сформований, інколи його очка дивляться ніби «в нікуди», можуть розходитися і сходитися на переніссі, погляд поки важко сфокусувати (не хвилюйтеся, це не свідчить про якісь проблеми). Найкраще малеча бачить на відстані 25-30 см (до речі, це приблизно дорівнює відстані до матусиних очей під час годування груддю). Дитя вже розрізняє основні кольори.

На личку малюка відображається багато різних гримасок, деякі з них нагадують посмішку, деякі – роздратованість і незадоволення, деякі – натхнення. Постарайтеся реагувати на таку демонстрацію настрою. Якщо Вам пощастить вловити посмішку – обов’язково посміхніться у відповідь! Ваш емоційний контакт тепер – ключ до доброго розвитку дитини, налагодження взаєморозуміння в майбутньому.

Інтонація голосу – ще одна важлива деталь при налагодженні емоційного контакту. Дитя ще може не розуміти змісту слів мами, але по інтонації точно визначить настрій і основний сенс сказаного. Виходячи з цих самих міркувань, постарайтеся не підвищувати голос при малечі, не вияснювати стосунків в її присутності, це може сильно травмувати маля.

До кінця першого місяця дитина починає експериментувати зі звуками, можливо Ви почуєте перші голосні у виконанні крихітки. Реагуйте на такі досягнення малечі, хваліть, скажіть щось «у відповідь». Співайте маляті, це – перші уроки музики, естетики. Якщо не любите співати – включіть неголосну музику (обирайте якісні треки, найкраще – приємна інструментальна музика, зверніться до класики, вона не підведе!).

В перші тижні життя маля в сумі спить близько 18-20 годин на день. Періоди неспання спершу короткі (з часом вони стають тривалішими). Аби сон був міцним і маляті нічого не заважало – потурбуйтеся про чистоту і свіжість повітря в дитячій кімнаті, не перестарайтеся з обігрівачами і кількістю одягу. Немовля вкладають спати на бочок. Для кожного наступного епізоду сну бочок варто змінювати, щоби не деформувався череп.

Перша прогулянка новонародженого повинна тривати 10-15 хв. Кожного дня збільшуйте її тривалість на 5 хв. Якщо маєте можливість вибирати місце прогулянки – надавайте перевагу паркам, лісочкам, уникаючи тротуарів вздовж шосе і т.п.

Щодо харчування малечі – намагайтеся дотримуватися режиму вільного вигодовування. Перетравлення материнського молока займає в середньому 2 години, це і може бути для Вас орієнтовним режимом. Більш детальну інформацію про правила збереження грудного годування і корисні поради з цього приводу читайте у розділі «Грудне вигодовування».

Окрема тема – догляд за пупковою ранкою малюка. Про це більш детально Ви можете почитати в статті «Догляд за пупковою ранкою новонародженого».

Наприкінці першого місяця життя малюк вміє:

• лежачи на животі, на короткий час підіймати голівку;

• фокусувати погляд на предметах, обличчі «співрозмовника»;

• впізнає маму;

• починає «агукати»;

• повертає голівку в бік джерела звуку;

• може посміхатися у відповідь на посмішку.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по місяцях: 8 місяць життя

За восьмий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 550 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк вже може сісти без сторонньої допомоги і впевнено сидить з прямою спинкою, добре повзає (проте, не всі малята повзають, нехай Вас не лякає, якщо Ваша дитина відмовляється освоювати цей спосіб пересування, вона, швидше за все, зайнята зараз іншими тренуваннями: намагається встати, зробити перший крок). Наступна вершина, яку дитя наполегливо хоче підкорити - вміння стояти, ходити (перехід тіла у вертикальне положення). Деякі сміливці вже вирушають у перші подорожі по кімнаті, тримаючись за опору (все, що трапиться на шляху: меблі, підвіконня, чи просто опираючись на стіну).

Розвиток дитини по місяцях: 7 місяць життя

За сьомий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 600 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк наполегливо відпрацьовує уміння сидіти без сторонньої допомоги, ручки вже не служать опорою. Лежачи на животі – вільно, без особливих зусиль перевертається на спинку. Найближчим часом дитя швидше за все освоїть і повзання.

Розвиток дитини по місяцях: 6 місяць життя

За шостий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 650 г; збільшення в рості – 2 см.

Цей місяць є дуже відповідальним, адже стільки змін відбувається у звичному житті дитини. Потреби маленького організму зростають з кожним днем, тому навіть якщо грудне молоко є у мами в надлишку – воно вже не може покрити їх усіх. Саме тому шостий місяць життя вважається ідеальним для введення першого прикорму. Детально про те, як правильно вводити перші страви, з чого почати та інші цікаві деталі, які стосуються цього важливого етапу в житті малюка, читайте у наших статтях з розділу «Грудне вигодовування».

Розвиток дитини по місяцях: 5 місяць життя

За п’ятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 700 г; збільшення в рості – 2 см.

Одне з основних досягнень цього місяця – здатність точно взяти предмет рукою (після цього, звісно, відправити його до рота =)). Також, помітним стає стремління дитини сісти, інколи маляті навіть вдається кілька секунд посидіти, опираючись на підлогу витягнутими перед собою руками. Дитя впевнено опирається ніжками об тверду поверхню і стійко стоїть, коли Ви підтримуєте його під пахвами. Якщо ви систематично тренуєтесь в умінні стояти, то можете досягнути вже певних успіхів до цього часу – маля стоїть, тримаючись за Вас руками (без підтримки під пахви).