Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: чотирнадцятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: чотирнадцятий тиждень
 

Дитина

Ви можете повірити в те, що вже розпочався четвертий місяць життя вашого малюка? Ймовірно, він вже активно намагається з вами розмовляти, белькочучи і видаючи довгі голосні звуки. Також він вже достатньо сильний, щоб під час викладання на животик відштовхнутися руками і підняти свої груди від підлоги, хоч і всього на кілька секунд.



Також ви напевно помітили, що дитина помічає, коли ви йдете, і навіть може плакати, коли ви виходите з кімнати або з її поля зору. Зате її усмішка стає все ширшою і кращою з кожним днем!

Непосида

Так як ваша дитина міцнішає з кожним днем, вам стає все складніше втримати її під час зміни підгузників. У деяких пеленальних столиків є спеціальні ремінці, які допоможуть забезпечити безпеку малюка. Якщо ж у вас таких немає, тоді тепер краще міняти підгузки на підлозі або, поклавши дитину на центр широкого ліжка. І запам'ятайте, так як ваш малюк стає все більш сильним і непосидючим, дуже важливо не залишати його одного на пеленальному столику або будь-якій іншій височині, навіть на секундочку!

Вибираємо безпечні іграшки

Тепер, коли крихітка буквально все несе до рота, дуже важливо, щоб іграшки, з якими вона грає, були безпечними. Дотримуйтесь наших порад, які допоможуть вибрати безпечні іграшки для малюка. Дотримуйтеся вікових покажчиків на упаковці. Якщо там написано від 3х років, не давайте дитині цю іграшку, зачекайте, поки вона виросте.

Крім безпеки матеріалів, з яких зроблена іграшка, вам обов'язково потрібно звернути увагу на її розміри. Якщо вона здатна влізти у втулку від туалетного паперу, значить вона занадто маленька для того, щоб ваш малюк міг нею гратися. Також обстежте іграшку на наявність гострих країв і дрібних деталей, якими дитина може вдавитися.

Загальна техніка безпеки

Тепер, коли ваша дитина настільки близька до того, щоб навчитися повзати, чи зробили ви наступне?

Чи поставили захист на кроватку малюка? Чи прибрали медикаменти в недоступне місце? Чи закрили всі шафки з побутовою хімією? Чи зібрали аптечку для надання першої допомоги? Чи поклали нековзкі підкладки під килим? Чи поставили пластикові заглушки на всі розетки? Чи прибрали всі електричні дроти? Чи прибрали всі скатертини та серветки, до яких дитина може дістати і потягнути на себе?

Мама

Ви до сих пір годуєте грудьми? Чи чули ви про молочницю? Це грибкова інфекція в роті вашої дитини, викликана грибком Candida Albicans, який росте в теплому, солодкому, вологому середовищі. Ваші соски можуть заразитися, коли ви годуєте малюка грудьми, через що вони можуть стати сухими, а ви можете відчувати біль під час годувань. Постарайтеся по максимуму обмежити себе від стресу, так як це посилює ризик появи такої інфекції. Якщо вам здається, що молочниця у вас вже з'явилася, зверніться до лікаря. Є безліч способів вилікуватися від молочниці, але починати лікування потрібно якомога раніше.

Розвиток дитини

Книги та оповідання будуть дуже корисні для розвитку мови маляти. Ще більш захоплюючими ви зможете зробити оповідання, якщо підключите міміку і жести. Ви можете використовувати як власні жести, показуючи, наприклад, як Маша їла кашу, або ж показувати рухи, використовуючи ніжки і ручки малюка.

Згідно з численними дослідженнями, така активність буде стимулювати розвиток дитини, зокрема – її органів чуттів. Але дивіться уважно за поведінкою малюка – якщо він перезбудився, гру варто тут же закінчити.

Поради

Можливо, цього ще не сталося, але дуже скоро ваш малюк навчиться перевертатися. І цей маленький навик тягне за собою величезні зміни! Тепер ви не зможете покласти дитину і думати, що коли повернетеся, вона буде на тому ж місці. Деякі дітки багато разів перевертаються в одну сторону і таким чином подорожують по кімнаті; інші ж швидко починають підключати і інші рухи, стаючи справжніми непосидами.

Ви можете стимулювати інтерес малюка до нових рухів, звільнивши для нього побільше місця на підлозі. Постеліть на підлогу велику ковдру або спеціальні дитячі килимки, щоб поверхня була м'якою і безпечною. Знайдіть час на те, щоб посидіти з дитиною на підлозі і пограти з нею. Покладіть іграшки перед її ручками, щоб їй хотілося до них дотягнутися.

Вітайте малюка з його новими досягненнями за допомогою хлопків та вигуків, і насолоджуйтеся кожним з цих маленьких моментів. Незабаром він навчиться повзати, потім ходити, а потім буде бігати, а ви – за ним. І повірте, тоді ви будете мріяти про хвилинку спокою.

РСВ

Незалежно від погоди і пори року, в яку народився ваш малюк, а також незважаючи на те, чи встигли ви доносити дитину, чи вона народилася раніше, ваш лікар вже повинен був розповісти вам про профілактику респіраторно-синцитіального вірусу (РСВ). Симптоми цього захворювання багато в чому схожі з проявами застуди: у вашого малюка може з'явитися нежить, кашель, підвищена температура та біль у горлі. Дитина може вередувати, бути пригніченою і відмовлятися від їжі. При серйозній степені захворювання у неї може проявитися свистяче або утруднене дихання.

РСВ більш небезпечний для діток до півроку, особливо для недоношених. Таким крихіткам в разі зараження може знадобитися навіть госпіталізація. Тому, якщо ви помітили у свого малюка перераховані вище симптоми, обов'язково зверніться до свого педіатра.

У більшості випадків РСВ проходить сам собою за пару тижнів. Щоб уникнути РСВ, потрібно, як і завжди: часто мити руки, прикривати рот під час кашлю і не користуватися посудом, яким користується хвора людина.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!