Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: тридцять перший тиждень

Розвиток дитини по тижнях: тридцять перший тиждень
 

Дитина

У цьому віці ваш малюк вже напевно вміє сидіти без підтримки, частково переносити вагу на ніжки, висловлювати невдоволення, коли ви забираєте іграшки, і повертатися в бік почутого голосу. Він навіть може вміти вже плескати в долоні і махати «бувай-бувай».



Так як з кожним тижнем ваша дитина стає все дорослішою і все більше взаємодіє з членами вашої родини, ви можете бути стурбовані тим, як поводяться інші люди з вашим малюком (наприклад, якщо вони дають йому солодощі або хочуть грати з ним під час денного сну ). Зараз – саме час встановити правила відносно дитини, яких повинні дотримуватися ваші рідні та близькі. Звичайно ж, ці правила не повинні бути «залізними», якщо зрідка ви будете їх порушувати, в цьому немає нічого страшного.

Надалі вам потрібно буде стежити за тим, як часто порушуються встановлені вами правила. Якщо мова йде про родича, який живе далеко і бачить малюка раз на рік, ви можете дозволити йому насолодитися спілкуванням з дитиною в повній мірі. Якщо ж такі винятки з правил робляться на регулярній основі, через що дитина не розуміє, як правильно має поводитись вдома, вам варто посилити правила.

Хороші новини в тому, що дітки швидко розуміють, що в різних місцях можна вести себе по-різному. Наприклад, у бабусі можна довше дивитися телевізор, в гостях можна з'їсти трохи більше солодкого і т.д. У себе ж удома ви повинні встановити чіткі правила і кордони, і не тільки намагатися дотримуватися їх, а й попросити родичів бути з вами солідарними.

Дитячі перекуси

Так як дитина росте, вам може здатися, що вона постійно хоче щось жувати. Якщо ви сумніваєтеся в тому, чи варто влаштовувати їй невеликі перекуси, подумайте про те, що вона постійно зростає, і їсти три рази на день їй може бути недостатньо. Їхні маленькі животики не можуть вмістити багато їжі, тому дітки між прийомами їжі цілком можуть відчувати голод. Головне – переконайтеся, що ви пропонуєте малюкові здоровий перекус, і що він за часом не надто близький до основного прийому їжі. Інакше такі перекуси можуть вплинути на апетит дитини і «вибити» її зі звичного графіка харчування.

Що можна дати малюкові в якості перекусу:

- Маленькі шматочки банана;

- Маленькі шматочки очищених фруктів без кісточок – краще грушу або диню;

- Маленькі шматочки приготованих овочів, наприклад, моркви або картоплі;

- Дуже маленькі шматочки сиру.

Мама

Коли дитина починає перевіряти межі дозволеного, пам'ятайте, що на вас уся відповідальність. Переконайтеся, що ваші обмеження підходять їй за віком і продиктовані виключно вашою материнською любов'ю.

Розвиток дитини

Тепер, коли дитина стає все більш рухливою, змінити підгузник або переодягнути її стає практично неможливо. Іноді лише маленької зміни звичного графіка достатньо для того, щоб відволікти малюка і домогтися свого.

Наприклад, знявши підгузник, не одягайте відразу наступний. Трошки часу голяка напевно приведе малюка в захват. Також ви можете спробувати подуріти: замість того, щоб одягти на нього штанці, ви можете одягти їх собі на голову. Скорчіть смішну пику і запитайте дитину, чи подобається їй ваш новий капелюх. Завдяки таким простим речам дитина буде веселою і перестане вередувати – вона співпрацюватиме з вами в переодяганні і зміні підгузників.

Поради

Краснуха у малюків

Вам здається, що з дитиною щось не так, ви берете її на руки і розумієте, що вона «горить» - її температура може доходити до 40°С. Ви викликаєте лікаря, але малюк не демонструє інших симптомів, окрім підвищеної температури. Вам прописують жарознижуючі заоби і просять повідомити, якщо щось зміниться.

Через 3-4 дня боротьби з температурою і безсонних ночей, крихітка прокидається вранці без температури. А потім ви помічаєте висип на тілі і ручках дитини. Ви знову телефонуєте педіатрові і вам кажуть, що це краснуха.

Краснуха характеризується високою температурою, найчастіше вище 39 градусів, яка супроводжується висипом на грудях, спині, руках і шиї. Хворіючи краснухою, малюки також можуть бути млявими, дратівливими або відмовлятися від їжі. В основному дітки хворіють краснухою між 9 і 21 місяцями життя і, як правило, її діагностують лише після того, як з'явиться висип. Лікування від неї прописують мінімальне, так як найважчі симптоми – температура і дискомфорт, пов'язаний з нею – вже позаду.

Краснуха дуже заразна, тому, якщо ви підозрюєте, що ваша дитина може бути нею заражена, її краще залишити вдома доти, доки не спаде температура (як мінімум на добу). У більшості випадків дітки заражаються і видужують протягом тижня.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!